KSİAD'lı Sanayicilerle Bakan Özlü'yü Buluşturan Toplantıya İSO Başkanı Bahçıvan da Katıldı

  • Etkinlikler
ksiad-toplanti-02

Küçükçekmece Sanayici ve İşadamları Derneği (KSİAD), bölgesinin iş dünyasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katıldığı kahvaltılı toplantıda bir araya getirdi. Radisson Blu Conference Airport Hotel’de gerçekleşen ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katılarak bir konuşma yaptığı buluşmada, bölge iş insanları yaşadıkları sorunları ve iş dünyası ile ilgili görüşlerini Bakan Özlü ile paylaşma imkanı buldu.

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin de katıldığı toplantıda sanayicilere seslenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü sanayiciliğin çok zor bir uğraş olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

KSİAD'lı Sanayicilerle Bakan Özlü'yü Buluşturan Toplantıya İSO Başkanı Bahçıvan da Katıldı 01

“Daha kolay yollardan para kazanabilecekken, arsa ve borsadan para kazanabilecekken sanayici olma yoluna girdikleri için sanayiciler kahraman olarak görülmelidirler. Bu nedenle sizlerin daha iyi şartlara sahip olmanız bizim temel vazifemizdir. Bu tür platformlarda bir araya gelmek, sizleri dinlemek bizim için önemli. Konuşarak, müzakere ederek, ortak aklı devreye alarak her meseleyi çözebileceğimize inanıyorum.

2016 yılında Türkiye ekonomisi için pek çok zorluk yaşandı. Bir ekonominin yaşayabileceği bütün testleri bir yılda yaşadık. Ekonomimiz bu kadar yoğun baskıya rağmen nasıl ayakta kaldı? Bunun cevabı son 14 yılda özellikle makro ekonomik alandaki reformlardır. Kamu maliyesindeki disiplin bize direnç kazandırıyor. Reformcu kimliğimizi muhafaza ettik. Geçtiğimiz yıl büyük önem taşıyan reformları hayata geçirdik. Bakanlık olarak sadece biz AR-GE reform ve Sınai Mülkiyet Kanunu gibi iki yasal düzenlemeyi tamamladık. Yine Bakanlık olarak üretim reform paketini son hale getirdik. Gelecek hafta son halini Bakanlar Kurulu’na arz edeceğiz. Akabinde Meclis’ten geçireceğiz. Üretim reform paketini hazırlarken sizlerin görüşünü aldık. Bu paket sanayinin desteklenmesi, üreticinin desteklenmesi anlamında çok önemli maddeler içeriyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü
Bilim, Sanayi ve Teknoloji
Bakanı Dr. Faruk Özlü

Üretim reform paketinde yeni sanayi parselleri oluşturmak ve daha uygun şartlarda sanayicinin kullanımına sunmak konusunda maddeler var. Rekabetçi bir sanayi için doğru yerde üretim yapmak elzemdir. Özellikleri altyapı lojistik imkanları üretime güç katacak nitelikte olmalıdır. 2009’da kabul edilen İstanbul Çevre Düzeni Planı ile ilgili sorunlar yaşanıyor. Doğru kararlar alırsak bu sorunları çözmekle kalmaz, fırsata ve avantaja dönüştürebiliriz. Üretim reform paketinin son şeklini bakanlık web sitesinde bulabilirsiniz. Metni incelemenizi tavsiye ederim. Sorunlarınıza çözümler için yapılacak ilaveler varsa bunları olgunlaştıralım.

KSİAD'lı Sanayicilerle Bakan Özlü'yü Buluşturan Toplantıya İSO Başkanı Bahçıvan da Katıldı 02

Yapısal reformların yanında kısa dönemdeki sorunları çözecek adımları da atıyoruz. Kredi Garanti Fonu’nda sermaye artırarak daha çok kredi hacmi açtık. Eximbank’ın ihracatçı sanayiciyi daha fazla desteklemesini sağladık. Sicil affı benzeri düzenlemeler ile krediye ulaşmadaki engelleri kaldırdık. KOSGEB aracılığıyla mikro KOBİ’lere bile 50 bin TL faizsiz kredi uygulaması başlattık. 2016 yılı sonunda 250 bin KOBİ başvurdu.

Türkiye, büyük ve güçlü bir ülke. Henüz hak ettiği yerde değil. Konumu, insan kaynağı ve tarihi çok daha fazlasını hak ediyor. Bu nedenle yatırım yapmaktan üretim yapmaktan korkmayın.”

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Toplantıda İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da Küçükçekmeceli sanayicilere seslendi. Bahçıvan, Küçükçekmece’nin Türk sanayisinin tarihinin izlerini taşıdığını söyledi. Bölgenin 50-60 yıldır Türk sanayisine değer katan pek çok firmanın yeşerdiği alan olduğunu hatırlatan Bahçıvan, burada ikinci ve üçüncü sanayici neslin temsil ettiği sanayi kültürünün devam ettiğini kaydetti. Son dönemlerde ne yazık ki Türkiye’de sanayi algısında bir bozulma yaşandığını dile getiren Bahçıvan, “Geçmişte sanayi, çevreyi kirleten, değer oluşturmayan ve modası geçmiş bir sektör olarak algılanıyordu. Bugün böyle bir sanayiden söz etmiyoruz. Artık çevre ile barışık, katma değer yaratan ve ülke ihracatına büyük katkı sunan ihracatçı sanayiden söz ediyoruz. Ne mutlu ki artık ‘300-400 kişi çalıştıran fabrikalar yerine AVM yaparız aynı ekonomik değeri üretiriz’ denen bir anlayışın son dönemlerde yanlış olduğu anlaşıldı. Tekrar sanayinin, üretimin, istihdamın önemi hissedilmeye başladı. Bu gerçeğin Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz tarafından da dile getirilmesi bize cesaret veriyor. Aramızda bulunan Sayın Bakanımızın, kısa vadede değilse de, yaptığı çalışmaların değeri uzun vadede anlaşılacaktır. Son dönemde çıkarılan AR-GE ve Fikri Mülkiyet Hakları kanunları bunun bir kanıtı” dedi.

