İSO’nun, Covid-19 İle Mücadele Eden Bilim İnsanlarıyla Yaptığı Video Konferans Büyük Beğeniyle İzlendi

  • Diğer Haberler
covid-hakkında-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Covid19 ile ilgili olarak Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri’ne yönelik bir bilgilendirme webinar’ı düzenledi. Koronavirüse karşı verilmekte olan büyük mücadelenin içinde yer alan İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Bülent Saka, İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gülfer Okumuş, İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Atahan Çağatay virüs hakkında merak edilen tüm soruları tek tek yanıtlayarak, sahada yaşadıkları deneyimlerini aktardılar, Covid-19 ile ilgili çok önemli uyarılarda bulundular.


İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları
Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Bülent Saka

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Bülent Saka, Türkiye’deki salgının gidişatı üzerine bilgiler verdi. Günlük vaka sayısının ne kadar plato grafik halinde tutulabilirse sağlık sisteminin bunu taşıyabileceğini belirten Saka, diğer ülkelerin de bunu gözettiğini kaydetti. Türkiye’nin nüfus başına düşen sağlık çalışanı rakamında OECD ülkeleri arasında alt sıralarda olduğu bilgisini veren Saka buna karşın yatak kapasitesi olarak son yıllarda önemli artış sağlandığını ifade etti. Aşı ve ilaç bulunana kadar önlemlerin devam edeceğini anlatan Saka, dengeli beslenme, yeterli sıvı tüketimi ve yeterli uykunun bağışıklık için önemli olduğunu ekledi.


İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs
Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan
Prof. Dr. Gülfer Okumuş

İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gülfer Okumuş ise salgın öncesi döneme dönmenin çok çok uzun bir süre alacağını söyledi. Okumuş, Covid19’un kışın bir kez daha görülebileceğini dile getirdi. Okumuş, tanı koyarken akciğer tomografisinde hangi bulguları dikkate aldıklarını açıkladı.


İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon
Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Atahan Çağatay

İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Atahan Çağatay ise Sağlık Bakanlığı’nın pek çok ilacı kullanıma sunarak hastalığın tedavisinde önemli adım attığını söyledi. Geçmişteki salgınlara göre toplumdaki sosyal iletişimin çok yüksek olduğunu ve bunun da ayrı bir handikap yarattığını belirten Çağatay, virüste mutasyon olduğunu ancak önemli olanın daha bulaşıcı hale gelip gelmemesi olduğunu dile getirdi. Çağatay, bir kere bu hastalığı geçiren kişinin aynı mevsimde bir daha enfekte olsa bile daha hafif geçireceğini sözlerine ekledi.

Webinar’da İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri’nin daha önce gönderdikleri soruları tek tek ekrana getirerek bu sorulara ayrıntılı ve bilimsel yaklaşımla yanıt veren bilim insanlarının katıldığı konferans, bilgi dolu bir program olması itibarı ile büyük beğeniyle izlendi.