MESKOM Toplantısında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı İle Önemli Gündem Konuları İstişare Edildi

  • Etkinlikler
enerji-bakan-yrd-ziyaret-01_2

İstanbul Sanayi Odası (İSO), enerji alanında sanayicilerin gündemindeki konuları ele almak amacıyla, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı gerçekleştirdi. Odakule’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın da katıldığı toplantıda Meslek Komitesi Üyeleri yaptıkları sunumla kendi sektörlerinin enerji alanındaki sorunlarını Bakanlık yetkililerine aktardı. Yapılan her sunumun ardından konuyla ilgili olarak başta Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ile olmak üzere, Bakanlık yetkilileri ile interaktif istişarelerde bulunuldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan
Yardımcısı Abdullah Tancan

Toplantının açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, sanayicilerin elektrik ve doğal gaz tedariki alanında sorunlarını ve çözüm önerilini dinleyip bunlarla ilgili çaba sarf etmenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Toplantıda hem sanayicilerin kendi açılarından konulara yaklaşımını hem de Bakanlık açısından konuların nasıl göründüğünü ele alacaklarını anlatan Tancan, toplantı öncesinde bir hazırlık yapıldığını ve Bakanlık genel müdürlerinin konuyla ilgili çalışmalarda bulunduğunu açıkladı. Toplantı için İSO’ya teşekkür eden Tancan, önümüzdeki dönemlerde ihtiyaç oldukça bir araya gelmenin faydalı olacağını da ekledi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise toplantının açılışında yaptığı konuşmasında enerjinin sanayi açısından her geçen gün daha fazla önem kazandığını söyledi. Bu alanda atılacak olan her adımın doğuracağı sonuçlar itibarı ile sanayicileri yakından ilgilendirdiğini belirten Bahçıvan, sanayinin enerji ihtiyacının sürekli, kaliteli ve uygun maliyetle karşılanmasının üretimin devamı için elzem olduğuna değindi. Bahçıvan, enerji konusunda sanayicilerle istişare ve diyalog kanallarının sürekli açık olması gerektiğine işaret ederek İSO olarak gerekli politikaların oluşturulmasına katkı vermeye her zaman hazır olduklarını ve bundan sonra da aynı bilinçle devam edeceklerini ifade etti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Petrolün Türkiye için adeta damarlarda dolaşan kan işlevi gördüğüne dikkat çeken Bahçıvan, petrol arzında meydana gelen en ufak sorunun ekonominin her dalına etki ettiğini söyledi. Bahçıvan, 14 Eylül’de Suudi Arabistan’da devlete ait petrol üreticisi Saudi Aramco’nun insansız hava araçları ile vurulması sonrasında yükselen petrol fiyatlarının, petrol ihtiyacının yüzde 90’nını ithal eden Türkiye için taşların yerinden oynadığı anlamına geldiğine dikkat çekti.

Finansal piyasalardan kaynaklanmayan, direkt üretim kaynaklı bu fiyat yükselişinin kritik bir gelişme olduğunu hatırlatan Bahçıvan, Rusya’dan satın aldıkları doğal gazın da petrol fiyatlarına endeksli olduğu düşünüldüğünde, Türkiye ekonomisi için ciddi bir yükle karşı karşıya olduklarını belirtti.

Sanayiciler olarak bu kırılgan dönemde enerji fiyatlarındaki son artışların etkisini en az hasarla nasıl atlatabileceklerini düşünürken çözüme yönelik adımların ivedilikle atılması gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, enerji maliyetlerinin sanayiyi, üretimi olumsuz etkilememesi adına yapısal ve kalıcı çözümlerin bir an evvel hayata geçirilmesini istedi.

Enerji maliyetlerinin, ulusal tarife üzerine ilave edilen dağıtım bedeli ve vergi yükleriyle daha da arttığının altını çizen Bahçıvan, içinde bulundukları süreçte, enerji maliyetlerinin hafiflemesine destek olmak amacıyla sanayinin kullandığı doğal gaz ve elektrik faturalarında yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin rekabet güçlerine fayda sağlayacağını ve moralleri yükselteceğini dile getirdi.

Enerji maliyetlerinin arttığı son günlerde enerji verimliliğinin her zamankinden daha önemli hale geldiğini belirten Bahçıvan, enerji verimliliği yatırımlarının sermaye gerektirdiğini anlattı. Türkiye’de uygulanmakta olan teşviklerin belli bir düzeyde sanayiciye destek sağladığını ifade eden Bahçıvan, ancak bu desteklerin sanayi için cazip hale getirilmesine yönelik farklı ve güçlü teşvik türleriyle desteklenmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkiye enerji piyasalarının, son on beş yılda serbestleşme ve özelleşme süreciyle epey yol kat ettiğinin bir gerçek olduğunu belirten Bahçıvan, rekabete açık, şeffaf ve sürdürülebilir bir elektrik piyasası oluşturmak için önlerindeki en önemli bariyerin, elektriğin kendine has yapısından ileri geldiğini anlattı. Stratejik öneme sahip elektriğin iletim ve dağıtım yapısı da yüksek sermaye gerektirdiğinden, devlet kontrolü zorunlu olduğunu dile getiren Bahçıvan, enerji piyasasında tam serbestleşme sağlanana kadar, son tüketicilerin mümkün olduğunca korunması gerektiğini ifade etti.

