Belçika’nın Gelişmiş Ekonomisiyle Dikkat Çeken Flaman Bölgesi Sanayicilere Tanıtıldı

  • Diğer Haberler
flaman-semineri-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) gelişmiş ekonomisiyle dikkat çeken Belçika’nın Flaman bölgesindeki iş ve yatırım fırsatlarını Türk sanayicilerine tanıtmak amacıyla Belçika Flaman Bölgesi Tanıtım Semineri düzenledi. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat’ın ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Belçika’nın İstanbul Başkonsolosu Sophie de Smedt de katıldı. Etkinliğe bölgede fırsatları değerlendirerek yatırım yapmak isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı da katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat
İSO Yönetim Kurulu
Üyesi Vehbi Canpolat

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, İSO olarak sanayicilere yeni fırsatlar açabilmek için farklı ülkeleri tanıtıcı etkinlikler yaptıklarını ve Belçika’nın Flaman bölgesinin de sanayiciler için önemli bir bölge olduğunu söyledi. Flaman bölgesinin Avrupa’nın lojistik üssü olduğunu ve dünyaya açılan Türkiye’nin işbirliği yapması gereken bir bölge olduğunu kaydeden Canpolat, iki ülke arasındaki 7.5 milyar dolarlık dış ticaret hacminin artırılması gerektiğini kaydetti.

50 yıl önce Belçika’ya çalışmak için giden Türklerin bugün iki ülke arasında önemli bir köprü görevi görebileceğini belirten Canpolat, bu kişilere ekonomik ve ticari gelişmeye katkı yapmalarını beklediklerini ifade etti. Canpolat, insani ilişkiler ne kadar gelişirse, iki ülke arasındaki ilişkilerin de o ölçüde gelişeceğini vurguladı.

Belçika İstanbul Başkonsolosu Sophie de Smedt
Belçika İstanbul Başkonsolosu
Sophie de Smedt

Sonrasında konuşan Belçika’nın İstanbul Başkonsolosu Sophie de Smedt ise iki yıl önce de İSO’nun düzenlediği etkinliğe katıldığını hatırlattı. Bu süre zarfında bile pek çok şeyin değiştiğini anlatan de Smedt, hem bölgenin pek çok belirsizlik içerisinde olduğu zor bir dönemden geçildiğini ve ekonomik ilişkilerin de bundan etkilendiğini kaydetti. Türk firmalarının bu hızlı dönüşüme alışık olduğunu ve adapte olmada da çok yetenekli olduğunu işaret eden de Smedt, Türk iş insanlarına vize konusunda ellerinden gelen her türlü yardımı yaptıklarını ve bundan sonra da yapacaklarını kaydetti.

Sonrasında Brüksel Büyükelçiliği Eski Ticaret Başmüşaviri Dr. Tulu Gürakan, Belçika Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları başlıklı bir sunum yaptı. Ardından Flanders Bölgesindeki İş ve Yatırım Fırsatları başlıklı bölümde Belçika İstanbul Başkonsolosluğu Yatırım ve Ticaret Ataşe Vekili Ezgi Çeri ve Aslan Consulting Direktörü Hüseyin Aslan, Flanders bölgesinde yatırım iklimini ve bunun için gerekli şartları anlattı. PWC Kıdemli Yöneticisi Michael Vangenechten Yabancı Yatırımcılar İçin Belçika’da Vergilendirme Üzerine başlıklı bir sunum yaptı.

Normed Denizcilik Taşımacılık CEO’su Ömer Araz ve TFLL Pharma Bvba CEO’su Şerhan Şimşek, kendi firmalarının Belçika’nın Flaman bölgesindeki yatırımlarında yaşadıkları deneyimleri aktardı. Ardından soru-cevap bölümünde dinleyicilerden gelen sorular katılımcılar tarafından yanıtlandı.