Özel Sektör Mesleki Eğitim Merkezleri Kurulumu ve Açılması Bilgilendirme Toplantıları

  • Etkinlikler
ozel-mesleki-kurum-01

2019 yılı Temmuz ayında 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yapılan düzenleme ile özel sektörün mesleki eğitim merkezi kurabilmesinin önü açıldı. Böylece şirketler, özel mesleki eğitim merkezleri açabilecekler. Bu çerçevede İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Özel Sektör Mesleki Eğitim Merkezleri Kurulumu ve Açılması Bilgilendirme Toplantıları organize edildi. Toplantıların ilki 6 Ağustos tarihinde İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAYOSB) gerçekleştirilirken, diğer ikisi ise 7 Ağustos tarihinde İSO Odakule Binası ve İstanbul Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde (İBOSB) düzenledi.

Toplantılara Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Daire Başkanı Şennur Çetin, Daire Başkanı M. Salih Canbal, Daire Başkanı Vedat Kuşgözoğlu ve Daire Başkanı Süleyman Akgül katılarak kanun ile ilgili doğrudan bilgi aktardılar ve ikincil mevzuat için katılımcılardan kritik geribildirimleri aldılar. Ayrıca toplantılara İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Vehbi Canpolat ve Cemal Keleş, İSO Meclis Üyeleri; Bülent Taş, Ferdi Erdoğan, Mehmet Koç, Süleyman Orakçıoğlu, İSO Eğitim İhtisas Kurulu Üyeleri; Davut Ökütçü, Fevzi Torolsan, Orhan Ramazanoğulları, İBOSB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Keleşoğlu, İBOSB Yönetim Kurulu Üyesi ve İSO Meclis Üyesi Haydar Özüren, İBOSB Müdürü Muhammet Divli, İstanbul Anadolu Yakası OSB Başkan Vekili ve İSO Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Ali Fincan, İstanbul Anadolu Yakası OSB Genel Müdürü Ayla Dev ve sanayiciler katılım gösterdi.

Yenilenen kanun çerçevesinde, artık özel sektör bir araya gelerek mesleki eğitim merkezi kurabilecek ve kendi ustalarını kendileri yetiştirebilecek. Böylelikle özel sektörün de katılımıyla mesleki eğitim merkezlerinde çeşitlilik de artmış olacak. OSB yönetimleri bu fırsatı kullanarak OSB’ler içerisinde OSB’lerdeki sektörlere yönelik mesleki eğitim merkezleri kurabilecekler. Ayrıca OSB dışındaki şirketler de kriterleri Bakanlıkça belirlenecek ölçütler bağlamında özel mesleki eğitim merkezleri açılabilecek.