İstanbul Sanayi Odası, Sri Lanka’daki Fırsatları Ülke Gününde Ele Aldı

  • Etkinlikler
sri-lanka-ulke-gunu-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye ve Sri Lanka arasındaki ekonomik ilişkilere katkı sağlamak amacıyla Sri Lanka Ülke Günü ve Türkiye için Fırsatlar Semineri düzenledi. InterContinental Otel’de düzenlenen etkinlikte Sri Lanka’da yatırım ve ülke ile ticaret yapmak isteyen sanayici ve iş insanları Sri Lanka’yı daha iyi tanıma fırsatı yakaladı.

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, Türkiye ile Sri Lanka arasındaki ekonomik ilişkilerin çok düşük düzeyde seyrettiğini söyledi. İki ülkenin ihracat hacminin 2016 yılında yaklaşık 157 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Saruhan, bunun nedeninin öncelikle iki ülkenin birbirini çok az tanıması olduğunu kaydetti. Saruhan, 1884 yılında Sri Lanka’da Osmanlı İmparatorluğu’nun ticaretten sorumlu bir başkonsolosu olduğunu hatırlatarak, aslında geçmişten gelen güçlü bir bağ olduğunu ifade etti. Saruhan, bugünkü ve gelecekte yapacakları benzeri toplantı ve ziyaretlerle bu güçlü bağı acilen canlandırmaları gerektiğini vurguladı.

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan
İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi
Sadık Ayhan Saruhan

Saruhan şöyle devam etti:

“Ülkemizde en az bilinen pazarlardan biri olan Sri Lanka, 2009 yılından bu yana büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Ülkenin Hindistan ve Pakistan ile serbest ticaret anlaşmalarının olması, yakın zamanda ise Çin, Güney Asya ülkeleri ve Singapur ile de ticaret anlaşmalarının planlanıyor olması Türk firmaları için önemli fırsat ve avantajlar yaratacaktır. Ayrıca, ülkelerimizin ortak noktalarından biri de çay üretiminde Sri Lanka’nın dünyada 4. sırada, Türkiye’nin ise 5. sırada yer almasıdır. İki ülkenin kültüründe de çay önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle, çay konusunda çeşitli alanlarda ortak projeler geliştirebileceğimizi düşünüyoruz.”

Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Büyükelçisi P.M Amza
Sri Lanka Demokratik Sosyalist
Cumhuriyeti Büyükelçisi P.M Amza

Sonrasında konuşan Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Büyükelçisi P.M Amza ise iki ülkenin ilişkilerinin Türkiye’nin kuruluşundan ve Sri Lanka’nın bağımsızlığını kazandığı 1948’den çok önceye dayandığını söyledi. Bu derin ilişkinin ekonomik alana da genişletilmesi gerektiğine değinen Amza, ticaretin büyüme potansiyeli olduğunu kaydetti. Türkiye-Sri Lanka Karma Ekonomik Komisyonu’nun 2020’de ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarma hedefi olduğuna değinen Amza, iki ülkenin aralarında tarım, savunma, bilim, çevre ve şehirleşme ve çifte vergilendirmenin önlenmesinin de bulunduğu 10 yeni anlaşma üzerinde müzakere ettiği bilgisini verdi.

İstanbul Sanayi Odası, Sri Lanka’daki Fırsatları Ülke Gününde Ele Aldı 02

Sri Lanka’nın pek çok yeni alanda yatırım yaptığını belirten Amza, Türk firmalarını da bu kalkınma projelerinde görmek istediklerini ifade etti. İki ülke arasında neredeyse her gün karşılıklı uçuş olduğunu ve turizmde bir artış olduğunu dile getiren Amza, yine de istenilen seviyenin uzağında olduklarına dikkat çekti. Sri Lanka’nın ekonomisini liberalize ettiğinden bahseden Amza, hükümetin uluslararası doğrudan yatırımları artırmaya yönelik net bir hedefi olduğunu vurguladı. Dünyanın en eski demokrasilerinden biri olduklarını anlatan Amza, Hindistan’la ve Pakistan’la imzaladıkları serbest ticaret anlaşmaları ile 4 binden fazla üründe gümrük vergisini kaldırdıklarını söyledi. Amza Çin ve Singapur ile de müzakere ettiklerini ve olumlu sonuçlandığı takdirde Sri Lanka’nın 2.5 milyarlık nüfusa gümrük vergisiz ulaşma imkanı yakalayacağının altını çizdi.

