İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Ekonomi Gündemini EKONOMİ Gazetesi’ne Değerlendirdi

  • Diğer Haberler
gazete_manset_01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonomi gündemini EKONOMİ gazetesine değerlendirdi. İSO genel merkezi Odakule binasında EKONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, EKONOMİ Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve EKONOMİ Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz’u misafir eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ekonomi gündemine ilişkin görüşlerini paylaştı. Röportajın satır başları şöyle:

“Bu görüşmeyi Mart 2024 yerine Mart 2023’te yapıyor olsaydık, o zaman gelecek adına daha belirsiz, çekinceli ve karamsar bir boyutta sözlerime başlardım” diyen Bahçıvan, o dönemle kıyaslandığında bugün içinde bulunulan sürecin birçok yönden çok daha olumlu olduğunu ifade etti. Dünya gerçekleriyle bağdaşmayan yanlışlar ekonomisi döneminden, daha rasyonel bir döneme geçildiğini ve bunun çok kıymetli olduğunu söyleyen Bahçıvan, bununla beraber bir önceki dönemin tahribatının çok büyük olduğuna işaret etti. “O kadar büyük bir hasar var ki” diyen Bahçıvan, ahlaki tahribatın ise çok daha ağır olduğuna dikkat çekerek, “70’li, 80’li yılların enflasyonu bugünkünden daha ahlaklı bir enflasyondu” yorumunu yaptı.

Tüm bunlara rağmen şu anda hastalığın teşhis ve tedavi sürecinde güvenilir bir modelin ve güvenilir bir kadronun olduğuna inandığını ifade eden Bahçıvan, “Doğru bir yola girdik ama zaman alacağı kesin. Dolayısıyla sabır göstermemiz lazım. Bu sabrı gösterirken de, kafamızda hala ‘Daha eski daha mı doğruydu’ dersek, çok yazık ederiz. Bir orta vadeli program (OVP) ve onun belli bir takvimi var. O takvim de bana göre fena işlemiyor” ifadelerini kullandı.

Bir önceki dönem yaşanan zorlukların insanları belli konularda içinden çıkamadıkları farklı bir yöne savurduğunu, sanayiciler için de böyle bir durumun söz konusu olduğunu kaydeden Bahçıvan, “O savrulan yön bazı açılardan sanki doğruymuş gibi kabullenilmeye başlandı. İşte bizim o zamanki direncimiz de buydu. ‘Bunu benimsemeyin’ dedik. Daha 2021 yılında bunu mecliste yaptığım konuşmalarda söyledim. ‘Yap devalüasyonu, ver mutluluğu’ yaklaşımının sürdürülebilir olmayacağını söyledim. Şimdi bazı kesimlerde bu yaklaşımın sürekli olabileceğine dair bir algının oluşmuş olduğunu görüyoruz. Bugünkü itirazlar biraz bana onu gösteriyor. Yani şu anda bu tedavi sürecinin, bunun dışında bir başka metotla olabilmesi, ben biraz ekonomi biliyorsam, mümkün değil. Onun için son 3-4 yılın alışkanlıklarının biraz bozulmasından dolayı çatlak sesler çıkıyor. Ama bu tedavi böyle olur” ifadelerini kullandı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ekonomi gündemini değerlendirdiği röportajın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.ekonomim.com/ekonomi/daha-dusuk-bir-buyume-turkiye-icin-daha-hayirli-haberi-734543