Serbest tüketici olan sanayicilerin tedarikçilerini seçerek, ikili anlaşmalarla mutabık kaldıkları fiyatlar üzerinden sabit fiyatla elektrik temin edebiliyorken, tek taraflı fesih edilen sözleşmelerle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Bahçıvan, akabinde yüksek tüketimli tüketici kavramı ile tanıştıklarını belirtti. Bahçıvan, “Sabit fiyat üzerinden maliyet hesaplama alışkanlığına sahip sanayicimiz, tahmin edilemez fiyatlandırmalarla karşı karşıya kaldı. Serbestleşmenin sancıları olarak yaşadığımız bu değişimler karşısında bizler kadar enerji üretici ve tedarikçilerinin de finansal darboğazda olduğunu da duyuyoruz. Bu geçiş sürecini üreticiler, tedarikçiler ve son kullanıcılar açısından daha az hasarla atlatabilmek için, bir kez daha ifade etmek istiyorum; güçlü iletişime ve işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız” şeklinde konuştu.

İstanbul gibi neredeyse bir ülkeye eşdeğer boyutta olan mega şehrin, enerji alt yapı yatırımlarında Bakanlığın da katkıları ile önemli bir yol kat edildiğine değinen Bahçıvan, şöyle devam etti:

“Silivri, Çatalca, Büyükçekmece’de sanayiye gelen elektrikte kesintiler, dalgalanmalar ve gerilim düşümüne yönelik sorunlarımız halen arzu ettiğimiz çözüme kavuşmuş değil. Sağlanan elektriğin kalitesindeki düşüklük hem üretim, hem de malzeme kayıplarına yol açmaktadır. Bu nedenle dalgalanma ve elektrik kesintilerinin mutlaka önüne geçilmelidir. Dağıtım ve iletim altyapılarının hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Keza İstanbul dışından da benzer problemleri birazdan sanayicilerimiz dile getirecekler. Altyapımıza değinmişken 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisindeki hedeflere ulaşmaya yoğunlaşmış bir İstanbul Sanayisinin trafo kapasitelerinin eksikliği nedeniyle enerji tedariğinde yaşadığı gibi gündelik sorunlardan kurtulması, kurtarılması gerekmektedir. Altyapıya dair bu sorunlardan sonra enerji ithalatımızı azaltacak bir kaynağa değinmek istiyorum. Bu kaynak da en ucuz enerji kaynağı olan yenilebilir enerjidir. İşte bu noktada yenilenebilir enerji desteklerinin 2020 sonrası için netleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımcılarımızın motivasyonunu bozmayacak, biz sanayiciler üzerindeki YEKDEM yükünü azaltacak bir uygulamanın tüm tarafların görüşleri ile bulunabileceğine inanıyoruz.”

Konuşmaların ardından 15 sektörü temsil eden MESKOM Üyeleri tarafından gündemlerindeki önemli konular ve çözüm bekledikleri sorunlar hakkında sunum yapıldı. Özetle şu konularla ilgili sorun ve çözüm önerileri, Bakanlık yetkililerine iletildi:

  • Doğalgaz ve Elektrik Maliyetleri
  • Cebeci Maden Bölgesi Projesi
  • Madencilikte Orman İzinleri ve Orman İzin Bedelleri
  • Madencilik kapsamında kamu alacaklarının yapılandırılma
  • Yenilenebilir enerji
  • Maden Vergileri
  • Kentsel Yenileme
  • Elektrik Kesintileri
  • Son Kaynak Tedarik Tarifesi – SKTT
  • Enerji Verimliliği Destekleri
  • Kamuya yapılan işlerde enerji indirimi
  • Kompozit Doğal Gaz (Kojenerasyon)
  • Kömür Kullanımı
  • Serbestleşen Elektrik Piyasası
  • Güç Arttırımı
  • Kaliteli ve Kesintisiz Enerji Temini
  • Güvence Bedeli
  • Son Kaynak Tedarik Tarifesi
  • Güvence bedeli
  • İstanbul Beylikdüzü OSB’de yer alan Bakırcılar, Mermerciler ve Birlik Sanayi Siteleri
  • Silivri Bölgesinde Yaşanan Sorunlar
  • Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Sanayi Üzerindeki Etkisinin Azaltılmasına Yönelik Öneriler
  • Öz Tüketime Yönelik GES Uygulamalarına İlişkin Öneriler
  • Enerji Verimli Ürün Teşvikleri
  • Yerli Elektrik Motoru Üretiminin Desteklenmesine Yönelik Teşvik Talebi ve Sürdürülebilir Verimli Motor Dönüşümü için Uygulama Önerisi
  • Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yapılacak Yatırımın YEKDEM Maliyetlerine Etkisi
  • Enerji Kalitesinin Sürekliliği
  • Enerji Birim Fiyatlarındaki Artış
  • İhracata Proje Destekleri
  • GES Kurulumu
  • Enerji Yatırımlarında Yaşanan Sorunlar