Sri Lanka Yatırım Kurulu İcra Direktörü Renuka Weerakone
Sri Lanka Yatırım Kurulu İcra
Direktörü Renuka Weerakone

Daha sonra Türkiye ve Sri Lanka Arasındaki Ticari ve Yatırım İlişkileri başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde konuşan Sri Lanka Yatırım Kurulu İcra Direktörü Renuka Weerakone, Kurulun çalışmalarından bahsetti. One stop shop uygulaması ile yatırım çekmek istediklerini kaydeden Weerakone, Sri Lanka’nın istikrarlı bir demokrasiye sahip olduğunu dile getirdi. Weerakone, ülkedeki yatırım imkanlarını ve yabancı yatırımcılara sağlanan kolaylıkları aktardı. İngilizcenin nüfusun genelinde yaygın olarak konuşulduğunu belirten Weerakone, yüzde 100 yabancı sermayeli şirket kurulmasına izin verildiğini ve yatırım arsasını bedelsiz kiralama konusunda 99 yıla varan imkanlar sağladıklarını dile getirdi. Weerakone, yabancı yatırımcılara sağlanan hakların anayasal olarak korunduğunun altını çizdi.

Sri Lanka’nın sağlık hizmetlerinde ve eğitim alanında üst seviyede olduğuna değinen Weerakone, Birleşmiş Milletler İnsani Kalkınma Endeksi’nde ülkenin Hindistan, Bangladeş, Tayland ve Vietnam gibi bölge ülkelerinin önünde olduğunu vurguladı. IT sektöründe 2020’de 200 bin kişilik istihdama ulaşacakları bilgisini veren Weerakone, Megapolis projesi ile lojistik, turizm, sanayi bölgeleri ve teknoloji alanlarında önemli yatırımlar yapılacağını sözlerine ekledi.

Sri Lanka İhracat Geliştirme Kurulu’ndan Pazar Geliştirme Direktörü Anoma Premathilake
Sri Lanka İhracat Geliştirme
Kurulu’ndan Pazar Geliştirme
Direktörü Anoma Premathilake

Sri Lanka İhracat Geliştirme Kurulu’ndan Pazar Geliştirme Direktörü Anoma Premathilake, Sri Lanka’nın dış ticaret kompozisyonu hakkında bilgiler verdi. Sri Lanka’nın en çok Amerika, İngiltere ve Hindistan’a ihracat yaptığını dile getiren Premathilake, en çok ithalatı ise Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yaptığını aktardı. Sri Lanka’nın gemicilik konusunda tecrübeli olduğunu ve bu konuda önde gelen ülkelerden olan Türkiye ile ortak yatırımlar yapılabileceğini kaydeden Premathilake, stratejik konuma sahip Sri Lanka ile yatırım ve ticaret yapmak isteyen iş insanlarına her türlü konuda kurum olarak yardımcı olabileceklerini dile getirdi.

Ekonomi Bakanlığı’ndan Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Uzmanı Setenay İyigün
Ekonomi Bakanlığı’ndan
Anlaşmalar Genel Müdürlüğü
Uzmanı Setenay İyigün

Daha sonra Ekonomi Bakanlığı’ndan Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Uzmanı Setenay İyigün, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticaret ilişkiler ve Bakanlığın Sri Lanka ile ilgili faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sri Lanka’nın yılda 2 milyon turist ağırladığını dile getiren İyigün, aynı zamanda ülkenin Körfez ve Orta Doğu ülkelerinde çalışan 2 milyon işçisi olduğu bilgisini verdi. 10-11 Kasım 2016’da yapılan Türkiye-Sri Lanka Karma Ekonomik Komisyonu’nun toplantısının iki ülke arasında ticari anlamda 27 yıl aradan sonra yapılan ilk toplantı olduğunu kaydeden İyigün, TİKA’nın terörden zarar görmüş bir köye yardımda bulunduğu Türkiye-Sri Lanka Dostluk Köyü projesinden de bahsetti.

Sri Lanka’daki Türk Firmalarının Deneyimleri başlıklı panelde ise Beta Tea Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türkiye-Sri Lanka İş Konseyi Başkanı Beşir Uğur, Mex Lojistics Ltd. Genel Müdür ve CEO Rohan Sivanathan ile Uluer Grup Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mahmut Uluer, Sri Lanka ile yaşadıkları tecrübeleri aktardı. Konuşmaların ardından katılımcılar, konuklara ülke ile ilgili sorular yöneltti.

İstanbul Sanayi Odası, Sri Lanka’daki Fırsatları Ülke Gününde Ele Aldı