TOBB 73. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Yapıldı

  • Etkinlikler
tobb-konseyi2017-02

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 73. Genel Kurulu, 23-24 Mayıs 2017 tarihlerinde TOBB ETÜ Spor Salonu’nda TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde yapıldı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu başkanlığındaki İSO delegasyonunun da yer aldığı Genel Kurul’un birinci günündeki Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket takdimine Başbakan Binali Yıldırım katıldı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın iki günde de divan kurulunda görev aldığı TOBB 73. Genel Kurulu’nun ikinci gününe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılarak salonu dolduran oda ve borsa başkanlarına hitap etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında “Dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri haline gelerek bu büyük nüfusumuzu en etkili bir şekilde değerlendirmeliyiz. Eğitim seviyemizdeki işgücü kalitesinde artış sayesinde rekabet gücümüz her geçen yıl güçlenecektir. Kişi başına milli gelirimizi 25 bin dolar hedefinin üzerine çıkardıktan sonra dünyanın müreffeh milletleri arasında yerimizi almış olmalıyız. Türkiye 2035 yılında 90 milyonu aşacak nüfusuyla dünyanın ilk 20 ülkesinden birisi olacaktır. Bütün bunlar bir ülkede bir dayanışma ruhunu getirecek. Bu ruh birbirine inandırma, kenetlenme, birlik beraberlik bizi muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne taşıyacaktır. Çok daha hızlı yürüyeceğiz, inşallah ülkemizi yarışın içerisinde ilk 10'un içerisinde göreceğiz. Türkiye net ticaret fazlası, cari fazlası bir ülke haline gelmeden hedeflere ulaşamaz. 2035'de üretim gücümüzü küresel değer seviyemizin üstlerine çıkarmak durumundayız. Sanayi 4.0 adıyla ifade edilen teknoloji yoğun üretim yapısına geçerken insanlarımızı yeni ihtiyaçlara uygun alanlarda hizmet vermek üzere hazırlamalıyız” dedi.

TOBB 73. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Yapıldı 01

Ülkesi ve milleti için bir şey yapmak isteyen herkesin önünü açmak istediklerini kaydeden Erdoğan, “Az önce mevzuat dendi. Her şeyiyle katılıyorum. Ama bunu da beraber başaracağız. Buna prim vermeyeceğiz, vermeyeceksiniz. Bir yerde bir şey tıkanıyor mu bakan arkadaşlarımızı hep birlikte sıkıştıracaksınız. Bunu beraber yapacağız. Birçok şeyler vardır ki, bunu bakan, başbakan, cumhurbaşkanı bilmeyebilir. Ama sizler kararlı bir şekilde süzdürürseniz, burada oligarşiyi ciddi manada çökertiriz. İnşallah bürokratik oligarşide bu işi başaracağız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

“Bugün başka bir Türkiye var. Gelin hep birlikte geleceğin Türkiye'sini inşa ederek bize hala hasta adam diye bakanlara dersini verelim. Bu millet yapar mı yapar. Siz yatırım yapmak için, yüksek teknoloji için ne gerekiyorsa biz de bunları hayata geçirmenin yollarını arayacağız. Yaptığınız çalışmaları gördükçe biz de size kapıları açmak için şevkle çalışacağız. Unutmayın marifet iltifata tabidir derler. Ama unutmayın ortada iltifat için marifetin emareleri görünmesi gerekir.”

TOBB 73. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Yapıldı 02

Erdoğan, yerli otomobil üretimi ile ilgili olarak da "15 senedir bu işi yapanlara hep teklif etmişimdir. Gelin kendi otomobilimizi üretelim. Montajcılık bu millete yakışmıyor. Bir parçası şuradan, bir parçası buradan gelsin, öbürü oradan, öbürü buradan. Onları monte et, ondan sonra da piyasada dolaştır. Bu millete bu yakışmıyor. Artık bu millet, kendisi bunu üretebilecek beyne de sahip, ürüne de sahip. Bunu yapabilir miyiz? Yaparız. Niye yapmıyoruz? Çünkü öbüründen daha fazla kazanıyor. Ama şimdi ben inanıyorum ki artık sözü burada aldık. Bütün millet, 80 milyon da buna şahit. İnşallah Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında bu işi başaracağız. Biz de üzerimize düşeni yapacağız" ifadelerini kullandı.