Finans konusunun sanayicinin hayatındaki en önemli sorun olduğunu belirten Bahçıvan, sanayicilere İSO olarak kendi önerileri çerçevesinde şekillenen Kredi Garanti Fonu desteklerinin takip edilmesini önerdi. Bahçıvan, “Birtakım bankalar yeni KGF uygulamasına yakın davranmasa da bizim üstüne gitmemiz lazım. İSO olarak bu konuda bir birim kurduk. Bu konuda bir engel çıktığında bizi arayın, 24 saat sanayicimizin KGF engellerinin aşılması konusunda yanınızdayız” şeklinde konuştu.

KSİAD'lı Sanayicilerle Bakan Özlü'yü Buluşturan Toplantıya İSO Başkanı Bahçıvan da Katıldı 03

Bahçıvan şöyle devam etti:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın farklı destek ve teşvikleri var. Yeni işe girişlerde, işbaşı eğitiminde verilen destekler hem mevcut istihdama hem de yeni istihdama katkı sağlayacak. Hükümetimiz üretime destek anlamında bir seferberlik başlattı. Ankara’dan böylesine destek varken bizim istihdam yaratmamız önünde duracak engelleyici her merci ile mücadele etme hakkına sahibiz. Bizim üretim aşkımızı, istihdam yaratma aşkımızı engelleyecek her konuda milli bir seferberlik içindeyiz. Hiç kimsenin bu ülkeyi bizden daha çok sevme noktasında iddiası olduğunu kabul etmiyorum. Bu hazirunun toplanmasını sağlayan tek duygu var: Üretmek, iş yaratmak, aş yaratmak.

Yerel iradecilere de seslenmek istiyorum. Kısa vadeli rant uğruna sanayinin dışlanacağı bir modeli hayatımızdan çıkarmamız lazım. Yıllar vererek büyüttüğümüz meyve veren ağaçlarımızı bir anda yok etmeye kimsenin hakkı yok. Ülkemizi zordan çıkaracak olan buradaki üretenlerdir. Bu insanların değerinin anlaşılması gerekiyor. Direnç gösteren unsurlara hükümetimizden aldığımız cesaretle mücadele etmek zorundayız. İş yaratan, vergi veren, ihracat yapan biziz. Hepinizi cesur olmaya davet ediyorum. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın üretimin yanında olduğunu görüyoruz. Bu enerjimiz ile zorluklara rağmen üretim aşkıyla yarınlara örnek olarak olacağız.”

KSİAD Başkanı Ahmet Koparan
KSİAD Başkanı Ahmet Koparan

KSİAD Başkanı Ahmet Koparan, KSİAD’ın amacının Küçükçekmece’de var olan sanayi ve iş adamlarının faaliyetlerinin daha etkin olması, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlaması yanında, sürdürülebilir sanayi üretiminde bölgede istihdamın artmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. İmar planları ile ilgili görüşlerini dile getiren Koparan, mevcut fabrikaların yapılan imar planıyla kredi finansman teminat değerlemeleri yönünden önemsenmediğini ifade etti.

Koparan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte hareket edip sanayi üretimi ve istihdamının sürdürülebilmesi için yasal prosedürleri yapmaları ve uygulamaları gerektiğini dile getirdi. Koparan ayrıca imar planlarının verdiği zararların azaltılması veya engellenmesi için koruma ve zarar azaltma planları yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Koparan, 25 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan KSİAD'ın istihdam seferberliği çerçevesinde yüzde 10 artışla 2 bin 500 kişiye daha iş imkanı yaratacağını açıkladı. Koparan, "Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla elimizi taşın altına koymamız gerektiğine inanıyoruz, bunu da kampanyamızla gösteriyoruz" dedi.

İstanbul Milletvekili Abdullah Başçı
İstanbul Milletvekili Abdullah Başçı

İstanbul Milletvekili Abdullah Başçı ise KSİAD’ın yeni bir dernek olduğunu ve yaptığı çalışmalarla Küçükçekmece’de yer edindiğini söyledi. Başçı, istihdam seferberliğine KSİAD’ın verdiği desteğin önemli olduğunu ve son dönemde çıkarılan kanunlarla iş dünyasının gelişmesi için altyapıyı hazırladıklarını dile getirdi.

Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya
Küçükçekmece Kaymakamı
Harun Kaya

Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece’nin İstanbul’un ikinci büyük ilçesi olduğunu ve 57 ilden daha kalabalık olduğunu söyledi. Bir ülkenin kalkınması için eğitim ve üretim olduğunu belirten Kaya, eğitim kısmında gayretleri olduğunu ve üreticiyi de her konuda destekleyeceklerini kaydetti.