İstanbul Sanayi Odası Yönetimi Kahramanmaraş’ı Ziyaret Etti

  • Etkinlikler
kahramanmaras-ziyaret-01_2

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetimi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) daveti ile Kahramanmaraş’a bir ziyaret gerçekleştirdi. İSO Yönetimi, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın başkanlığında İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe, Kemal Akar, Vehbi Canpolat ve Cemal Keleş’in bulunduğu ziyarette birçok sanayi tesisini gezerek Kahramanmaraş sanayisi ve ekonomisi ile ilgili incelemelerde bulundu.

Kahramanmaraş’taki incelemelerine İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat’ın Kahramanmaraş’ta gerçekleştirmekte olduğu yatırım olan Migiboy fabrikasını ziyaret giderek başlayan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığındaki İSO Yönetimi, sorasında Kipaş Holding bünyesindeki Kipaş Kağıt’ta incelemelerde bulundu. İSO Yönetimi sonra da beraberlerinde KMTSO Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz ve aynı zamanda İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Başkanı da olan Kiptaş Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öksüz ile birlikte Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’ı makamında ziyaret etti. Heyeti oldukça sıcak bir şekilde karşılayan Vali Özkan, İSO gibi Türkiye’nin en güçlü sanayi odası yönetimini kentlerinde ağırlamanın gurur verici olduğunu söyledi. İSO Başkanı Bahçıvan ziyaret anısına Vali Özkan’a bir plaket takdim etti.

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’a yapılan ziyarette konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Kahramanmaraş’ın sanayisiyle çok etkileyici bir kent olduğunu söyledi. Az önce dünya standartlarında bir kağıt tesisini gezdiklerine değinen Bahçıvan, istihdam yaratan yatırımlara sahip çıkmak gerektiğini kaydetti. Herkes sanayiye ve yatırımlara bu gözle baksa altından kalkamayacakları zorluk olmadığını anlatan Bahçıvan, kentte böyle bir birliktelik, iletişim ve ekip olduğunu gördüklerini dile getirdi. Bahçıvan, “Özellikle birçok tesisin ikinci kuşağını temsil eden gençlerin İstanbul’da ve yurt dışında en iyi okullarda okuyarak tekrar Kahramanmaraş’a dönmüş olması gurur ve sanayimizin geleceği adına umut vericidir. Gençlerimizi sanayiye kazandırmak, ülkemizi üretim toplumundan tüketim toplumuna geçirme çabalarının önüne set çekecektir” diye konuştu.

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise Kahramanmaraş’a hizmet vermenin büyük bir onur olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ta istiklalin temerküz etmesinin burada hizmet vermeyi daha da anlamlı hale getirdiğini kaydeden Özkan, Kipaş’ın burada doğmasının ve bütün iskelesini burada muhafaza etmesinin Kahramanmaraş’ın iltifatına mazhar olmasını sağladığını dile getirdi. Özkan, “Gençlerimizi sanayiden koparmamak gerekiyor. Buradaki birikimi oraya aktarabilmeliyiz. Bunu toplum olarak, ülke olarak, devlet ve aile olarak çok iyi düşünmeliyiz ve bu konuya odaklanmalıyız” dedi.

Kipaş Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz de yeni nesilleri işlerin içine çekme noktasında azami gayret gösterdiklerini söyledi. Bunun başarmanın da gurur içinde olduklarını kaydeden Öksüz bunun Kahramanmaraş ve Türkiye için çok faydalı olduğunu dile getirdi.

