İş Dünyası, Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği’nin Geleneksel Sahur Program’ında Bir Araya Geldi

  • Diğer Haberler
sahur_manset_01

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği’nin (EVSİD) Geleneksel Sahur Programı, “Bugünün konusu üretimde ve ihracatta verimlilik” gündemi ile düzenlendi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı etkinlik, EVSİD Başkanı Talha Özger, EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder, EVSİD Başkan Vekili ve aynı zamanda İSO Meclis Üyesi olan Oğuzhan Durmuş ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Şekib Avdagiç, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu’nun da katıldığı etkinlikte Gazeteci-Yazar Dr. Şeref Oğuz moderatörülüğünde üretim ve ihracatta verimliliği konu alan bir panel düzenlendi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, panelde yaptığı konuşmasında, “Verimliliğin en önemli örneğini zamanı doğru kullanmak, dostlarla bir araya gelerek bilgiyi doğru kullanmak olarak verebiliriz. Bugün bu salonda bu kadar dostu bir araya getirmek verimliliğe verilebilecek en güzel örnektir” dedi. Türkiye’de verimliği konu alan kuruluşu 1940’lı yıllara dayanan ve 2011 yılına kadar çalışmalar yürütmüş olan Milli Prodüktivite Merkezi gibi kurumların iş dünyasının kendini geliştirebilmesi için çok önemli olduğunu belirten Bahçıvan özetle şunları söyledi:


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

“Kurumsal olarak şirketlerimizin, temsil ettiğimiz Odalarımızın, derneklerimizin ortak çok konuları var ama öncelikle toplumsal verimlilik anlayışını geçmişte yaptığımız hataları yapmayarak yeni bir eksende mutabık olursak bundan sonraki süreçte gerçek anlamda verimliliğe kavuşabiliriz. Ne yazık ki, biz ne kadar gayret ve çaba gösterirsek gösterelim bizim dışımızdaki ekosistemde verimsizliği oluşturan etkenler ortadan kalkmadığı müddetçe bizim gerçek anlamda bu açığı kapatmamız ve buna karşı bir direnç göstermemiz yeterli olmayacaktır.

Bugün içinde yaşadığımız sorunlara çözüm üretmek için çalışıyoruz fakat birtakım oluşan hatalar ve sorunlar bizim hayallerimizi, umutlarımızı o kadar alıp götürüyor. Günlük hayatta bizim dışımızda gelişen olaylardan dolayı gerçek anlamda temel çözümleri bulmak yerine günü kurtarmaya yönelik çözümler üretiyoruz. O günün temel sorunları masadaysa ne yaparsanız yapın hayalleriniz bir adım sonrası için pratiğe dönüşmüyor. Bizim artık geçmişte yaşananlardan dersler çıkararak aynı hataların bir kez daha yaşanmaması adına birlikte hareket etmek çok önemli.”


TİM Başkanı Mustafa Gültepe

TİM Başkanı Mustafa Gültepe konuşmasında verimlilik için önce şirketlerin iş yapış süreçlerini iyi ölçmek gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Verimlilik için farklı tanımlar konuşuluyor. Ben de endüstri mühendisi olarak teorik ve pratik bir örnek vermek istiyorum. Çıktı bölü girdi eşittir verimliliktir. Girdi ve çıktıda bir sürü parametre bulunuyor insan faktörü var, sermaye var, malzeme var, iş gücü var. En büyük girdi beşeri sermaye olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla girdilerdeki verimliliği en iyi şekilde yönetmeye bağlı şekilde gelişen bir süreç. Önce şirketlerimizdeki iş yapış süreçlerimizi iyi ölçebilmemiz gerekiyor. Almanların çok güzel bir sözü var; Kontrol etmek güzeldir, yönetmek ondan daha güzeldir. Mevcut durum analizinin iyi bir şekilde yapılabilmesi gerekiyor. Mevcut durumda ne aşamadayız, uluslararası alanlarda hangi düzeydeyiz sorularını sormamız gerekiyor. Emek yoğun sektörlerde verimlilik çok daha faza öne çıkıyor. İnsan verimliliği, sermaye verimliliği ve kullanılan malzeme verimliliği parametreler arasında yer alıyor. Son yılarda ihracata, üretime dayalı ekonomilerde rekabette yaşadığımız düşüşün en önemli faktör insan faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortalama 1.200 dolar mavi ve beyaz yaka toplamı maliyetinin olduğu bir durumda başka ülkeye ürün satmak kolay olmuyor.


İTO Yönetim Kurulu Başkanı
Şekib Avdagiç

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de sanayi ve kamu arasındaki iletişimde verimliliğe dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sanayi sektöründen çıkıp, kamu ve sanayi arasındaki iletişimin verimliliğine değinmek istiyorum. Sanayi ve kamu arasında ne yazık ki çok sayıda gereksiz ve verimsiz bürokrasi bulunuyor. Sanayi ve kamu arasındaki iletişimde verimliliği artırmayı radarımıza almamız gerekiyor. Birçok veriyi paylaşmamıza rağmen aradaki bürokratik süreçlerden dolayı bunların tekrardan paylaşmamız gerekiyor ve bu da çok büyük bir zaman verimsizliğine neden oluyor. Bir konu üzerinde ilgili Bakanlık içerisinde veya Büyükşehir veya İlçe Belediyelerinin farklı uygulamaları oluyor ve bu da verimsizliğe zemin hazırlayan bir durum yaratmakta. Dolayısıyla kamu ile iletişimimizde verimliliğin artırılması gündemimizde yer alamsı gereken bir konu. Önümüzde yine bir seçim süreci bulunuyor ve partilerin arasındaki rekabet zaten verimsiz olan sosyal politikaların daha da verimsizleşmesine yol açıyor. Partilerin ben daha çok veriyorum aklından çıkması gerekiyor. Yerel seçimlerden sonra yaşanacak seçimsiz dönem iş dünası ve kamu arasındaki iletişimin zamanın verimli kullanılması açısından bir fırsat olabilir.”


EVSİD Başkanı Talha Özger

EVSİD Başkanı Talha Özger de panelde yaptığı kısa konuşmasında şunları söyledi:

“İhracatçılarımızın, sanayicilerimizin farklı sorunlar var ancak verimlilik konusu herkesin ortak gündemi. Uluslararası boyutlarda daha gidecek çok uzun bir yolumuz bulunuyor. Sahada birtakım sorunlarla karşı karşıyayız, hammaddelere gelen ke vergiler gibi durumlardan dolayı ihracatta rekabetçi olamıyoruz. Dünyada hem gidilecek hem de çalışılacak çok yer var eğer biz birlik içerisinde olursak ihracatta koşmaya devam edebiliriz.”

Yapılan konuşmalarının ardından, çok sayıda sanayici de söz alarak kendi gündemlerine ilişkin görüş ve değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı.