İSO Seminerinde Belçika’nın Flaman Bölgesindeki Yatırım İmkanları Ele Alındı

  • Diğer Haberler
belcika-yatirim-imkanlari-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa İşletmeler Ağı, düzenlediği etkinlik ile Türk sanayicileri ile Belçika’nın Flaman (Flanders) bölgesinden sanayici ve yatırımcılarını bir araya getirdi. Flaman Yatırım ve Ticaret Ajansı işbirliği ile İstanbul Intercontinental Otel’de gerçekleştirilen Belçika Flaman Bölgesi Tanıtım Semineri’nde katılımcılar bölgede işbirliği imkanlarını ele alma fırsatını yakaladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2015 verilerine göre Belçika’nın en rekabetçi ülkeler sıralamasında AB içinde yedinci, dünyada ise 19. sırada olduğunu söyledi. Sultan Tepe, limanlar, kanallar, demir yolları ve otoyol ağlarıyla gelişmiş ulaşım altyapısı sayesinde Belçika sanayisinin çevre ülkelerin sanayileriyle entegre olduğunu kaydetti. Tepe, Türk sanayicilerinin ürettiği kaliteli ürünler ve ihracat hedeflerini değerlendirdiklerinde şu anki ihracat rakamlarını yeterli bulmadıklarını ve bu gibi toplantılarla bu rakamı artırmak istediklerini dile getirdi.

İSO Seminerinde Belçika’nın Flaman Bölgesindeki Yatırım İmkanları Ele Alındı

7 milyon nüfuslu Flaman bölgesinin 300 milyar euro ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Tepe, Avrupa’nın en büyük ikinci limanı olan Antwerp’e ve gelişmiş kara ve demir yolu ağına sahip olan bölgenin lojistik açıdan büyük kolaylıklar sunduğunu ifade etti. Sunduğu mali avantajların Flaman bölgesini dünyanın en açık ekonomilerinden birisi haline getirdiğine işaret eden Tepe, bu nedenle bölgedeki çok uluslu firmaların Avrupa’ya erişebileceği bir dağıtım merkezi olarak değerlendirildiğini dile getirdi.

Türk firmalarının Flaman bölgesinin bu avantajlarından daha fazla yararlanmaları gerektiğini belirten Tepe, Türkiye’nin ticari ortakları arasında 17. sırada yer alan Belçika’nın, bu en önemli endüstriyel bölgesini daha yakından tanımanın ve sunduğu koşulları daha iyi analiz ederek karşılıklı ticari ilişkileri geliştirmenin Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşabilmesinde önem arz ettiğini ifade etti.

Belçika İstanbul Başkonsolosu Sophie De Smedt
Belçika İstanbul Başkonsolosu
Sophie De Smedt

Daha sonra kürsüye gelen Belçika İstanbul Başkonsolosu Sophie De Smedt, hızla değişen bir dünyada yaşadıklarını ve bu dünyada seçim yapmanın önemli olduğunu söyledi. Özellikle seçim yapmak konusunun iş insanları ve yatırımcılar için kritik olduğuna değinen De Smedt, kendilerinin her gün hangi teknolojiyi kullanacağı ve kimi istihdam edeceğinin yanı sıra nereye yatırım yapacağı konusunda da seçim yaptığını belirterek bugün Flaman bölgesine yatırım yapma imkanları için toplantının düzenlendiğini kaydetti. Ciddi iş ve yatırım yapmak isteyen sanayici ve iş insanlarına hızlı prosedür uygulayarak vize verebileceklerini dile getiren De Smedt, iş insanlarına yardım için hazır olduklarını ifade etti.

Brüksel Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri olan Dr. Tulû Gürakan
2010 – 2014 arasında
Brüksel Büyükelçiliği Ticaret
Başmüşaviri olan Dr. Tulû Gürakan

Belçika Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları başlıklı panelde konuşan 2010 – 2014 arasında Brüksel Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri olan Dr. Tulû Gürakan, bölgenin ekonomik yapısı hakkında bilgiler verdi. Bölgenin önde gelen sektörlerini kimyasal, eczacılık, nakliye ekipmanları, mineraller ve plastik olarak sayan Gürakan, bölgenin Avrupa’nın tam kalbinde ve çok geniş ulaşım altyapısına ve kaliteli iş gücüne sahip olduğunu ifade etti. Gürakan, Fransa’da da ticaret müşaviri olarak bulunduğunu ve yatırım kolaylığını düşündüğünde Belçika’da yatırım yapmanın Fransa’da yatırım yapmaktan daha kolay olduğuna dikkat çekti.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Ülke Masaları Dairesi Uzmanı Çiğdem Kemahlı
Ekonomi Bakanlığı İhracat
Genel Müdürlüğü’nden
Ülke Masaları Dairesi Uzmanı
Çiğdem Kemahlı

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Ülke Masaları Dairesi Uzmanı Çiğdem Kemahlı ise Türkiye’den Belçika’nın Flaman bölgesine yatırım yapmak isteyenlerin yararlanabileceği kaynakları anlattı. Sanayici ve iş insanlarının ülke masalarından enformasyon ve destek alabileceğini kaydeden Kemahlı, Belçika ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Flanders Bölgesindeki İş Fırsatları panelinde Kuzey Avrupa Flanders Yatırım ve Ticaret, Hesap Yöneticisi Sultan Demir ve Flanders Yatırım ve Ticaret Ataşesi Peter Verplancken Belçika’nın Flanders bölgesi hakkında detaylı bilgiler aktardı. Demir ve Verplancken yatırım yapan Türk şirketlerinden bahsetti.

Daha sonraki konuşmalarda Belçika’nın Flanders bölgesinde yatırım imkanları detaylı olarak ele alındı. Flanders Bölgesindeki İş Fırsatları panelinde Kuzey Avrupa Flanders Yatırım ve Ticaret, Hesap Yöneticisi Sultan Demir ve Flanders Yatırım ve Ticaret Ataşesi Peter Verplancken; Yabancı Yatırımcılar İçin Belçika’da Vergilendirme Üzerine panelinde PWC Vergi Direktörü Kristof Vandepoorte, Belçika’nın Flaman Bölgesinde Türk Firma Deneyimi panelinde ise Normed Denizcilik Taşımacılık ve Tic. AŞ CEO’su Ömer Araz görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Sonrasında soru-cevap bölümünde katılımcılar merak ettikleri konuları konuşmacılara yönlendirme imkanı buldu.

Belçika Yatırım İmkanları Sunumları Attach