Irak, Ülkenin Yeniden İnşa Sürecine Türk İş Dünyasının da Katılmasını Bekliyor

  • Diğer Haberler
irak-ziyaret-01

Türkiye’de ekonomik ilişkileri geliştirmek adına temaslarda bulunan Irak’ın Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet, İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) ziyaret etti. Irak Dışişleri Bakanlığı Komşu Ülkeler Daire Başkanı Büyükelçi Oday Alkhairullah başkanlığındaki heyet, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Odakule’de ağırlandı. Heyette Irak İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Başkonsolos Yardımcısı Nawfat T. Al-Basri, İkinci Katip Baidaa K. Abdulkareem, Üçüncü Katip Zeynelabidin Alhayrulla yer aldı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ziyarette Irak heyetine öncelikle İstanbul Sanayi Odası hakkında kısa bir bilgi verdi. 19.000’e yaklaşan İSO üyesi firmaların Türkiye ekonomisi içinde çok önemli bir yer tuttuğunu ve üyelerin ekonomiye nitelikli katkılarından söz eden İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bu sanayi kuruluşlarının ihracat güçleriyle Türkiye ekonomisindeki gurur duydukları bir noktada olduklarının altını çizdi. Bu bağlamda İSO üyelerinin çoğunun Irak’ta güçlü işbirlikleri içinde olduğunu da belirten Bahçıvan, bu kuruluşların Irak ile ticari ilişkilerinin güçlü bir geçmişi olduğuna değindi. Türkiye’nin zor gününde Irak’ın, Irak’ın zor gününde ise Türkiye’nin Irak’ın yardımına koştuğunu anlatan Bahçıvan, siyasette dalgalanmalar olsa da iş insanlarının bunlara bakmadan çalışmalarına devam etmesi gerektiğine işaret etti. İş insanlarının kurduğu güçlü ilişkilerin siyasetçileri de zamanla doğru rotaya soktuğunu vurgulayan Bahçıvan, güçlü ticari ilişkilerin ülkeler arasında bir sigorta olduğunu belirtti. Bahçıvan, iş insanlarının ekonomik ilişkileri geliştirirken siyasetçilerin de birbirine yaklaşmasına zemin hazırladıklarını ifade etti. 

İki ülke arasında son yıllarda coğrafyamızda yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı ekonomik ilişkilerin zayıfladığını, bunun en kısa sürede yeniden tesis edilmesi gerektiğini dile getiren İSO Başkanı, bunun için İSO olarak her ay bir veya iki ülke günü düzenlediklerini ve en kısa zamanda bir Irak ülke günü de düzenlemek istediklerini ifade etti. Bunun dışında iş ve ticaret heyetlerini İSO’da ağırlamak ve sanayici ile tanıştırarak Irak’taki yatırımlar hakkında bilgilendirme görevini seve seve yapacaklarını anlatan Bahçıvan, Türk yatırımcıların farklı coğrafyalara açılmasında başarılı örnekler sergilediğini dile getirdi. Irak’ın bu konuda çok ciddi fırsatlar sunduğuna işaret eden Bahçıvan, yaşanan sorunların ortadan kalkmasıyla sadece ihracat değil yatırım da yapılabilecek bir ülke olarak Irak’ın Türk iş dünyasındaki yerini alacağını vurguladı. Bahçıvan, tek dileklerinin huzurun, barışın ve istikrarın coğrafyamızda hakim kılınması olduğunun altını çizdi ve “Sizlerin huzuru bizlerin huzurudur” diyerek “İnşallah Irak rüzgarını İSO çatısı altında da estireceğiz” dedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Komşu Ülkeler Daire Başkanı Büyükelçi Oday Alkhairullah ise iki ülkenin ortak bir tarihi olduğunu ve siyasi dalgalardan etkilenmeyecek kadar güçlü köklere sahip olduklarını söyledi. Geçirilen zor günlerin ardından Irak’ın yeniden inşası için çalıştıklarına değinen Alkhairullah, bunun için komşu ülkelerin ve özellikle Türkiye’nin yardımına ihtiyaç duyduklarını anlattı. Irak’ta pek çok sanayi bölgesinin yatırım beklediğini belirten Alkhairullah, Türkiye’nin bu konuda çok deneyimli olduğunu ve Türk iş dünyasının bu bölgelerin gelişiminde yardımcı olabileceğini dile getirdi. Alkhairullah, iki ülke arasında yapılacak ticari ve sanayi işbirliklerinin ekonomik ilişkileri daha da ileri taşıyacağını kaydetti.

Türkiye’yi gelişmiş ve çok güzel bir ülke olarak tanıttıklarını ve Irak’ta iş yapan Türk şirketlerinden çok memnun olduklarını ifade eden Alkhairullah, bunun da yeni iş yapacak Türk şirketlerinin önünü açacak faktörler olduğunu söyledi. Coğrafi olarak Türkiye’ye bağlı olduklarını ve Körfez ülkelerine geçişin Irak üzerinden olmasını istediklerini belirten Alkhairullah, eskiden siyasetin her şeyi yönettiğini ama artık ilişkileri yönlendirenin ekonomik ve ticari unsurlar olmasını istediklerini dile getirdi. Alkhairullah ayrıca İSO’dan, yapacakları etkinlik ve toplantılar hakkında önceden bilgilendirme istedi ve bu çerçevede Irak iş dünyasını bu toplantılara yönlendireceklerini dile getirdi. Alkhairullah, isteyen sanayi şirketlerini ve fabrikalarını da Irak iş dünyasına tanıtmak istediklerini ve bu bağlamda fabrikaların kendileri hakkında hazırlayacağı raporları da Irak’ta Sanayi Bakanlığı aracılığı ile kendi iş dünyalarına dağıtıp tanıtım yapmak istediklerini dile getirdi.