Daha sonra Kipaş mensucat ve Mado tesislerini gezen İSO heyeti, KMTSO Olağan Meclis toplantısına katıldı. KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz tarafından açılan toplantıda Vali Vahdettin Özkan da yer aldı. Meclis toplantısının açılışını yapan KMTSO Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, konuşmasında meslek okullarının önemine dikkat çekti. Eğitim konusundaki hassasiyete katıldığını belirten Öksüz, “Finansman konusu gerçekten önemli. Yakın dönemimizde, bankalar tarafından birçok kredinin yanlış yapılandırıldığını düşünüyorum. Bu yanlış kredilerin acısını biz reel sektör olarak bugün çekiyoruz. Bunu sonuçları sanayici ve reel sektör için bu kadar sıkıntı yaratmamalıydı” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Ardından KMTSO Meclis kürsüsüne davet edilen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, kahramanlık sıfatını fazlasıyla hak etmiş olan bir kentte bulunmaktan çok mutlu olduklarını söyleyerek misafirperverliğinden ötürü Kahramanmaraşlılara teşekkür etti. Türkiye’de ekonomik model aradıklarını ve Tayvan ile Kore modelinin konuşulduğunu belirten Bahçıvan, kendilerine ait olan modelleri dikkate almadıklarını anlattı. Ziyaretleri boyunca Kahramanmaraş’ta Türkiye’ye model olacak bir sistemin izlerini gördüğünü vurgulayan Bahçıvan, kentte iyi eğitim ve entelektüel birikimlerini sadece kentleri için kullanan bir beşeri yapı olduğuna dikkat çekti. Bahçıvan, Kahramanmaraşlıların bununla ne kadar gurur duysa az olduğunu ifade etti.

Bahçıvan, kentte tanık olduğu bir hikayeyi de paylaşarak “Yaşar pastanesine uğradığımızda bir dünya markasının sahibi tezgahın başındaydı. Bu kolay örneğini göremeyeceğiniz bir şey. Mado’yu yaratan Usta, önlüğü ile geç saatlere kadar işinin başında ve gerçek hikaye işte budur. Gelenekle geleceği birbirine bağlayacak bir model var bu kentte. Kahramanmaraş’ta ikinci ve üçüncü nesli, tüm iyi eğitimleriyle bu kente dönerek bu kente hizmet veren gençleri tebrik etmek istiyorum. Ayakkabıda, mutfak eşyasında ve tekstil gücünün altında bunlar yatıyor. İşte bu örnekler Türkiye’yi kalkındıracak. Türkiye’nin 20 kenti bu modeli örnek alsa bize yeter. Üretici toplum olmak budur. Kahramanmaraş’ın bu kahraman girişimcilik çabalarını çok anlamlı buluyorum.”

İSO olarak kurumsal işbirliklerine çok önem verdiklerine dikkat çeken Bahçıvan, kaynakları birlikte kullanmak, fikirleri paylaşmak, firmaları tanımak ve sinerji yaratmak noktasında çok daha fazla çalışmaları gerektiğini dile getirdi. Her şeyi İstanbul genelinde çözmelerinin mümkün olmadığına işaret eden Bahçıvan, İstanbul’un sanayinin beşiği olduğunu ama bu yükü başka kentlerle de paylaşmaları gerektiğini ifade etti. Bahçıvan, İstanbul’un sanayiden vazgeçemeyeceğini ve bu konuda işbirliği ve potansiyel fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Kaynak konusunun Türkiye’nin israf ettiği bir unsur olduğunu ve para bolken bunu kimsenin görmediğini belirten Bahçıvan, zor günlerde ise bunun ne kadar önemli olduğunu anladıklarını anlattı. İçinden geçtikleri dönemde çıkarmaları gereken en önemli dersin yeniden üretim kültürüne dönmek olduğunun altını çizen Bahçıvan, gerçek anlamda değer yaratan işlerin yerine başka işlerin geçtiğini ve AVM’ler ile bu dönemin kolay atlatılamayacağını ifade etti. Bir meslek üzerine odaklanmak isteyenlerin sayısının azaldığına dikkat çeken Bahçıvan, üretimden haz alan bir nesil yetiştirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Tüketime dayalı ne kadar büyük tesisler kurarlarsa kursunlar bunların israf olduğunu anlayacaklarını belirten Bahçıvan, insanların gelecek planlamasını ve nasıl yetiştireceklerini önemsemeleri gerektiğini kaydetti.

