TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurul Toplantısı Odakule’de Yapıldı

  • Etkinlikler
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Genç Girişimciler Kurulu (GGK) toplantısı Odakule’de gerçekleşti. İstanbul Sanayi Odası koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren TOBB İstanbul GGK 2015 kurul toplantısında konuk konuşmacı olarak İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ağırlandı.

TOBB İstanbul GGK İcra Komitesi Başkanı Abdulsamet Temel ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda gençlere seslenen Okyay, Kale Grubu’nun ve kurucusu İbrahim Bodur’un sanayiciliğe başlama hikayesini genç girişimcilere anlattı. Okyay, “Her girişimci işe hayal ile başlar. Bizim de hayal kurmamız lazım. Yaptığımız işlerde kazandığımız deneyim bizlere zengin bir tortu bırakıyor. Başarısız da olsak orada öğrendiklerimiz diğer işlerimizde bizi taşıyor” diye konuştu. Bir firmayı ayakta tutan şeyin kültür olduğunu söyleyen Zeynep Bodur Okyay girişimcilere “Önce davanızı belirleyin. Sonra bunu değer haline getirin ve eylem planına dönüştürerek uygulayın” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

İstanbul Genç Girişimciler Kurulu

Bir şirketin en büyük servetinin insan olduğunun altını çizen İSO Meclis Başkanı Okyay “Ben fabrikalara çok sık giderim, bayileri çok sık ziyaret ederim, onları bizzat dinlerim. Kapım herkese açıktır; yakın temas benim lider olarak en büyük gücüm ve sizlere de verebileceğim en önemli tavsiyedir. İnsanlara dokunun, onları dinleyin, onlara değer verin ve onlarda iz bırakın. Bunu içinizden gelerek yapın. Yıllar geçtikçe, siz farkına bile varmadan nasıl büyük bir servet biriktirdiğinizi daha iyi göreceksiniz” şeklinde konuştu.

Zeynep Bodur Okyay, M. Ata Ceylan

Türkiye’de girişimci olmak hala çok zor olduğunun ve devletin yeteri kadar destek vermediğinin altını çizen Okyay, genç girişimcilere sivil toplum kuruluşlarında (STK) daha aktif olmaları çağrısında bulundu. Okyay konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bir ülkenin gelişmişliği o ülkedeki STK’ların gücü ve gelişmişliğiyle direkt bağlantılıdır. Bizler teorisyen değil pratisyeniz. Teori üretmiyor, hayatın içinde bu teorilerin uygulanmasını sağlıyoruz. Sözümüzün dinlenebilmesi için sistemin içinde olmalıyız. Şikayet ettiğimiz şeyleri değiştirebilmek için aktif olarak sistemin içinde olmalıyız. Onunla mücadele etmeliyiz.”

İSO Yönetim Kurulu Üyesi M. Ata Ceylan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Üyesi M. Ata Ceylan

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda TOBB İstanbul GGK Doğal İcra Komitesi Üyesi M. Ata Ceylan, Kurulun faaliyetlerini İSO Yönetim Kurulu olarak yakından takip ettiklerini söyledi. Ceylan konuşmasında yakın zamanda gerçekleştirdikleri Silikon Vadisi ve Standford Üniversitesi gezilerinden edindikleri izlenimleri genç girişimcilerle paylaştı. M. Ata Ceylan, “Türkiye’de genç girişimciler zorluklarla karşılaştıklarında ümidini kaybediyor. Oysa ki orada projeyi fonlayacak kişiler proje sahiplerine ‘kaç proje batırdın?’ diye soruyor. Çünkü her bir proje başarısızlığı aynı zamanda kazanılan tecrübe ve birikim anlamına geliyor” şeklinde konuştu. 

Yeni girişimlere fon sağlayan kuruluşların fikir sahibi olmayı yeterli görmediğini, girişimcide tutku da görmek istediğini belirten Ceylan, “Türk girişimcisi hata yapmaktan korkuyor. Benim Amerika’da gözlemlediğim ise oradaki girişimciler yaptıkları hatalardan çıkarttıkları derslerden özgüven kazanıyor. Bizim insanımız da girişim yapmaktan ve hata yapmaktan çekinmemeli” dedi.

TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurul Toplantısı Odakule’de Yapıldı

Toplantının ardından TOBB İstanbul GGK İcra Komitesi Başkanı Abdulsamet Temel ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB İstanbul GGK Doğal İcra Komitesi Üyesi M. Ata Ceylan, Zeynep Bodur Okyay’a plaket takdim etti. Sonrasında TOBB İstanbul GGK İcra Komitesi Başkanı Abdulsamet Temel, TOBB İstanbul GGK ve Çalışma Grubu faaliyetleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Temel, yeni dönem için bir vizyon belgesi hazırladıklarını söyleyerek bu belgede şu üç unsur üzerine inşa ettiklerini anlattı: Girişimci Şehir, Girişimci Nesil ve Girişimci Ekonomi.

TOBB İstanbul GGK İcra Komitesi Başkanı Abdulsamet Temel
TOBB İstanbul GGK İcra Komitesi
Başkanı Abdulsamet Temel

Toplantının sonunda geçmiş dönem İcra Komitesi Üyelerine plaket takdim edildikten sonra sektörel masalarda üye görüşmeleri gerçekleşti. TOBB İstanbul GGK 2010 yılından beri İSO koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdürüyor. TOBB İstanbul GGK; İSO, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Borsası ve İMEAK Deniz Ticaret Odası üyelerinden oluşuyor.