Covid-19 Sürecinde KGF Uygulamaları Hakkında Sanayiciler Yapılan Video Konferans ile Bilgilendirildi

  • Diğer Haberler
kgf-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri’nin katıldığı ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili merak edilen soruların değerlendirildiği Covid19: Kredi Garanti Fonu Konuları başlıklı bir webinar düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın yönettiği toplantıya KGF Genel Müdürü Kasım Akdeniz ve Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, KGF’nin sanayi ve reel sektör için çok kıymetli bir müessese olduğunu söyledi. İSO olarak KGF’nin 2016-2017’de yürüttüğü sürecin destekçisi olduklarını belirten Bahçıvan, bu inançlarının boşa çıkmadığını ve Türkiye’nin o dönem yakaladığı başarıda KGF’nin önemli bir aracı olduğunu kaydetti. Bahçıvan, KGF’nin o dönemli süreci minimum hata ile yürüttüğünü dile getirerek o dönemki Genel Müdür İsmet Gergerli ve yönetimine teşekkür etti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Kasım Akdeniz’in çok zorlu bir dönemde görevin başına geldiğini hatırlatan Bahçıvan, yeni yönetimin gelecek adına önemli sorumluluğu olduğunu ifade etti. KGF’nin yüksek katma değerli, yüksek teknolojili ve ihracata dayalı yatırımların önemli destekçisi olduğunu anlatan Bahçıvan, KGF’nin nitelikli sanayiyi finanse etmesi gerektiğine işaret etti. İçinde bulundukları dönemde sağlık ordusunun çok önemli bir mücadele verdiğini ve temel hedefin yoğun bakıma giden hasta sayısını minimize etmek olduğunu hatırlatan Bahçıvan, KGF’nin de benzer bir anlayışla sanayiciyi yoğun bakıma sokmadan bu süreci atlatmasına yardımcı olması gerektiğini kaydetti.

Bahçıvan, “Sanayi sektörü çok çok önemli. Üretim olduğu zaman ilacınız da oluyor, dezenfektanınız da oluyor, solunum cihazınız da oluyor. Sanayicinin içinde umut var. Bu dönemi atlatırsak Türkiye, Çin’den de alınan derslerle bölgenin üretim üssü olur, sanayici buna inanıyor” şeklinde konuştu.

KGF Genel Müdürü Kasım Akdeniz
KGF Genel Müdürü Kasım Akdeniz

KGF Genel Müdürü Kasım Akdeniz ise göreve başlayalı bir ay olduğunu, pek çok basın kuruluşundan görüşme talebine henüz yanıt vermediklerini ancak İSO’dan ve sanayicilerden böyle bir talep gelince memnuniyetle kabul ettiklerini söyledi. KGF’nin yeni dönemde aktif hale gelmesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın işin kahramanı olduğunu belirten Akdeniz, koşulların hazır hale getirilmesinde Bakanlığın büyük payı olduğunu kaydetti. İşletmelerin herhangi bir iş ve istihdam kaybı yaşamamaları için bütün imkanları seferber ettiklerine dikkat çeken Akdeniz, İşe Devam Kredisi ile şartları ağır olmayan ve en yüksek kaynağın tahsis edildiği krediyi harekete geçirdiklerini dile getirdi. Akdeniz, İşe Devam Kredisi’ne 128 bin firmanın 100 milyar TL’nin üzerinde kredi talebi ile başvurduğunu anlattı.

İçinden geçtikleri dönemin normal bir kriz olmadığına dikkat çeken Akdeniz, kredi paketlerini hazırlarken firmaların kapandığı ya da kapasitesini kullanamadığı bu dönemde ne tür bir finansmana ihtiyaç duyacaklarını dikkate aldıklarını belirtti. Opex ve çek ödeme kredisinin buna göre dizayn edildiğini açıklayan Akdeniz, Opex ile operasyonel giderlerin fatura karşılığı finanse edilebildiğini, çek ödeme kredisinde ise vadeli çeklerin tarihi geldiğinde ödenmesine yönelik finansman imkanı yaratıldığını ifade etti. Sanayicilerin hiçbir zaman limit sorunu olmayacağını bilmelerini isteyen Akdeniz, dünyada ve Türkiye’de bir ilk olarak bireysel kredilere de garanti vermeye başladıkları bilgisini verdi.

Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu
KGF Genel Müdür Yardımcısı
Caner Teberoğlu

Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu da kredi yeniden yapılandırmaları ile ilgili bilgiler verdi. Bundan önce bir yıl olan geri ödemesiz dönemi iki yıl olarak tanımladıklarını belirten Teberoğlu, sistemi otomatik hale getirdiklerini ve ikili mekanizma ile bankaların bu süreci yönettiğini ifade etti.

Toplantı boyunca İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyelerinden gelen sorular, konuklar tarafından yanıtlandı.