Sanayici Antrenörler, İSO-İTÜ Çekirdek Rehberliğinde Genç Girişimcilerle Buluştu

  • Etkinlikler
sanayici-antrenorler-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), gerçekleştirdiği etkinlik ile İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Çekirdek finalisti genç girişimciler ile sanayicileri “İSO-İTÜ Çekirdek Girişimci-Sanayici Antrenör Buluşması”nda bir araya getirdi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın da katıldığı ve İSOV Dinçkök Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde yapılan etkinlikte İSO üyesi “sanayici antrenörler”, İSO’nun ana paydaş olduğu İTÜ Çekirdek BigBang 2015 etkinliğinde finale kalan girişimciler ile tanıştı ve girişimleri ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Etkinlikte İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Nahit Kemalbay, Sultan Tepe ve M. Ata Ceylan yer alırken İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan ve İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp da etkinliğe katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, gençlerin gözlerindeki ışığın herkesi umutlandırdığını söyledi. Sanayicilerin bu umudu paylaşmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Bahçıvan, genç girişimcilerin ise sanayicilerin tecrübelerinden faydalanacak olmalarının heyecanı içinde olduklarını ifade etti. Bahçıvan, gençlerin sanayiciler ile hiç bu kadar birbirine yakın olmadığını kaydetti.

Türkiye’nin en büyük ve en köklü sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası’nın, eğitime, üniversite-sanayi işbirliğine özel bir ilgi göstererek her zaman çok büyük bir değer verdiğini ve vermeye de devam edeceğini vurgulayan Bahçıvan, bu özel ilginin dünya ve ülkemizin gerçeklerinden kaynaklandığına değindi. Bahçıvan, dünyada yaşanan ekonomik rekabet, gün geçtikçe daha zorlu bir hale gelirken, bu acımasız mücadele ortamında, yüksek katma değerli ve rekabetçi bir üretim yapısına sahip olmak zorunda olduğumuzun altını çizdi. Bahçıvan böyle bir üretim yapısı için de yenilikçilik ve girişimciliğin hayati bir önem taşıdığına işaret etti. Bahçıvan, herkese bu konuda görev düştüğünü belirterek somut adımlar atmanın zamanı geldiğini söyledi. Bu konuda kalıcı ve sürdürülebilir bir işbirliği kültürünün geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Bahçıvan, devlet, üniversite ve sanayicilerin el ele verip, genç beyinlerdeki parlak fikirlerin reel ekonomiye kazandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Sanayici Antrenörler, İSO-İTÜ Çekirdek Rehberliğinde Genç Girişimcilerle Buluştu

Bahçıvan, “Elimizi taşın altına koyduk. İşbirliği kültürünün bir örneği olarak, Odamız öncülüğünde, içinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nin de yer aldığı yedi üniversitemizle birlikte ‘Sanayi Platformu’nu hayata geçirdik. Bu platformu kurarken sonuç alıcı, uygulanabilir, gerçekçi proje ve hedeflere odaklanmayı da tüm paydaşlarımızla birlikte esas aldık. Sanayi Platformunda bir arada olduğumuz İTÜ’yle işbirliğimizi daha da ileri taşıdık. ‘İSO – İTÜ ÇEKİRDEK GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ İŞBİRLİĞİ’nin ana paydaşı konumunda yer aldık. Odamız temsilcilerinin jüri üyesi olduğu, 14 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen İTÜ Çekirdek BigBang finalinde, iki projeye toplam 200.000 TL tutarında ‘İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’ verdik” şeklinde konuştu.

Bahçıvan, finale kalan tüm girişimcilere İSO KOZA MODELİ çatısı altında çeşitli destekler sağladıklarını belirterek Türkiye’de bir ilk olan bu model kapsamında yaratıcı fikirleri alanında başarılı ve deneyimli sanayici antrenörlerle buluşturmayı bir misyon olarak gördüklerinin altını çizdi. Geçen yıl başlattıkları bu yolculukta önemli bir adımı daha attıklarını kaydeden Bahçıvan, yenilikçi fikirlerin değere dönüşmesi amacıyla, genç girişimciler ile sanayicileri eşleştireceklerini, bu eşleşmeler sayesinde, gençlerin üretim ve fabrika ortamı deneyimlerinin artacağını ifade etti. Bahçıvan “Ne mutlu bizlere, yaratıcı fikirlerin koza kabuğu içinde kalmayıp, özgür bir kelebek gibi uçmasının hep birlikte önünü açıyoruz” dedi.

Ülkemizin insanları için aş ve iş üretme derdinde olan sanayicilerin zorlu koşullar altında toplumun refahını artırmanın ve ekonomiyi geliştirmenin mücadelesini verdiklerine dikkat çeken Bahçıvan, bu mücadelede, bayrağı gelecek kuşaklara devretmenin kendi sorumlulukları olduğunu kaydetti.

Bahçıvan sözlerine şöyle devam etti:

“Üretim kültürünün giderek zayıfladığı günümüzde, ileride bayrağı devralacak girişimci gençler kolay yetişmiyor. Bu toplantımızda yarının sanayicisi gençlerimizle bir arada olmamızın, nesiller arasında üretim kültürünün devamlılığını sağlamak açısından da önemli bir fırsat sunduğunu düşünüyorum. Kıymetli sanayiciler; fabrikalarınızın kapılarını gençlere açın. Sanayimizin ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insanlara yol göstermek, onlara deneyimlerimizi aktarmak son derece değerli ve anlamlı bir çaba. Bu çabalar sayesinde, yarınlara hazırlanan gençlerimizin, biz sanayicilerin desteğiyle, ülkemizin gerçekten çok ihtiyaç duyduğu gerçek girişimcilere dönüşeceğine yürekten inanıyorum. Sevgili gençler; bugün sizlerin önünde birer rehber olacak, seçkin, deneyimli ve başarılı sanayicilerimizle tanışacaksınız. Siz de biliyorsunuz: Bir insanla tanıştığınız zaman onun size kazandıracağı değerleri önceden tahmin etmek mümkün değil. İşte bu nedenle, fikren açık olun ve kendinizi sınırlamadan bizlerin birikiminden faydalanmaya çalışın. Göreceksiniz ki kazanan siz olacaksınız.”

Daha sonra kürsüye gelen İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İSO ve İTÜ gibi iki köklü ve derin tarihe sahip kurumun birlikteliğinin faydalarını kendilerinden sonraki nesillerin göreceğini söyledi. İstanbul’un dünyada girişimcilik ekosisteminde ilk 20’de olmadığı bilgisini veren Karaca, İstanbul gibi genç girişimci potansiyelinin yüksek olduğu bir şehrin bu durumu hak etmediğini belirtti.

İSO’nun İTÜ Çekirdek Ekosistemi’nin ana paydaşı haline gelmesinin marka değerlerini artırdığını vurgulayan Karaca, İSO’nun katkısı ile pek çok sponsorun sıraya girdiğinin altını çizdi. Bu çabaların en geç 5-10 yıl içinde karşılık bulacağını aktaran Karaca, girişimcilerin oldukça istekli olduğunu ifade etti. Konuk sanayicilere de seslenen Karaca, başarı hikayelerinin yanında yaptıkları hataları da girişimcilere anlatmalarını istedi. 8 Mart dünya kadınlar gününe de değinen Karaca, girişimcilerin çoğunun kadın olduğuna işaret etti.

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü
Kenan Çolpan

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan da girişimcilerden sanayici antrenörlerden maksimum faydalanmalarını istedi. Sanayicilerden mentorluk anlamında beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Çolpan, networklerinden girişimcilere destek olmalarını talep etti. Sadece bilimsel ve sanayi konularında değil iş süreçlerindeki basit konularda da desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydeden Çolpan, minik detayların bile genç girişimcilere büyük katkı yaptığını ifade etti.

İTÜ ARI Teknokent<br />Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp
İTÜ ARI Teknokent
Genel Müdür Yardımcısı
Doç. Dr. Deniz Tunçalp

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp da İSO ve İTÜ işbirliğinin üniversite-sanayi işbirliği konusunda özgün bir model oluşturduğunu söyledi. İSO’nun katkılarıyla güç bulduklarını kaydeden Tunçalp, girişimcilerin sanayici mentorlara ihtiyaç duyduklarının altını çizdi. Kurdukları sistemde genç girişimcileri iş hayatının temposundan koruduklarını belirten Tunçalp, bunun avantajları olduğu kadar girişimcileri iş dünyasına yabancılaştırdığını kaydetti. İSO ve sanayicilerin tam bu noktada büyük katkı sağlayacağına işaret eden Tunçalp, sanayicilerin vizyonunun büyük fayda yaratacağını belirtti. Bu gibi etkinliklerle girişimcilerin belki randevu almakta zorlanacakları sanayiciler ile aynı masada yer alma şansını yakaladıklarını kaydeden Tunçalp, girişimcilerin bu ve bunun gibi buluşmalardan çok şey öğreneceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından gün boyu devam eden etkinlikte genç girişimciler ile sanayiciler aynı masada görüşme imkanı buldu. Tecrübeli sanayicilere kendi girişimleri hakkında bilgi veren girişimciler, hem sanayicilerin tecrübelerinden faydalandı hem de sanayicilerin tavsiyelerini dinleme şansını yakaladı.

Sanayi Firmalarından Katılan Sanayici Antrenörler

Firma Ad Soyad Unvan
Tat Gıda Arzu Aslan Kesimer İSO Meclis Üyesi
Uzay Kimya Sevda Arıkan İSO Meclis Üyesi
Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Gizep Sayın İSO Meclis Üyesi
Ayhan Metal Pres Döküm Aynur Ayhan İSO Meclis Üyesi
Ağteks Örme Ve Tekstil Endüstrileri Mehmet Ağrikli İSO Meclis Üyesi
Smf Sert Metal Kalıp Ender Yılmaz İSO Meclis Üyesi
Koyuncu Elektronik Bilgi İşlem Yusuf Kenan Koyuncu İSO Meclis Üyesi
Taha Tekstil İsmail Hakkı Kısacık İSO Meclis Üyesi
Panel Sistem Soğutma Cemal Yılmaz İSO Meslek Komitesi Başkanı
Reel Ahşap İbrahim Yazıcı İSO Meslek Komitesi Başkanı
Gedik Kaynak Prof. Dr. Berrak Kurtuluş Gedik Üniversitesi Rektörü
Anadolu-Isuzu Otomotiv Cengizhan Bilgin Isuzu ArGe Direktörü
Mete Plastik Pelin Karadeniz Mete Plastik