gumruk-bakanligi-mustesari-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri (MESKOM) Üyeleri, kendi sektörleri ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı ilgilendiren konuları, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Bakanlık Müsteşarı Cenap Aşcı ve Bakanlık bürokratlarına aktardı. Odakule’de yapılan toplantıda İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya ve İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Kemal Akar da yer aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bürokratlarından Müsteşar Danışmanı Vehbi Günaydın, Gümrükler Genel Müdür V. Mustafa Gümüş, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Hacı Hasan Murat Özsoy, İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın, Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, İstanbul Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş da katılarak sektör temsilcilerinin aktardıkları güncel konuları dikkatle dinleyerek çözüm noktasında neler yapılabileceğini yine sektör temsilcileriyle karşılıklı istişare etti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan,
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı
Cenap Aşcı

Toplantının açılışında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü’nün Odakule’de hizmet verdiğini hatırlatarak kendilerini Odakule’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Yaptıkları toplantı çerçevesinde Meslek Komiteleri’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili konuları detaylı bir hazırlık sonucunda birleştirerek bir çalışma haline getirdiğini belirten Bahçıvan, toplamda 88 konu başlığını Bakanlık yetkililerine aktaracaklarını dile getirdi. Bahçıvan, bu toplantıda sorunlara çözüm getirilemese de geçmiş dönemlerdeki toplantılardan edindikleri tecrübe doğrultusunda bu tip birlikteliklerin çözüm konusunda kendilerine cesaret verdiğini dile getirdi. Bakanlık çalışanlarıyla birlikte, ülkemizin ekonomisinin büyümesi ve kalkınmamız noktasında ortak bakış açısına sahip bir aile olduklarına değinen Bahçıvan, bu toplantı münasebetiyle samimi bir ortamda temel konularda çözüme yaklaşma adına bir fırsat yakalayacaklarından kuşku duymadığını ifade etti.

MESKOM Üyeleri, Sektörel Konuları Konuşmak Üzere Gümrük Bakanlığı Müsteşarı ve Bürokratlarıyla Bir Araya Geldi 03

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ise bir yıl önce yine İSO ile ortak bir toplantı yaptıklarını hatırlattı ve pek çok soruna bu toplantılar ile çözüm bulduklarını söyledi. Son yıllardaki başarılarının temelinde özel sektör kurumları ile yakın işbirliği ve çözüm odaklı istişarelerin yattığını vurgulayan Aşcı, eskiden kalan ceberut devlet anlayışının artık geçerli olmadığını anlattı. Aşcı, bir düzenleme yaparken objektif kurallara göre hareket etmeleri gerektiğini ancak taraflar ile iletişimde olmalarının çok önemli olduğunu aktardı. Zor bir coğrafyada olduklarını ve burada yaşamak için büyük bedel ödediklerini dile getiren Aşcı, bunun için stratejik ürünleri ülke olarak kendilerinin üretmeleri gerektiğini ekledi.

Soldan sağa İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
Soldan sağa İSO Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı, Gümrük ve Ticaret
Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı,
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Yapılan bu konuşmaların ardından MESKOM Üyeleri, kendi sektörleri ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı ilgilendiren konuları, tek tek söz alarak Müsteşar Cenap Aşcı ve Bakanlık bürokratlarına aktardı. MESKOM Üyeleri aynı zamanda çözüm önerilerini de dile getirerek bu konuda Bakanlık yetkililerini bilgilendirdi.

İstişare toplantısında gündemdeki konuları Bakanlık yetkililerine aktaran sektörler ve ana başlıklar şöyle:

Gıda Ürünleri İmalatı

5. Grup Kakaolu ve Şekerli Mamuller Sanayii

Tekstil Ürünleri İmalatı, Giyim Eşyası

10. Grup Giyim Dışı Tekstil, Ev Tekstili ve Dokunmamış Ürünler Sanayii
13. Grup Dış Giyim Sanayii
46. Grup İç Giyim Sanayii

Deri ve Deri Ürünleri İmalatı Sektörü

12. Grup Deri ve Deri Mamulleri Sanayii

Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya İmalatı ve Basım Sanayii

MESKOM Üyeleri, Sektörel Konuları Konuşmak Üzere Gümrük Bakanlığı Müsteşarı ve Bürokratlarıyla Bir Araya Geldi 02

16. Grup Basım, Yayın, Kağıt ve Kağıt Ambalaj Sanayii