TOBB Genel Kurulu, İSO Delegelerinin Katılımıyla Ankara’da Yapıldı

  • Etkinlikler
tobb-genel-kurulu-02_v2

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 72. Genel Kurulu, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığındaki İSO delegelerinin de katılımıyla, Anıtkabir ziyaretiyle başladı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığındaki heyet, TOBB Genel Kurul Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu, Konseyler, oda, borsa başkanları ve delegeler Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün huzurunda saygı duruşunda bulundu.​

Anıtkabir ziyaretinin ardından Türk iş dünyasına hizmetlerinden ve çalışmalarından dolayı 33, 20 ve 10 yıllık delege ve üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende Hizmet Şeref Belgesi ve Plaketle ödüllendirildi. TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen törende delege ve üyeler, Hizmet Şeref Belgelerini ve Plaketlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.

TOBB Genel Kurulu, İSO Delegelerinin Katılımıyla Ankara’da Yapıldı 01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, "Ekonomide şu anda bir krizle karşı karşıya değiliz. Ama günü kurtarmaya çalışmak, cari durumu kar saymak, mevcutla yetinmek gibi bir anlayışa da asla kapılamayız. Gün, altyapı yatırımlarından ticarete kadar her alanda yeni ve çok daha büyük hedefler için çalışmaya başlama zamanıdır. Kamu kuruluşları yatırımlarını durdurmayacak tam tersine daha da artıracak. Özel sektörümüz yatırımlarına ara vermemeli, vermeyecek tam tersine yeni yatırımlar için kolları sıvayacak. Girişimcilerimiz daralan pazarları, bunlar için üzülmeyecek, tam tersine daha büyük, daha bakir pazarlar bulmak için dünya pazar onlar kepçe dolaşacak, koşturacak. Turizmcilerimiz gelmeyen misafirlerinin yerine farklı ülkelerden daha fazlasını tesislerine çekmenin yollarını arayacak. Böylece hep birlikte Türkiye'yi daha da büyütmenin, daha da ileriye götürmenin mücadelesini vereceğiz” dedi.

TOBB Genel Kurulu, İSO Delegelerinin Katılımıyla Ankara’da Yapıldı 02

Türk finans ve bankacılık sektörünün girişimcilerin önünü açması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, "Özellikle finansman konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için faizlerin düşürülmesi başta olmak üzere her fırsatta dile getirdiğim hususların daha fazla dikkate alınmasını bekliyorum. Dolayısıyla finans sektörünün, bankacılık sektörünün girişimcilerimizin önünü açması lazım" dedi.

İş dünyasının sorunlarını karşılıklı görüş alışverişiyle yürütmenin temel düsturları olduğunu belirten Erdoğan, bunun için gerek birliğin gerekse iş dünyası ve esnaf temsilcisi olan diğer kurumların toplantılarına katılmaya özel önem verdiğini dile getirdi. Her meseleyi ehliyle istişare etmek gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomiyle ilgili konuları görüşeceğimiz, konuşacağımız ehiller işte burada. Sokağın durumunu, piyasada yaşananları gayet yakından takip ediyorum. Ekonomi bürokrasisinin verdiği bilgiyi de alıyorum. Esnafın, girişimcinin, üreticinin durumunu da gayet iyi biliyorum. Açık konuşuyorum, piyasanın işleyişine engel olacak, ekonominin ritmini düşürecek, üretim ve ticaret peşinde koşan insanımızın önünü tıkayacak, tutum içine giren hiç kimseye karşı en küçük bir müsamahamız olamaz" şekline konuştu.

TOBB Genel Kurulu, İSO Delegelerinin Katılımıyla Ankara’da Yapıldı 03

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı reform ve istikrar adımlarıyla, özel sektör olarak atılımlar yaptıklarını ve birçok sektörde küresel başarı hikayeleri yazdıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin coğrafyanın en güçlü, en gelişmiş ekonomisi haline geldiğine değinerek, "Sadece geçen sene, özel sektör olarak 760 bin kişiye yeni istihdam sağladık. 205 milyar lira makine-teçhizat yatırımı yaptık. Küresel durgunluğa rağmen 145 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2008 küresel krizinden sonra, yani son 7 yılda, yanı başımızdaki Avrupa Birliği ülkeleri tek bir ilave istihdam üretemedi. Tam tersine 4 milyondan fazla çalışan da mevcut işlerini kaybetti." dedi.

TOBB Genel Kurulu, İSO Delegelerinin Katılımıyla Ankara’da Yapıldı 04

Türkiye'nin ise bu dönemde 6 milyon vatandaşına ilave istihdam sağladığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, özel sektör eliyle sadece ekonomiyi büyütmekle kalmadıklarını, ahilik ve lonca geleneğini yaşattıklarını da belirtti. Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak memlekette huzur ve istikrardan yana olduklarını dile getirerek, yeni başarı hikayelerinin yakalanması için önlerindeki engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini dile getirdi. Rekabet ortamının sağlanabilmesi adına yargı, işgücü piyasası, eğitim, vergi ve kamu yönetimi konularında reform yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, gelecek dönemde bu konulara öncelik verilmesini beklediklerini ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de yaptığı konuşmada yapısal reformların birçoğunu gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Tüfenkci, dünyada küresel ticaret daralırken Türkiye'nin kesintisiz şekilde büyümeye devam ettiğini söyledi.

TOBB Genel Kurulu, İSO Delegelerinin Katılımıyla Ankara’da Yapıldı 05

Bakanlık olarak ticareti kolaylaştırdıklarını ve tüm gümrük kapılarında otomasyon sistemini hayata geçirdiklerini anlatan Tüfenkci, "Gümrüklerde iş ve işlemlerin daha kolay yapılmasını sağlıyoruz. Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artırarak, ekonomiyi büyütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Genel Kurul’un ikinci günü, TOBB camiası üyelerinin, bürokratların ve siyasilerin katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Divan Kurulu Üyesi olarak Kurul’da yerini aldı. Divan Kurulu’nun başkanlığını Sefer Kalkavan üstlenirken diğer üyeler Ekrem Demirtaş, H. Osman Yıldırım ve Ö. Abdullah Özdemir oldu. Genel Kurul’a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, bazı eski bakanlar, oda ve borsa başkanları katıldı. İkinci gün yapılan konuşmaların ardından sektör temsilcilerinin okuduğu yıllık raporlarla TOBB Genel Kurulu tamamlandı.