Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu

  • Etkinlikler
demokrasi-mitingi-02

Türkiye’nin farklı kesimlerini temsil eden milyonlarca katılımcı, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini protesto etmek için Yenikapı’da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde buluştu. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen dev mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yer aldı.

Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu 01

Türkiye’nin her bölgesinden vatandaşların ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı mitingin katılımcı sayısının 5 milyon kişiyi bulduğu tahmin edildi. Mitinge, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da aralarında olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) bir heyet de katıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığını yaptığı heyette TOBB Başkan Yardımcıları Halim Mete, İbrahim Çağlar ve Ali Kopuz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Kirespi, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye-AB KİK Türkiye Kanadı Sekreteri Mustafa Bayburtlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da bulundu.

Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu 02

Mitingden önce "15 Temmuz Şehitleri" isimli, darbe girişimini anlatan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasi liderlerin darbe gecesi tepkileri ile gazi ve şehitlerin yakınlarının görüşlerinin yer aldığı video izlendi. Ardından darbe girişiminde şehit olanların isimleri tek tek okundu. Vatandaşlar da her birinin ardından "burada" diye seslendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin alana gelişinin ardından miting, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

Kur'anı-ı Kerim okunan mitingde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de şehitler için dua etti. Mitingde, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında yaralanan Orçun Şekercioğlu da konuşma yaptı. Darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısının ardından gittikleri 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaralandığını anlatan Şekercioğlu, "15 Temmuz darbe girişiminin ardından milletimize bu aydınlık günleri göstererek bizi bir araya getiren Rabbimize hamdolsun" dedi.

Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu 03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmasında o gece, adeta ölümü öldürerek sokakları, meydanları dolduran milyonlarca vatandaş içinden şehitlik ve gazilik şerefine nail olanların isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdığını söyledi. Vatan uğruna verilen mücadelede bu rütbelere ulaşabilmenin her zaman yakalanabilecek ve her zaman elde edilebilecek bir ayrıcalık olmadığını dile getiren Erdoğan, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nin coşkulu bir kalabalıkla gerçekleştirildiğine işaret etti.

Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu 04

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Şimdi bugün burada Genelkurmay Başkanıyla, Yenikapı Meydanı'nda Cumhurbaşkanıyla, Başbakanıyla, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanlarıyla, 81 vilayetimizdeki her görüşten, her meşrepten insanımızla verdiğimiz şu görüntü var ya işte bu görüntü inanın bana ülkemizin düşmanlarını en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür, kahretmiştir. Bu manzara, bin yıllık vatanımızın tek bir taşına dahi göz dikenlerin ödemeyi göze alacakları bedelin ilanı ve ispatıdır. Bu manzara, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşacağının ilanı ve ispatıdır. Bundan sonra işimiz ne biliyor musunuz? Artık muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak" şeklinde konuştu.

FETÖ'nün darbe girişiminin bazı gerçekleri ortaya koyduğunu vurgulayan Erdoğan, 15 Temmuz’un dostlarına bu ülkenin sadece siyasi, ekonomik, diplomatik saldırılara değil, aynı zamanda askeri sabotajlara karşı da güçlü olduğunu, yıkılmayacağını, rayından çıkmayacağını gösterdiğini ifade etti. Erdoğan, aynı gece Türkiye'nin yerle yeksan olması için ellerini ovuşturarak bekleyen düşmanlarının ertesi güne bundan sonra işlerinin çok daha zor olduğunu görmenin kahrıyla uyandıklarına dikkat çekti.

Milletin, asla esaret ve zilleti kabul etmeyeceğini bildiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu 05

"Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal, 1920 yılında İstanbul ve İzmir başta olmak üzere ülkenin büyük bölümünün işgal altında olduğu kara günlerde şunu söylüyordu; 'Milletimiz çok büyüktür, hiç korkmayalım. O, esaret ve zillet kabul etmez. Fakat onu bir araya toplamak ve kendisine 'Ey millet, sen esaret ve zillet kabul eder misin?' diye sormak lazımdır. Ben milletimin vereceği cevabı biliyorum.' Şimdi burada bir kez daha soruyorum. Gazi'den 96 yıl sonra Yenikapı Meydanı'ndan aynı soruyu sizlere soruyorum. Ey millet, sen esaret ve zillet kabul eder misin? Mesele bu. Bu millete kimse bu esareti asla getiremeyecektir. Sizler 15 Temmuz'da esaret ve zillet kabul etmeyeceğinizi, namlulara göğsünüzü dayayarak, tankların önüne yatarak, uçaklara ve helikopterlere dahi hamleler yaparak bilfiil gösterdiniz. Hani ne diyor İstiklal Marşımızda; 'Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.' Siz, göğsünüzü siper ettiniz, namluların ucuna geldiniz, bizzat vücudunuzu koydunuz, tankların altına yattınız."

Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu 06

Devlet ve millet olarak, 15 Temmuz darbe girişimini çok iyi analiz edilmesinin önemine işaret eden Erdoğan, "Sadece bu ihaneti gerçekleştirenleri değil, onların arkalarındaki güçleri, onları harekete geçiren saikleri de çok iyi değerlendirmeliyiz" dedi. Yakalanan birlik ve beraberlik ruhunun en iyi şekilde değerlendirilmesi, 15 Temmuz'un daha güçlü, daha müreffeh Türkiye'nin inşası için bir milat haline dönüştürülmesi gerektiğini bildiren Erdoğan, "Yakın tarihin vicdanları kanatan, kafalarda soru işaretleri oluşturan tüm sorunlu, sıkıntılı olaylarını yeniden masaya yatırarak, eksikleri, yanlışları ortaya koymalıyız. FETÖ ihanet çetesinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki etkinliğinin önünü açan davaları yeni baştan incelemeliyiz" diye konuştu.

Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu 07

Türkiye'de gelinen noktada safların gayet net olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bir tarafta tüm kurumlarıyla, tüm siyasi partileriyle, tüm kesimleriyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti vardır. Diğer tarafta ise kimi etnik istismar, kimi dini istismar, kimi ideolojik sapkınlık içinde olan terör örgütleri vardır. Onların arkasındaki karanlık güçler vardır. Devletinden, milletinden, haktan ve hakikatten yana olan herkes bugün burada, Yenikapı'dadır. Buradan 80 vilayete selam olsun. Buradan 79 milyona selam olsun" dedi.

15 Temmuz'un, ordu içine sızmış FETÖ ihanet şebekesi mensuplarının başlattığı bir darbe girişimi olmasına karşın hadisenin sadece bundan ibaret olmadığına dikkati çeken Erdoğan, "Aynı zamanda PKK ve DAEŞ'in silahlı eylemleriyle elde edilmek istenen neticenin, asker elbisesi giymiş teröristler eliyle yeni bir safhaya çıkartılma girişimidir. Yani bu girişim aynı zamanda bir terör eylemidir. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra 15 Temmuz, ülkesine ve milletine ihanet eden bir silahlı güç eliyle ülkemizi işgal girişimidir. Şayet darbe başarılı olsaydı bin yıldır bizim olan bu coğrafyanın kimlere altın tepsi içinde sunulacağını hepimiz gayet iyi biliyoruz" şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman
TBMM Başkanı İsmail Kahraman

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, kürsüye gelerek ay yıldızlı bayrağımız altında tek millet, tek devlet ve tek vatan şuuru ve inancı içinde olduklarını haykırmak ve darbeleri tarihe gömdüklerini bütün dünyaya duyurmak için bir arada olduklarını söyledi. Büyük bir badirenin içinden birlikte çıkıldığını vurgulayan Kahraman "Milletimizi birbirine düşürmek isteyen şer güçlere karşı direndik ve kazandık. Açtıkları okullarda, kurdukları dershanelerde yetiştirdikleri robot beyinlerle milletin kurumlarına yerleştirdikleri ajan ve vatan hainleriyle devletimizin içerisine sızarak bizlere karanlık dehlizleri layık gören insan müsveddelerine milletimiz hak ettikleri cevabı en güzel şekilde verdi" şeklinde konuştu. Vatansever güvenlik güçleriyle milletin bir bütün olarak darbeyi önlediğini ve demokrasinin kazandığını belirten Kahraman, bundan sonra hiçbir gücün darbeye teşebbüs edemeyeceğini ve darbeler tarihinin sona erdiğini dile getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım, mitingde yaptığı konuşmaya şair Orhan Şaik Gökyay’ın "Bu vatan ardına bakmadan yollara düşen şimşek gibi çakan sel gibi coşan huduttan hududa yol bulup koşanlarındır” mısralarını okuyarak başladı. Yıldırım konuşmasının devamında “Bugün muhteşemsin İstanbul, tarih yazıyorsun. 1453'te Sultan Fatih şehre girdiğinde ne kadar heyecanlıysa bugün o kadar heyecanlısın İstanbul. 16 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal ne kadar umutluysa bugün milletimiz o kadar umutludur. Seni yürekten selamlıyorum ey aziz milletim. 15 Temmuz demokrasi şehitlerimizi kalpten selamlıyorum. İstanbul'u düşmana teslim etmeyen kahraman gazilerimizi selamlıyorum” dedi.

Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu 09

15 Temmuz akşamı FETÖ'nün hainlerinin ihtilal teşebbüsüyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Yıldırım, asker kıyafetindeki teröristlerin millete kan kustuğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı’nın milleti meydanlara davet etmesi karşısında aziz milletin 81 ilde hep birden “Toprağın üzerinde şerefsiz yaşamaktansa toprağın altında şerefle yatarız, şehit oluruz gazi oluruz” dediğini aktardı. Çanakkale'de destan yazan milletin 15 Temmuz destanı yazdığını belirten Yıldırım, 15 Temmuz’un ikinci kurtuluş savaşı olduğunu vurguladı.

Yıldırım, “Siyasette meydana gelen bu birlikteliği bozmayacağız. Uzlaşmayı işbirliğini daha da güçlendireceğiz. Türkiye'yi milletimizle, partilerimizle 2023 hedeflerine taşıyacağız. Kürt ve Türk arasındaki bu mikropları temizleyeceğiz. Aramıza giren bölücü terör örgütünü de aramızdan çıkaracağız. Bir olursak aşamayacağımız hiçbir engel yok. Ekonomiyi daha da büyüteceğiz, dostlarımızı çoğaltacağız. Türkiye'nin mikroplarından temizlendiği gündür 15 Temmuz. Devleti kilitleyen, ekonomiyi daraltan unsurları teker teker ortadan kaldırıyoruz. FETÖ lideri Türkiye'ye gelecek, hesabını verecektir. Millet size minnet borçludur” şeklinde konuştu.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ise mitingde yaptığı konuşmada 15 Temmuz günü Türkiye’nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sızmış bir grup illegal çete mensubu terörist hain Fethullahçı Terör Örgütü’nün, tarihte görülmemiş şekilde vatanımıza, milletimize, cumhuriyetimize bu zilleti ve rezalet yaşattığını söyledi. Akar, bu Fethullahçı Terör Örgütü’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şan ve şerefle dolu geçmişine kara bir leke sürdüğünü dile getirdi. Millete ihanet edenlerin en ağır şekilde cezalandırılacağını ifade eden Akar, "Her yönüyle milli ve yerli olan yüksek siyasi liderlikçe verilen direktifler doğrultusunda, asil milletimiz sizler ve onun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçek evlatlarıyla emniyet mensupları, kahramanca ve ferasetle bu hain girişime karşı koymuşlardır. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve bağrından çıktıkları milletimize ihanet eden bu alçaklara layık oldukları cevap tereddütsüz bir şekilde alanlarda verilmiştir. Bu rezaleti Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne, mazisi şan ve şerefle dolu Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve asil milletimize yaşatan hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
CHP Genel Başkanı
Kemal Kılıçdaroğlu

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da miting katılımcılarına seslendi. Kılıçdaroğlu, "Artık 15 Temmuz'un bir özelliği var; 15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz'da artık yeni bir Türkiye vardır. Eğer biz bu gücü, bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir Türkiye'yi hep birlikte bırakmış olacağız" dedi. Sorgulayan bir eğitim sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu demokrasinin güçlenmesine sadece bugün için değil gelecekte de katkı vermek zorunda olduklarını kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin güçlenmesi için mutlaka ama mutlaka sorgulayan bir eğitim sistemini hayata geçirmemiz gerekir. Çocuklarımız irfanı hür yetişmeli. Vicdanı hür yetişmeli. Fikri hür yetişmeli çocuklarımız" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli
MHP Genel Başkanı
Devlet Bahçeli

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, mitingde yaptığı konuşmada Türk halkının, oynanan oyunlara rağmen cesaretle dik durarak hainlere dersini verdiğini, teröristlere haddini bildirdiğini söyledi. Bahçeli, "15 Temmuz'da mütecaviz ve melun girişime millet 'dur' dedi. Demokrasinin namusunu, cumhuriyetin şeref ve kazanımlarını sizler korudunuz, milli sipere sizler yattınız. Helal süt içmiş hangi vatan evladı, 15 Temmuz akşamındaki böyle bir tablo karşısında suskun kalabilirdi? Kim, milletimize biçilmek istenen bu kefeni kader diye kabul edebilirdi? Hangi millet ve vatan sevdalısı kardeşim olanları hazmedebilirdi? Tanı ağarmayan zifiri geceye mahkum etmek istediler, itiraz ettiniz. İradenizi çalmak istediler, reddediniz. Yeri geldi tankın önüne yattınız. Yeri geldi kurşunların üzerine tıpkı gül bahçesine girercesine yürüdünüz. Ateşe, kine, nifaka kafa tuttunuz, ihanete bu aziz vatanı dar ettiniz. Çünkü siz Türk milletisiniz. Çünkü siz Türkiyesiniz. Sizler büyük bir ecdadın, muazzam bir tarihin mirasçılarısınız" şeklinde konuştu.

Yüzbinler, Albayrak'larıyla Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Yenikapı'da Buluştu 08