İSO COVID-19 Sektörel Yol Haritaları Toplantıları Kara ve Deniz Taşıtları Sektörleriyle Devam Etti

  • Diğer Haberler
kara-deniz-tasitlari-02

İstanbul Sanayi Odası’nın “COVID-19 ve Yeni Normalde İmalat Sektörleri: Riskler, Fırsatlar ve Yol Haritaları” projesi, sektörel toplantılar ile devam ediyor. 5 Kasım 2020’de Kara Taşıtları ve Yan Sanayii toplantısı İSO Yönetim Kurulu Üyesi (Sayman) Bekir Yelken’in başkanlığında yapılırken yine 5 Kasım 2020’de İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tacir’in başkanlığında Deniz Taşıtları ve Yan Sanayii sektör toplantısı yapıldı.

Toplantıya Meslek Komitesi Üyesi üyelerinin yanında sektör temsilcileri ve Ticaret Bakanlığı temsilcileri de katıldı. Toplantılarda PwC Türkiye’nin konu ile ilgili uzmanları, süreç hakkında bir sunum yaparak söz konusu sektörde yaşanmakta olan güncel gelişmeleri ve olası gelecek öngörülerini paylaştı.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan’ın da katıldığı Kara Taşıtları ve Yan Sanayii toplantısında PwC Türkiye Kalkınma ve Kamu Sektörü Lideri İdil Özdoğan Kara taşıtlarının pandemiden hangi yönlerden etkilendiğini anlattı. Özellikle talebin kısıtlanması ile ihracatta sorunların yaşandığından bahsedilen toplantıda Türkiye’nin sektörel olarak ihracatının yüzzde 80’inin Avrupa’ya olduğunun altı çizildi. Avrupa ülkelerindeki kapanmanın bir tehlike oluşturduğuna değinilirken otomotiv sektörüne tedarik sağlayan firmaların küçük ve mikro boyutta olmasının kırılganlığı artırdığı ele alındı.

Deniz taşıtları ve Yan Sanayii toplantısında ise PwC Türkiye Kalkınma ve Kamu Sektörü Lideri İdil Özdoğan denizcilik sektörünün ürettiği ürünü çeşitlendirebildiğini söyledi. Deniz taşıtlarının kendine pazar açabilen bir sektör olduğunu değinilirken nitelikli ürünleri yüksek oranda ithal ettiği anlatıldı. Denizcilik sektörünün nitelikli ürün ithalatına dayalı olduğu ve ithalatın maliyetin yüzde 50’si olduğu belirtilirken en çok haberleşme ve seyir cihazları ile motor ithal edildiği kaydedildi.

Toplantılarda sanayiciler sektörleri ile ilgili katkıda bulunurken soruları İSO yetkilileri ve PwC Türkiye Kalkınma ve Kamu Sektörü Lideri İdil Özdoğan tarafından yanıtlandı.