Tekstil ve Hazır Giyim Dünyasının Paydaşları İFEXPO ve TEXPO’da Buluştu

  • Etkinlikler
tuyap-02

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (TMHGF) şemsiyesi altında, Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD), Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS), Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD), Konfeksiyon Yan sanayicileri Derneği KYSD), İstanbul Nakış Sanayicileri Derneği (İNSAD) ve İzmir Nakış Sanayicileri Derneği (İNDER) gibi tekstil ve hazır giyim sektörlerinin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen İFEXPO 2015 Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı.

Aynı zamanda TEXPO Eurasia 2015 Fuarı ( 32. Uluslararası Örgü, Nakış, Çorap, Baskı, Dar Dokuma Makineleri, Yan sanayileri, Tekstil Terbiye Makineleri ve Kimyasalları Fuarı) ile 12. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı’nın da gerçekleştirildiği ve üç fuarın iç içe geçtiği bu yılki fuarı yerli ziyaretçilerin yanı sıra, 70 ülkeden 5 bin şirket temsilcisinin ziyaret etmesi de bekleniyor. 

Fuarın açılışına birçok sektörel dernek başkanı katılırken aynı zamanda Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) başkanlığını da yürütmekte olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı da katılarak bir konuşma yaptı.

STekstil ve Hazır Giyim Dünyasının Paydaşları İFEXPO ve TEXPO’da Buluştu 01ektörün önde gelen hemen hemen tüm sivil toplum kuruluşlarının güçlerini bir araya getirerek böylesine önemli bir organizasyonda aynı çatı altına toplanmalarını, tekstil ve hazır giyimin büyük kazanımı olarak gördüklerini, bunu yaratmak için büyük çaba gösterdiklerini söyleyen İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, bu fuarı dört yılda otoyola çıkardıklarını ve artık önlerinin açık olduğunu vurguladı. Özhamaratlı, özetle şunları söyledi: “Şirketlerin bu fuardan beklentileri çok yüksek. Bu nedenle bu beklentileri karşılayabilmek için burada büyük bir sinerji yaratmak gerekiyordu. Tüm sektör paydaşlarının buraya gelerek katkı sunmalarıyla bu sinerjinin ortaya çıkarılmış olduğunu düşünüyorum. Özellikle yurt dışı katılımın da son derece yüksek olduğunu vurgulamak isterim. Katılımcı şirket sayısının da dört yılda dört kat artarak 300’e yaklaştığını ifade etmek istiyorum… Önümüzdeki yıllarda bu sayı daha da artacaktır… Tabii bu fuarlardan beklenti genellikle çok yüksek oluyor. Sektörde bugün kıran kırana bir rekabet ile karşı karşıyayız. Bu rekabette öne çıkabilmek için mutlaka bir pazar çeşitliliğine gitmemiz gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki bu yıl parite değişimlerinden dolayı özellikle ihracatçının eurodan kaynaklı bir kaybı olacak. Bu kaybı minimum düzeye indirebilmek için farklı pazarlara ulaşmak gerekiyor…”

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ali Ulvi Orhan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Özhamaratlı bu yıl sektörleri tarafından düzenlenmekte olan iç giyimdeki tasarım yarışmasını da fuar kapsamına aldıklarını dile getirerek, bu yarışma ile özellikle genç nesillerin tasarım noktasında sektöre olan algısını güçlendirmek ve tasarımları ileriye taşımak amacında olduklarının altını çizdi.

Tekstil ve Hazır Giyim Dünyasının Paydaşları İFEXPO ve TEXPO’da Buluştu 02Açılışa İstanbul Tekstil Hammadde İhracatçı Birliği Başkanı (İTHİB) ve aynı zamanda İSO Meclisi Başkan Yardımcısı olan İsmail Gülle de katılarak fuarların ayrı bir heyecanı olduğunu belirterek herkese buradan mutlu ayrılması dileğinde bulundu.

Sektör olarak yıla biraz kötü bir ihracat performansı ile başladıklarını, fakat önümüzdeki aylarda bunun telafi edileceğine inandığını söyleyen Gülle, “Kimsenin morali bozulmamalı” dedi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği Başkanı (İHKİB) Hikmet Tanrıverdi de açılışa katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye’nin üretimden yana sorunu olmadığını, artık satışa ağırlık vererek herkesin bavulları ellerine alarak dışarıya çıkması gerektiğini dile getirdi.

Fuarın açılış toplantısında ayrıca Tekstil Makine Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant, Çorap Sanayicileri Derneği Bülent İyikülah, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk de birer konuşma yaparak gerçekleştirilen fuar için katkı sunan tüm katılımcılara teşekkürlerini sundular.