Paydaşlarla Diyalog ve İşbirliği…

  • Arşiv

Ülke olarak küresel ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin de etkisiyle 2023 yılına yavaşlayan büyüme ve yüksek enflasyonun yarattığı makro ekonomik kırılganlıklar ile girdik. Yılın ilk yarısında ihracatın yavaşlamayı sürdürmesi, ikinci yarısında ise küresel ekonomide beklenen toparlanma ve iç talepteki canlılığın da etkisiyle ekonomimiz 2023’te de büyümeyi sürdürecek. Yine de 2022’ye göre iyileşse de yüksek enflasyon ve cari açık temel gündemimiz olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Küresel finans musluklarının kısık kalmaya devam edeceği böyle bir dönemde kuşkusuz sanayimiz açısından “finansmana erişim”, bu yıl da en önemli gündem konularımızın başında gelecek.

Dünyada ekonomik ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle öngörü yapmakta zorlandığımız bir belirsizlikler döneminin de içindeyiz. İşte böyle bir ortamda, sanayi sektörümüzün önemli sorunlarını, her zaman ifade ettiğim gibi paydaşlarımızla daha çok dayanışma, diyalog ve işbirliği içinde yürütüyoruz.

Ayrıntılarını ilerleyen sayfalarımızda okuyacağınız, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Sayın Alparslan Çakar’ı ocak ayı olağan Meclis toplantımızda konuk etmemizin amacı da buydu. Sayın Çakar ve İSO Meclis üyemiz sanayiciler ile birlikte, sanayimizin son yıllardaki en önemli sorunu olan finansmana erişim konusunda çok yararlı istişarelerde bulunduk. TBB Başkanı yaptığı sunumla ve sonrasında Meclis üyelerimizden gelen sorulara verdiği yanıtlarla çok önemli ve kıymetli bilgileri paylaştı. 

Ayrıca Vakıfbank Genel Müdürü Sayın Abdi Serdar Üstünsalih, Halk Bankası Genel Müdürü Sayın Osman Arslan, Eximbank Genel Müdürü Sayın Ali Güney, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü Sayın İbrahim Halil Öztop da konu hakkında yaptıkları kısa değerlendirmeleriyle toplantımızın içeriğine zenginlik kattılar. Hem Meclis Konuğumuz Sayın Çakar’a ve hem de kıymetli bankalarımızın Genel Müdürlerine, Meclis toplantımızın gündemine yaptıkları değerli katkılarından ve ortaya çıkan çok yararlı istişarelerden dolayı buradan bir kere daha teşekkür ediyordum. 

Dergimizin bu sayısında ilginizi çekecek iki konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bunlardan biri 81 ilimiz için çıkardığımız dış ticaret karnesi. 2022 itibarı ile hangi ilimizden ne kadar ihracat ve ithalat yapıldığını, hangi illerimizin dış ticaret açığı, hangilerinin dış ticaret fazlası verdiğini bu dosyada bulabilirsiniz. 

Yine dünya ekonomisindeki beklentiler, bir başka önemli araştırma konumuz. 105 ülke ve bölgeden 4.410, Türkiye’den de 87 CEO’nun küresel ekonomi ile ilgili tahminlerini ilgiyle okuyacağınızı umuyorum.

Hepinize sağlıklı ve huzurlu bir ay diliyorum...

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı