İSO Türkiye ve İstanbul İmalat PMI

Satınalma Yöneticileri Endeksleri (Purchasing Managers’ Indices - PMI) gelişmiş ve ekonomik faaliyet koşullarının ölçümü konusunda gerek küresel piyasalar, gerekse ekonomi basını tarafından en yakından takip edilen göstergeler arasında yer almaktadır. Ekonomik faaliyet koşullarına ilişkin olarak ilgili ay içerisinde açıklanan ilk verilerden biri olması, resmi verilerden önce yayınlanması ve gerçekleşen verilerle gösterdiği korelasyon, PMI’lara önemli bir öncü gösterge niteliği kazandırmaktadır.

Markit Economics tarafından oluşturulan Satınalma Yöneticileri Endeksleri (PMI), 30’un üzerinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede imalat, hizmet, inşaat gibi sektörler için (sektör kapsamı ülkeden ülkeye değişmektedir), aylık raporlar biçiminde kamuoyuna açıklanmaktadır. Endekslerin hesaplanması için düzenlenen ankette, anket katılımcısı firmalara üretim, yeni siparişler, stok düzeyleri, istihdam, tedarikçi performansı ve fiyat trendleri gibi parametrelerin bir önceki dönemde hangi yönde geliştiği (artış/iyileşme ya da düşüş/kötüleşme) ve bir sonraki dönemde nasıl gelişmesinin beklendiği sorulmaktadır. Bu parametrelerin her biri için yayılma (diffusion) endeksleri hesaplanmakta ve bu endeksler kullanılarak PMI rakamına ulaşılmaktadır.

PMI’ların 50’den büyük olması önceki aya kıyasla bir iyileşmeye ya da artışa işaret ederken 50’den küçük rakamlar önceki aya göre kötüleşme ya da düşüş olarak değerlendirilmektedir. Endeksler, esas alınan ekonomi ya da sektörün faaliyet koşullarındaki değişimin nicel büyüklüğünü değil, yönünü göstermesi açısından bir eğilim göstergesi özelliği taşımaktadır.

İstanbul Sanayi Odası, Satınalma Yöneticileri Endeksi-PMI’ın ülkemizde hesaplanması ve her ay sanayicilerimiz ve ekonomi kamuoyuyla paylaşılması konusunda, bir dünya markası olan Markit Economics ile bir işbirliğine imza atmıştır. 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren “İstanbul Sanayi Odası Türkiye-PMI İmalat Sanayi Raporu” İstanbul Sanayi Odası çatısı altında açıklanmaya başlanmıştır. Yine bu işbirliği kapsamında dünyada aylık bazda açıklanan ilk şehir PMI’ı olan “İstanbul Sanayi Odası İstanbul-PMI İmalat Sanayi Raporu” da kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporları Attach İstanbul Sanayi Odası İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporları Attach