Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, İstanbul Sanayi Odası’nda

  • Diğer Haberler
btso-ziyaret-02

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetimi, İstanbul Sanayi Odası’na bir nezaket ziyaretinde bulundu. BTSO Başkanı İbrahim Burkay başkanlığındaki heyet, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından ağırlandı. Toplantıda başta İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, toplantıda Bursa olarak ekonomiye bakışlarını, BTSO’nun projelerini, vizyonunu ve var olan sorunlara çözüm noktasındaki bakış açılarını kapsayan geniş bir sunum yaptı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, bu bir araya gelme konusunda geç bile kalındığını söyleyerek, Türkiye sanayisine yön veren iki şehrin sanayi odalarının daha güçlü bir iletişim ve işbirliği içinde olmaları gereğinden söz etti. Bu ziyareti bir başlangıç, bir milat olarak kabul edeceklerini söyleyen Bahçıvan ortak sorunların birlikte çözümü noktasında el ele vermenin, birlikte yol almanın Türkiye’nin üreten insanları olarak kaçınılmaz görevi olduğuna vurgu yaptı ve şunları söyledi:

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı
İbrahim Burkay (Sağda)

“Bu ziyareti Türkiye’nin iki önemli sanayi odasının stratejik ortaklılarının başlaması için bir fırsat olarak görüyorum. Üretimde, istihdamda, ithalatta ve ihracatta aynı sorunlarla boğuşan sanayiciler, bu sorunların çözümünde de birlikte hareket etmeli ve stratejik bir yol arkadaşlığı yapmalı diye düşünüyorum. Biz bu konuda, sadece Bursa’nın çok güçlü olduğu otomotiv sanayisinde bir işbirliğinden söz etmiyoruz. Odalarımızın meslek komitelerinin ortaklığıyla da birçok sektörde işbirliklerini başlatabiliriz.”

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk'un da katıldığı toplantıda Bursa ekonomisi hakkında geniş bir bilgi veren BTSO Başkanı Burkay, “2023 Hedeflerine Yönelik Yeni Bölgesel Ekonomi Modeli” başlıklı bir sunum yaptı.

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay
BTSO Meclis Başkanı
Remzi Topuk (Solda),
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı
İbrahim Burkay (Sağda)

Öncelikle İstanbul ve Bursa’nın sanayicilerinin Türkiye’nin zenginliklerini üreten, ihracat yapan, aş ve iş üreten insanlar olmasının önemine değinen Burkay “Bugün Türkiye’nin zenginliğine neresi üretiyor dendiğinde, tartışmasız iki ilimizin adı öne çıkıyor: İstanbul ve Bursa.”

İstanbul’da olduğu gibi artık Bursa’nın da sanayiciliği bırakması, turizm ve kültür ağırlıklı yeni bir kalkınma modeli üzerinde yürümesi gerektiğinin sık sık vurgulanmaya başlandığını söyleyen Burkay, buna şiddetle karşı çıktıklarını ve çıkacaklarını belirtti ve “Çünkü bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bugün en çok değer yaratan şehirler, ülkelerin rekabetine de yön veriyor. Bursa’nın Türkiye’nin en çok değer yaratan özelliğini köreltmemeli aksine daha da geliştirmeliyiz. Çünkü bu sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin rekabet gücünü artıracaktır. Bu nedenle biz bırakın sanayiciliği bırakmayı, kentin batısında 9 bin dönümlük yeni bir sanayi bölgesi oluşturma noktasında son aşamaya gelmiş bulunuyoruz.”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, İstanbul Sanayi Odası’nda 05

Burkay, Bursa’yı ABD’nin bir zamanlar otomotiv merkezi olan ve bugün hayalet kente dönüşmüş Detroit kenti ile karşılaştırdı. Detroit’in bugün bu noktaya gelmesinin tek nedeninin tek sektör odaklı bir gelişme modeli ile yol alması olduğunu söyledi. Bu nedenle Bursa’yı da sadece kültür ve turizme odaklamanın gelecekte büyük sakıncaları olduğuna değindi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, İstanbul Sanayi Odası’nda 03

Bursa’nın teknoloji ağırlıklı yatırımlarına 6. Bölge teşviklerinin verilmesini artık yeterli görmediklerini, Türkiye’nin zenginlik üreten kentlerinden biri olarak kalkınmanın önemli bir şehri olarak yeniden teşvik düzenlemelerine gidilmesini beklediklerini söyleyen Burkay “Bursa’ya bugün lojistik bir köy yapıyoruz. Demir yolundan deniz yoluna, hava yolundan kara yoluna kadar tüm taşıma sistemleriyle entegre bir taşıma köyü… Bursa’nın kalkınma çalışmalarını 18 sektörel konsey ile yürütüyoruz. Bu konseylerden, hayata geçirebileceğimiz 3 projeyi bizimle paylaşmalarını istedik. Kaynaklarımızın yeterliliği çerçevesinde bu projeleri hayata geçirerek Bursa’nın kalkınmasına daha çok katkı sunmak istiyoruz…” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, İstanbul Sanayi Odası’nda 02

İki oda arasındaki iletişimin ve sanayicinin sorunlarının çözümü noktasında birlikte hareket etmek için daha güçlü bir iletişim kurulması noktasında görüş birliğine varılan toplantıdan sonra, İSO yönetiminin de en kısa sürede Bursa’ya bir ziyaret gerçekleştirmesine yönelik karar alındı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, İstanbul Sanayi Odası’nda 01

Toplantıya İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Ulvi Orhan (Sayman), Sultan Tepe, Bekir Yelken, M. Ata Ceylan ve Nurhan Kaya katıldı. Bursa heyetinde ise şu isimler vardı: Remzi Topuk, Şakir Umutkan, Nuri Körüstan, Hasan Gürses, Aytuğ Onur, Hasan Erdem, Okay Civelek, Cüneyt Şener, Fahrettin Gülener, Emin Akça, Alper Altan, İlker Duran.