Üretim toplumu konusunda Ankara’dan yükselen sesin kendilerini umutlandırdığına işaret eden Bahçıvan, meslek liselerinin ekonominin geleceği noktasında yeniden yapılandırılmasının çok önemli bir konu olduğunu söyledi. Kendilerinin de işin içinde olacağı bir modelin oluşturulmasını beklediklerini belirten Bahçıvan, gerçek anlamda bir meslek edindirme reformunun kapılarına dayandığını anlattı.

Ekonominin içinden geçtiği sürecin herkesi etkilediğini dile getiren Bahçıvan, Türkiye’nin rüzgarı çok hızlı çevirebilen ve iyimserliğe çok kolay geçebilen bir ülke olduğunu belirterek ikinci yarı için olumlu işaretler gelmeye başladığını belirtti. Bahçıvan, yüksek enflasyonun belirli bir dengeye oturacağını ve dövizdeki uzun boylu dalgalanmaların bittiğini anlattı.

Bahçıvan şöyle devam etti:

“Bu dönemde Türk bankacılık sistemi maalesef iyi bir sınav vermiyor. Bizim için 2019 yılının finans dünyasının da kendisini toparlamasıyla daha iyi bir seyir içinde olacağını düşünüyorum. Türkiye, potansiyeli ile her zaman kaynak bulabilecek bir ülke. Kaynak israfına girmediği takdirde, önümüzdeki günlerin çok daha iyi olacağına inanıyorum, hiç bir endişe taşımıyorum. Bu gemi hepimizin, bu vatan hepimizin.”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan
Kahramanmaraş Valisi
Vahdettin Özkan

KMTSO Meclisin katılarak bir konuşma da yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise konuşmasında İSO Başkanı ve Yönetiminin Kahramanmaraş’ta bulunmasını çok önemli ve değerli bulduğunu söyledi. Ekonomik aktörlerin ve ilişkilerin Türkiye’nin genelinde huzura ve barışa önemli etkileri olduğunu ifade eden Özkan, kendilerinden beklenenin yatırım yapan ve istihdam yaratan insanların önünü açmak olduğunu kaydetti. Özkan, “Piyasalara duyarlı bir eğitim düzenin oluşturulması gereği ifade edildi ve ben de bunun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bu gerçekten çok geliştirmemiz gereken bir alan. Sanayicilerimizin üniversitelerimiz ile birlikte onlara rehberlik ederek bu konuda adım atmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Sonuç odaklı ve işe yarar sonuçlar ancak bu şekilde elde edilebilir. Bu alanda yatay ve dikey bir işbirliği ülke ekonomisine çok katkı yaratacaktır” dedi.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise konuşmasında “Bugün, İSO ve İTHİB’in çok kıymetli başkanları toplantımızı teşrif ettiler. İstanbul sanayi odamız, gerçekten Türkiye ekonomisi ve reel sektörü adına, çok önemli işlere imza atan, Türk sanayisinin çok güçlü bir temsilcisi. Bu anlamda, ülkemizin gurur kaynağıdır” dedi.

KMTSO Başkanı Serdar Zabun
KMTSO Başkanı Serdar Zabun

Zabun, yapılan yatırımlarla birlikte, İSO 500 ve İSO İkinci 500’de Türkiye’nin en başarılı 8. Kenti haline geldiklerini söyledi. 300 ihracatçı şirketle 120 ülkeye ürünlerini ve alın terlerini ihraç ettiklerini belirten Zabun, Türkoğlu lojistik merkezi faaliyete geçtiğinde Kahramanmaraş’ın ihracat seferberliğindeki rolünü artıracağını dile getirdi.

Zabun, enerji sektöründe kapasite bakımından Türkiye’nin lideri olan Kahramanmaraş’ın 4.5 milyar ton linyit yatakları ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen yatırımlarla bu sektörde de çok başarılı işlere imza attığını belirtti. Ülke olarak bilgiyi ticarileştirme konusunda hızlı ve güçlü adımlar atmaları gerektiğini anlatan Zabun, bu inançla, üniversitelerle birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Zabun, ortak projeleriyle, burs ve destek programlarıyla ellerini taşın altına koyarak Kahramanmaraş’ta bu kültürü zenginleştirmek için çaba gösterdiklerini belirtti. 

Şirketlerin bilgi alma kapasitelerini güçlendirmek adına düzenledikleri eğitim programlarını yoğun bir ilgi ile devam ettiğini anlatan Zabun, bu programlarla, girişimci adaylara destek olduklarını ve dış ticaret konusunda mesleki eğitimlerini sürdürdüklerini dile getirdi.

Zabun şöyle devam etti: 

“İş dünyasının çatı kuruluşu olarak, ilimizin 150 yıllık damak zevki ve gurur kaynağımız ‘maraş dondurması’nın coğrafi işaretini aldık ve görkemli bir lansman programı düzenleyerek en büyük değerimizi taçlandırdık. Yine odamız adına tescilli ürünümüz, maraş biberi ile ilgili kalite ve pazar güçlendirme faaliyetlerimiz devam etmektedir. Öte yanda, tarımda pazarlama kabiliyetinin artırılması bakımından önem verdiğimiz Kahramanmaraş tarım fuarı ile bu alanda üretici ve tüketiciyi bir araya getirerek şehrimiz için yeni pazarların kapısını aralıyoruz. Bu yıl, 3.’sünü düzenlediğimiz Uluslararası Tekstil Zirvesi, Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı, tekstil alanında dünya teknoloji devlerinin katılımına sahne olurken, geçmişten geleceğe sim sırma konulu defile programımız ile Kahramanmaraş’ın bu sektördeki küresel gücünü, üretim ve tasarım kabiliyetini daha net göstermiş olduk.”

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise Türkiye’nin ihracatının 170 milyar dolara yaklaştığını ve bunun ekonomi için çok önemli olduğunu söyledi. Tekstil ve ham madde ihracatında 11 milyar ile yılı kapatacaklarını kaydeden Öksüz, net ihracatçı olduklarını ve hazır giyim ile birlikte bu rakamın 27-28 milyar doları bulacağını ifade etti. Tekstilin otomotiv ve savunma sanayi dahil pek çok sektörde kullanıldığı bilgisini veren Öksüz, dünyada önemli bir yerde olduklarını ve Kahramanmaraş’ın da özellikle pamuklu tekstilde çok güçlü olduğunu vurguladı.

Bugün dış pazarlarda bazı koruma duvarları olduğunu ve özellikle iplikte kendilerinin de duvar koymaları gerektiğini dile getiren Öksüz, tesisleri koruyamadıklarını ve tam kapasite ile çalışamadıklarını belirtti. Kahramanmaraş’ın tekstil sektörünün en büyük tedarikçisi olduğuna değinen Öksüz, dünyada çok az sektörde söz sahibi olduklarını ve tekstilde ilk 10’da olduklarını belirterek bunu korumaları gerektiğini kaydetti.

Öksüz, “Böyle büyük bir katma değer yaratan sektörde çok ciddi bir istihdam sorunumuz var. Bugün Türkiye genelinde tekstil mühendisliği bölümleri tercih edilmez oldu. Eskiden 1.500 öğrenci alırken bu mühendisliklerin tercih sayısı neredeyse 150’yi zor bulmaktadır. Bu konuda ciddi önlemler almalıyız ve biz de sektör temsilcileri olarak bu konuda elimizi taşın altına koymak istiyoruz. İstihdam ile ilgili bazı projeler yaptık ve bu trendi tersine çevirmek istiyoruz. Amacımız dış ticarette fazla veren bir ülke haline gelmek. Çünkü Türkiyemizin tek çıkar yolu ihracata dayalı büyümek. Sanayinin aşırı yükselen elektrik ve doğal gazda ciddi bir indirime ihtiyacı var. İhracatçılar olarak Türk Eximbank’ın kaynaklarından daha fazla yararlanmamız lazım” şeklinde konuştu.