İstanbul Sanayi Odası Yönetimi, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı Ziyaret Etti

  • Etkinlikler
ticaret-bakani-ziyaret-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetimi, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan eşliğindeki bir heyetle Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a yeni görevi için tebrik ve nezaket ziyaretinde bulundu.

Sanayinin ve sanayicinin içinde bulunduğu güncel konuların istişare edildiği ziyarette İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sadık Ayhan Saruhan (Sayman), Sultan Tepe, Vehbi Canpolat ve Mustafa Tacir de yer aldı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Levent’teki merkez binasında gerçekleşen buluşmada DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, İstanbul Bölge Müdürü Mehmet Hatipoğlu ve İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ve farklı yönetim kademelerindeki bürokratlar da bulundu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan oldukça sıcak ve samimi bir şekilde karşıladığı İSO heyetine Türkiye için sanayinin ve ihracatçı üretimin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduklarını ve bu bağlamda sanayinin her türlü sorununu hep birlikte çözmek için büyük bir mücadele içine gireceklerini söyledi. Bakan Pekcan sorunlara sonuç odaklı yaklaşacaklarını ve çözümleri bu şekilde bulacaklarını söyledi. Bakanlık olarak bütün önerilere açık olduklarına değinen Pekcan, sadece sorun değil çözüm önerileri beklediklerini de kaydetti. Elbirliğiyle içinde bulundukları süreci atlatacaklarını belirten Pekcan, yeniden üretimi güçlendirerek bu süreci güçlü bir şekilde aşacaklarını kaydetti. Pekcan, Türk Eximbank kanalıyla alacakları önlemlerle de ihracatçı sanayiciyi finansal olarak rahatlatacaklarını belirtti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise TOBB camiasından olan ve dertlerini ortak platformlarda yaşayan biri olarak Pekcan’ı Bakan olarak görmekten gurur duyduklarını söyledi. Kendileri ile empati kurabilecek bir isimle çalışacak olmanın çok önemli ve değerli olduğuna değinen Bahçıvan, oda olarak da Ticaret Bakanlığı’na bağlı olduklarını hatırlattı. İSO olarak sanayinin gücü, öncüsü ve lokomotifi olarak çok güçlü bir marka olan İSO’nun temsilcileri olduklarına işaret eden Bahçıvan, bu markayı kendilerine bırakan İSO kurucusu sanayicileri de anarak onlara şükranlarını sunduğunu vurguladı.

Türkiye’de son yıllarda yeniden üretime dönüş sürecinin başladığını belirten Bahçıvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu bağlamdaki söylemlerini de büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. GSYH içinde yüzde 18’lere düşmüş bir imalat sanayisini Türkiye’nin kabul edemeyeceğini, kabul etmemesi gerektiğini ve bunun yukarıya taşınması için gerekli olan tüm önlemlerin alınması gereğine değinen Bahçıvan, sanayiciler olarak bu noktada üzerlerine düşen sorumluluğu almaya da hazır olduklarının altını çizdi. Türkiye olarak üretmekten başka ellerinde ekonomik bir silah olmadığını dile getiren Bahçıvan, geçen iki yılda sanayinin ekonominin en büyük sigortası olduğunu kanıtladığını belirtti.

Bugün koşmaya müsait ve her türlü mücadeleye hazır bir sanayi olduğunu vurgulayan Bahçıvan, bunun için yeni ve güçlü bir finansal istikrar ortamına ihtiyaç duyduklarını söyledi. 15 yıl önceki finansal istikrarla 200 milyar dolardan 800 milyar dolara yükselen ekonominin, yeniden aynı ortama ihtiyaç duyduğunu belirten Bahçıvan, bu konuda elden gelen her şeyin yapılmasının önemine işaret etti. Kapasite kullanım oranının yüzde 83’lere geldiğini hatırlatan Bahçıvan, bunun yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğunun işareti olduğunu kaydetti. İSO Başkanı Bahçıvan 100 günlük eylem planında yer alan kalkınma bankası konusunda yıllardır söylem öncülüğünü yaptıklarını ve konunun eylem planında yer almasından çok mutlu olduklarını vurguladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı Ziyaret Etti 02

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da sanayiyi bilen bir bakan ile çalışacak olmaktan çok mutlu olduklarını söyledi ve makro dengeleri oluşturmanın birinci öncelik olması gerektiğini ifade etti.

Görüşmenin ardından, sanayinin sorunlarının ele alınması noktasında yeni bir istişare sürecinin hızla başlatılması talimatını veren Bakan Pekcan, istişare toplantılarının yapılma sayısının da sıklaştırılmasını istedi.