TOBB 73. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Yapıldı 03

Genel Kurul’un ilk gününde TOBB delegesi olarak 10 ve 20 yılını dolduranlara, son seçimlerden bu yana ahirete intikal eden Oda ve Borsa Başkanlarının ailelerine ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Başkanlık yapmış olan Ali Coşkun’a Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket takdim edildi. Takdim töreninde konuşan Binali Yıldırım, “Güçlü Türkiye'nin işvereni, işçisi, memuru, emeklisi daha da güçlü hale gelecek. Refah toplumunun bütün kesimlere katkısı, faydası daha fazla hissedilecek. Bizim siyaset anlayışımızda öteki yok, biz bütün vatandaşlarımızı aynı şekilde birinci sınıf görüyoruz ve bütün vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Bizim anlayışımızda halka hizmet, Hakk'a hizmettir. Bugüne kadar bu ülkenin bütün vatandaşlarını kucakladık, bundan sonra da aynı kararlılıkla yol yürümeye, kucaklamaya devam edeceğiz. Heyecanlarımızı yitirmeyeceğiz, diri tutacağız, umutlarımızı yeşerteceğiz. Önümüzdeki yılların da kazanılmış yıllar olması için özgürlükleri daha da geliştireceğiz, adalete olan güvenin artması için daha fazla gayret göstereceğiz. Küresel rekabette daha dirençli ve güçlü bir ekonomi için aşkla heyecanla koşar adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Bunun için başta iş dünyamızın siz değerli temsilcileri olmak üzere bütün vatandaşlarımızdan bu heyecana, bu gelecek ufkuna ortak olmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

TOBB 73. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Yapıldı 04

Önemli bir reform paketini TBMM'ye getirdiklerini bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu tasarı, 23 farklı kanunda 75 tane değişiklik getiriyor. Ne var bu değişiklikte? İş ve yatırım ortamı iyileştiriliyor, iş yapma kolaylaştırılıyor, bürokrasi azaltılıyor. Yatırımcının, girişimcinin, sanayicinin önünü tamamen açıyoruz. Sanayinin üzerinde bazı gereksiz yükler var, mali yükler var, şuraya şu pay, buraya bu pay, kesintiler, bunları hep kaldırıyoruz. Sanayiciye sunulan hizmetlerin kalitesini artırıyoruz. Mevzuat sadeleştiriliyor, yatırımcıların daha hızlı hareket etmesi sağlanıyor. Devletin hızlı hareket etmesine, tasarrufa destek olabilmek için Elektronik Belge Yönetim Sistemi temmuz ayı itibarıyla hayata geçmiş olacak. Sanayicimize daha fazla ve daha uygun şartlarda, makul maliyetli, üretime elverişli, lojistik bakımından avantajlı yeni üretim alanları temin ediyoruz. Planlı sanayi alanlarında yer alan binalar için Emlak Vergisi'ni tamamen kaldırıyoruz. Organize sanayi bölgesi (OSB) sitesi, endüstri bölgesi kurulumunu kolaylaştırıyor ve hızlandırıyoruz. Ayrıca önemli bir sıkıntıyı daha çözüme ulaştırıyoruz; KOSGEB desteklerine erken ödeme imkanı getiriyoruz. Çok önemli bir adım olarak da yazılım sektörünü, sanayi sektörü içerisine dahil ediyoruz."

TOBB 73. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Yapıldı 05

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada yeni hükümet sistemiyle güçlenen ve hızlanan yönetimde, kararlar daha hızlı alınacağını belirtirken, “Devletteki çarkların hızlanması, bürokrasinin aşılması, özel sektöre olumlu yansıyacak. Böylece zaman, daha güçlü Türkiye için, dayanışma içinde olma ve geleceğe odaklanma zamanı. Türkiye’nin yarınını, bugününden çok daha güzel yapma zamanı. Yeni hükümet sistemiyle güçlenen ve hızlanan yönetimde, kararlar daha hızlı alınıp uygulanacak. Devletteki çarkların hızlanması, bürokrasinin aşılması, özel sektöre olumlu yansıyacak. Böylece ekonomide yeni bir büyüme modelini ve kalkınma hamlesini hazırlayabileceğiz” dedi. Türkiye’nin, son 15 senede müthiş bir ekonomik gelişme gösterdiğinden söz eden Hisarcıklıoğlu, artık yarına odaklanmak ve geleceğe birlikte yürümek gerektiğinin altını çizdi. Reform ateşini yeniden canlandırmanın önemi üzerinde duran TOBB Başkanı, hep birlikte çalışarak yeni büyüme hikâyesini tüm dünyaya göstereceklerini bildirdi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı
M. Rifat Hisarcıklıoğlu

İş dünyasının yaşadığı diğer bir sıkıntının finansmana erişim olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene sonunda, yani piyasanın en sıkışık olduğu dönemde, yine biz harekete geçtik. KOBİ’lere ucuz finansman sağlamak üzere, ‘TOBB Nefes Kredisi’ni başlattık. İşte burada da, Odalarımız ve Borsalarımız, elini taşın altına koydu. Ellerindeki tüm kaynakları üyeleri için seferber etti. Bu sayede, piyasadaki en düşük faiz oranıyla, yıllık yüzde 9.90’la, banka kredisi verilmesini sağladık. Merkez Bankası bile bu kadar düşük oranla, bankalara fon sağlamıyor, aldığı faiz bunun üzerinde. Sayın Cumhurbaşkanımızın tarif ettiği gibi “finansmanda inovasyon” yaptık. Ve tam 27 bin KOBİ nefes aldı” ifadelerini kullandı.