İSO’nun Düzenlediği “Ukrayna Günü”nde İki Ülke Arasındaki İşbirliği Fırsatları Anlatıldı

  • Etkinlikler
ukrayna-ulke-gunleri-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye ve Ukrayna arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla Ukrayna Ülke Günü etkinliği düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran ev sahipliğinde Odakule’de gerçekleşen ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi (sayman) Ali Ulvi Orhan’ın da katıldığı etkinliğe iki ülkeden çok sayıda sanayici ve iş insanı katıldı. Etkinlikte İSO ve Zaporizhzhya Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü de imzalandı.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran
İSO Yönetim Kurulu
Başkan Yardımcısı
Adnan Dalgakıran

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, dünya ülkelerinin en çok komşularıyla ticaret yaptığını söyledi. Dalgakıran, Türkiye ve Ukrayna’nın hem komşuluk hem de tarihsel ilişkiler göz önüne alındığında birbiriyle olan ilişkisini daha çok geliştirmesi gerektiğini kaydetti. Ukrayna’nın Türk iş insanları, Türkiye’nin de Ukraynalı iş insanları için ciddi fırsatlar sunduğunu ifade eden Dalgakıran kendi iş tecrübesinden hareketle Ukrayna’nın uzlaşma ve birlikte iş yapma kültürü açısından iş yapılabilir bir ülke olduğuna değindi. Bu tip etkinliklerin sıklıkla yapıldığını ancak uzun vadeli stratejiye dönüşemediğinin altını çizen Dalgakıran, iki ülke hükümetlerinin de dahil olacağı bir süreçte iki ülke ilişkilerinin bir stratejiye oturtulması gerektiğini ve bugünkü toplantının bunun ilk adımı olmasını istediklerini belirtti.

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Vasyl Bodnar
Ukrayna İstanbul Başkonsolosu
Vasyl Bodnar

Açılışta konuşan bir diğer isim olan Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Vasyl Bodnar ise ortak çabalarla iki ülkenin ekonomik ilişkilerinde ciddi ilerlemeler yaşanabileceğini söyledi. Etkinliğin, kendisinin İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaretinde gündeme geldiğini kaydeden Bodnar, Bahçıvan ve İSO’ya desteklerinden ötürü teşekkür etti.

Başkonsolos Bodnar, Ukrayna’nın son dönemde kredi derecelendirme kuruluşları tarafından notunun artırıldığını belirterek hem Türk iş insanlarının Ukrayna’daki potansiyeli daha yakından tanıması hem de Ukraynalı iş insanlarının Türk ekonomisinin lokomotifi olan İstanbul’daki iş imkanlarını daha yakından öğrenmesi gerektiğini ifade etti.

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Valerii Korol
Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası
Başkan Yardımcısı Valerii Korol

Daha sonra kürsüye gelen Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Valerii Korol bu etkinliğin Ukrayna’nın sadece komşu ve dost değil aynı zamanda ekonomik partner olarak görüldüğü için düzenlendiğini söyledi. Ukrayna’nın bağımsızlığını kazandığı 1991’den bu yana en ağır siyasi krizini yaşadığına dikkat çeken Korol, buna rağmen bunu fırsata dönüştürmeye çabaladıklarını kaydetti. Korol, Türkiye’yi “1 numaralı ticari partnerimiz” olarak tanımladı ve Türk iş insanlarına farklı sektörlerin Ukrayna’nın farklı bölgelerine yayıldığını dikkate alarak hareket etmelerini tavsiye etti.

Türkiye Cumhuriyeti Kiev Ticaret Müşaviri Haydar Koçak da Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticaret ile ilgili katılımcıları bilgilendiren bir sunum yaptı. Koçak, demir, çelik, alüminyum, plastik hammadde, selüloz ve tarım ürünleri başta olmak üzere Türk yatırımcılar için pek çok cazip alan olduğunu söyledi.

