Üretim Odaklı Yeni Finans Vizyonu

• Arşiv

Dünyada ve ülkemizde merkezinde üretim bulunan bir ekonomi anlayışı yeniden öne çıkarken, üretime yönelik yeni bir finans vizyonuna duyulan ihtiyaç da gündeme geliyor. Üretim dünyası ile finans dünyası arasında etkili ve verimli bir yakınlaşmayı sağlamak, günümüzde birçok ülkenin ortak arzusu.

Son küresel krize giden süreçte, finans dünyasıyla reel ekonomi arasındaki mesafe açılırken, bazı finans kuruluşları asli işlevleri olan tasarrufların yatırıma dönüşmesini sağlamayı unutarak, üretim dünyasından uzaklaşmıştı. Sonuç olarak, bugün dahi devam eden durgunluk dünya ekonomisini kıskacına aldı ve üretimden kopuk bir ekonominin mutluluk getirmediği bir kez daha ortaya çıktı.

2016’nın son aylarına girerken küresel ekonomik büyüme oldukça zayıf seyrediyor. Artan belirsizlik ve riskler güçlü bir toparlanma yönünde umut vermiyor. Esas sorunun para politikalarıyla çözülemeyecek kadar yapısal olduğu artık herkesin kabul ettiği bir gerçek. Bugüne kadar kurtarıcı olarak görülen merkez bankalarının aldıkları tedbirler maalesef küresel ekonomiyi düzlüğe çıkartmakta yeterli olmuyor. Böylece, tüm dünyada para politikalarının dışındaki ekonomik araçlara ağırlık verilmesi ve özellikle yapısal reformların daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiği düşüncesi öne çıkıyor.

Bu bağlamda tek çözüm, bizim de uzun zamandır ısrarla dile getirdiğimiz üretim ekonomisine dayalı bir yaklaşımın yeniden ön plana çıkması olarak görülüyor. Özellikle son iki yıllık İSO 500 verileri de gösteriyor ki, finans konusu başta KOBİ’ler olmak üzere şirketlerimiz için çok önemli. Üretim ekonomisine hak ettiği yeri yeniden kazandırmak için birinci koşul, finans ayağının sağlam olmasıdır.

Finans dünyası ile reel sektör arasında arzu edilen yakınlaşmayı sağlamak için İstanbul Sanayi Odası olarak çok önemli bir adım attık. Eylül ayı Meclis toplantımızda Merkez Bankası Başkanımız Sayın Murat Çetinkaya’yı konuk ettik. Bu toplantımıza dair geniş bilgiyi dergimizin bu ayki sayfalarında sizlere sunuyoruz. Öte yandan son birkaç aydır dergimize özellikle KOBİ ölçekli şirketlerimizin daha çok yararlanabileceği yeni bir sayfa ekledik. Finans Gündem sayfalarımızda güncel finansal gelişmelerin yanında, işletmelerde finans yönetimine ilişkin yenilikleri de okuyabilirsiniz.

Finans kesimi ile reel sektörün aynı gemide olduklarını unutmamamız gerekiyor. Çünkü finans dünyasının sağlıklı ve istikrarlı seyri, reel sektöre de olumlu yansır. Bu gerçekten hareketle, önümüzdeki dönemde reel kesim ile finans kesimi arasında ülkemizin kalkınması ve aydınlık geleceği için daha da sağlıklı ve sürdürülebilir bir sinerjinin gelişeceğine yürekten inanıyorum.

Bu ülke hepimizin… İşbirliği ve diyaloğu önemseyen bir anlayışla yarınlara umutla bakmalıyız. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93’üncü yılında hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası