İSO’nun da Katkı Verdiği Hezarfen Projesi Deri Sektörüne Yönelik Olarak Başlatıldı

  • Etkinlikler
hazerfan-manset-02

Türk sanayi ürünlerinde rekabet gücünü artırmak ve sanayicinin katma değerli ürünlere yönelmelerini sağlamak amacıyla oluşturulan Hezarfen projesi, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) da aralarında bulunduğu dört kurum tarafından imzalanan bir protokol ile yürürlüğe girdi.

Türk Patent Enstitüsü tarafından KOBİ’lere yönelik olarak geliştirilen ve ilk olarak deri sektörünü hedefleyen ’Hezarfen' Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi’nin imza protokolü törenine Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, İstanbul Sanayi Odası Genel Sekreteri Melek Us, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak ve KOSGEB Başkan Yardımcısı Yusuf Keskin katıldı.

Açılışta konuşan Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan devrim ile birlikte bilginin ulusal ve uluslararası alanlarda yaratılması, işlenmesi ve iletilmesinin hızlandığını ve fikri mülkiyetin önemli hale geldiğini ifade etti.

İSO’nun da Katkı Verdiği Hezarfen Projesi Deri Sektörüne Yönelik Olarak Başlatıldı

Fikri mülkiyetin stratejik kullanımının, işletmelerin pazar değerini ve karlılığını artırdığını, AR-GE, ÜR-GE, pazarlama, finansman, yeni pazarlar ve teknolojilere ulaşma konularında yardımcı olduğunu belirten Prof. Asan, başarılı olmak isteyen işletmelerin fikri mülkiyet portföylerini çok iyi oluşturması ve yönetmesi gerektiğine dikkat çekti.

Tüm ülkelerin, ekonomilerinin büyümesinde KOBİ’leri önemli bir motor olarak gördüğünü söyleyen Prof. Asan, “KOBİ’lerin rekabet edebilirlikleri günümüzde artık, kalite ve fiyatlandırma politikalarına bağlı olduğu kadar işletmelerin inovasyon yeteneklerine de bağlıdır. KOBİ’ler yeni fikir üretmede, geliştirmede ve adaptasyonda büyük işletmelere kıyasla daha esnektir ve daha hızlı inovasyon yapabilmektedir “ dedi.

Törende İSO Genel Sekreteri Melek Us da bir konuşma yaparak, imalatçı sanayici için tasarım ve AR-GE’nin öneminden söz etti. Günümüz dünyasında rekabet edebilmek için sanayicilerin katma değeri yüksek ürünlere yönelmeleri gerektiğini, bunun için de tasarımı ne kadar önemli olduğuna değinen Us şunları söyledi:

“Bu proje deri ve deri ürünlerine yönelik. Bizce de deri ve deri ürünlerine yönelik tasarımların teşvik edilmesi gerekiyor. Bazı teşvikler son dönemde verildi ancak bunların uygulanmasında büyük sıkıntılar yaşanmakta. KOBİ’lerin tasarım teşviklerinden yararlanabileceği modelleri geliştirmek zorundayız. Eğer yüksek katma değerli ürünler üreteceksek, bu alanda daha fazla üreticimizin ve sanayicimizin yanında olmak, onları desteklemek zorundayız. Sanayicilerin de kendilerini daha yüksek katma değerli ürün üretimi konusunda yenilemeye ihtiyaçları var. Bütçelerinden daha fazla payı tasarım ve AR-GE’ye ayırmak zorundalar. Ancak o zaman deri ve deri ürünleri sektöründe hak ettiğimiz pazar paylarına ulaşmamız mümkün olacaktır.”