Zaporizhzhya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Volodymyr Shamilov
Zaporizhzhya Ticaret ve
Sanayi Odası Başkanı
Volodymyr Shamilov

Ukrayna’nın gelişmiş sanayisi ile öne çıkan bölgesi Zaporizhzhya’nın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Volodymyr Shamilov da makine endüstrisi ve tarım ürünleri başta olmak üzere pek çok yatırım alanı olduğunu söyledi. Shamilov Ukrayna ve Zaporizhzhya’daki ekonomik fırsatlar hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

İSO’nun Düzenlediği “Ukrayna Günü”nde İki Ülke Arasındaki İşbirliği Fırsatları Anlatıldı 01

Daha sonra İSO ve Zaporizhzhya Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü imza törenine geçildi. Protokolü İSO adına İSO Yönetim Kurulu Adnan Dalgakıran ve Zaporizhzhya Ticaret ve Sanayi Odası adına Başkan Volodymyr Shamilov imzaladı.

Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Osman Çetin
Ekonomi Bakanlığı
Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Dış Ticaret Uzmanı Osman Çetin

Toplantıda Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Osman Çetin Serbest ticaret anlaşmalarının (STA) hukuki çerçevesi, AB ile Ukrayna arasındaki STA ve Türkiye ile Ukrayna arasında hayata geçirilmesi planlanan STA ile ilgili bir sunum yaptı.

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ali Ulvi Orhan
İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi
Ali Ulvi Orhan

Sonrasında “Türk Firmaların Ukrayna Pazarında Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” Paneli İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ali Ulvi Orhan moderatörlüğünde gerçekleşti. Ali Ulvi Orhan, iki ülke arasında iş yapan insanların tecrübelerine çok önem verdiğini söyledi. İlk kez 1995 yılında Ukrayna’yı ziyaret ettiğini belirten Orhan, geçen 20 yıldan bu yana Ukrayna’nın hak ettiği ekonomik gelişmeyi göstermediğine dikkat çekti. Türkiye olarak komşu ve çevre ülkelerin ekonomik gelişimine önem verdiklerini ifade eden Orhan, böylece karşılıklı iyi ilişkiler kurup ticaret yapmanın önünün açılacağını sözlerine ekledi.

Türkiye Cumhuriyeti Kiev Ticaret Müşaviri Haydar Koçak
Türkiye Cumhuriyeti
Kiev Ticaret Müşaviri
Haydar Koçak

Panelde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Kiev Ticaret Müşaviri Haydar Koçak Ukrayna mevzuatının karmaşık olduğunu ve gümrükte sorunlar yaşandığını ancak buna karşın önemli reformların hayata geçirildiğini söyledi. Türkiye Ukrayna İşadamları Derneği (TÜİD) Başkan Vekili Burak Pehlivan da Ukrayna para birimi grivnanın yaşanan siyasi krizler nedeniyle yüzde 70 devalüe olduğunu belirtti. Pehlivan, Ukrayna’nın reform sürecinde olduğunu ve Türk iş insanlarının diğer ülkelere göre pek çok avantajının olduğunu kaydetti. Pehlivan bu avantajlardan en önemlisinin Ukrayna’nın altı şehrine her gün uçak seferi yapılması olduğunu belirtti. RASBEK Şirketler Grubu Başkanı ve DEİK Türkiye Ukrayna İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Vekili Rasim Bekmezcide Türkiye ve Ukrayna’nın birbirini daha iyi anlayabilmesi gerektiğini söyledi. Ukrayna için kayıt dışı ekonominin büyük sorun olduğunu kaydeden Bekmezci Ukrayna’da ikili ilişkilerin çok önemli olduğunu ve ortak seçimlerinde Türk iş insanlarının ortak seçimi konusunda çok titiz olması gerektiğini belirtti.

İSO’nun Düzenlediği “Ukrayna Günü”nde İki Ülke Arasındaki İşbirliği Fırsatları Anlatıldı 02

Odakule’de gerçekleşen ve yarım gün süren Ukrayna Günü’ne iş dünyasından yoğun bir ilgi vardı. 109 sanayici ve iş insanın katıldığı etkinlik, soru ve yanıt bölümüyle sona erdi.