İSO, Potansiyel Tedarikçi Kimya Sanayicilerini, THY Teknik ile Buluşturdu

  • Etkinlikler
thy-teknik-ile-bulusma-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’de hayata geçirilen büyük projelerde yerli firmaların tedarikçi oranının artırılması çalışmaları çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Türk Hava Yolları (THY) Teknik işbirliği ile “Uçak Bakımında Kullanılan Kimyevi Maddelerin Türkiye’de Üretilmesi” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. THY Teknik Genel Müdürlük Binası Sabiha Gökçen HABOM Tesisleri’nde yapılan etkinliğe katılan kimya sanayisi firmaları, THY Teknik’in tedarik ettiği ithal kimya ürünlerini fuayedeki sergi alanında inceleme fırsatı buldu.

THY Teknik Genel Müdürü Ahmet Karaman
THY Teknik Genel Müdürü
Ahmet Karaman

Toplantıda konuşan THY Teknik AŞ Genel Müdürü Ahmet Karaman, Türk tedarikçilerle çalışabilmek konusunda sertifikasyon sürecinin en kritik unsur olduğunu söyledi. Türkiye’nin işgücü ve bilgi kapasitesi olarak kendi yerli sivil uçağını imal etmesinin mümkün olduğunu belirten Karaman, havacılık sektöründe başka hiçbir sektörde olmayan sıkı kurallar bulunduğunu, Türk firmalarının da bu kuralların zorluğunu göz önünde bulundurması gerektiğini kaydetti. Türk havacılığının gelişmesi için herkesin taşın altına elini sokması gerektiğine işaret eden Karaman, “Sanayicimiz ise taşın altına adeta gövdesini koyuyor, zira bu işe maddi yatırım yapıyor” şeklinde konuştu.


İSO Genel Sekreter Yardımcısı
Türker Çelik

İSO Genel Sekreter Yardımcısı Türker Çelik de İSO olarak yerli üreticilerin desteklenmesi için Türkiye’deki projelerde tedarikçilerin yerli olması yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çelik, yerli uçağın üretiminde yerli sanayinin Türk Havayolları Teknik ile ortak çalışmalar yürüterek destek vermesinin büyük önem arz ettiğini ifade etti. Etkinliğin amacının Türk Havayolu Teknik ve İSO üyeleri arasında bir köprü inşa etmek olduğuna dikkat çeken Çelik, burada yapılacak olan görüşmeler çerçevesinde, Türk Havayolları Teknik’in yurt dışından tedarik ettiği ürünlerin, yerli sanayi tarafından sağlanması, dış ticaret açığının azaltılmasına ve katma değerli ürünlerin üretimine olanak sağladığını vurguladı. Çelik, bu birlikteliği, İSO üyelerinin de böyle yoğun ilgi göstermesini çok önemsediklerini ve anlamlı bulduklarını sözlerine ekledi.

THY Teknik Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel
THY Teknik Genel Müdür
Danışmanı Halil Tokel

Sonrasında kürsüye gelen Türk Havayolları Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, THY Teknik olarak Türk tedarikçilerden sağladıkları sanayi ürünleri hakkında geniş çaplı bir sunum yaptı. Türkiye’nin sanayileşmiş bir ülke olması gerektiğinin altını çizen Tokel, yerli sanayinin desteğiyle milli yolcu uçağı yapabilecek kapasitede olduğunu ifade etti.

Soru-cevap bölümünde firma temsilcileri tedarik alanında hangi konularda işbirliği yapabileceklerini ele aldı. Konuşmaların ardından konuklar fuaye alanında sergilenen ürünler hakkında THY Teknik mühendislerinden bilgi aldı. Etkinliğe toplam 52 firmadan 76 kişi katıldı ve THY Teknik tarafından ithal edilen 38 adet kimya sanayisi ürünlerini inceledi.