İstanbul Sanayi Odası, Endonezya Ülke Günü Etkinliği Düzenledi

  • Diğer Haberler
endonezya-ülke-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Güney Doğu Asya’nın güçlü ekonomilerinden Endonezya ile Türkiye arasında iş birliği ve yatırım fırsatlarını ele almak amacıyla Endonezya Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları etkinliği düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bekir Yelken’in ev sahipliğinde video konferans olarak yapılan etkinliğe Endonezya’nın İstanbul Başkonsolosu Imam As’ari de katıldı. Etkinlikte Endonezya’daki ekonomik fırsatları değerlendirmek isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı da yer aldı.

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bekir Yelken, Türkiye’nin, son yıllarda ticari ve diplomatik iş birliklerini Avrupa ve komşu ülkelerin ötesine taşımaya önem verdiğini söyledi. Yelken, küresel ticaretin ve Güney Asya’nın öne çıkan önemli bir ülkesi olması sebebiyle Endonezya’nın, ilişkilerini daha da ileriye götürme konusunda gayret gösterecekleri, dost ve kardeş bir ülke olduğunu dile getirdi.


İSO Yönetim Kurulu Sayman
Üyesi Bekir Yelken

Türkiye ile Endonezya arasında diplomatik ilişkilerin 1950’lerde kurulduğunu ve Cakarta Büyükelçiliği’nin 1957 yılında faaliyete başladığının bilgisini veren Yelken, Türkiye ve Endonezya’nın Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, G20, D-8 ve MIKTA gibi çok taraflı platformlarda iş birliği içinde çalıştığını kaydetti. Yelken, Türkiye’nin, Endonezya’nın kurucu üyesi olduğu Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN’a Temmuz 2017’de Sektörel Diyalog Ortağı olduğunu hatırlattı.

Endonezya’nın satın alma gücü paritesi verilerine göre 2020 yılı itibarıyla 194 ülke arasında yedinci sırada yer aldığını ve en kalabalık dördüncü ülke olduğunu belirten Yelken, Güney Doğu Asya ile Avustralya ana karaları arasında uzanan bir adalar grubu devleti olan Endonezya’nın avantajlı konumu, doğal kaynakları ve gelişen endüstrisi ile ticaret hacmini gün geçtikçe artırdığını dile getirdi. Yelken, hayat kalitesiyle birlikte ihtiyaçların sürekli artış gösterdiği ülkede enerji, inşaat, altyapı, gıda ve sağlık alanında birçok fırsat barındığını ifade etti.

Yüksek ekonomik potansiyeliyle Güney Doğu Asya’nın parlayan yıldızı olarak anılan Endonezya’nın, Türkiye sanayisi ve ekonomisi adına önemle değerlendirilmesi gereken bir ülke olduğunu vurgulayan Yelken, Endonezya’nın sanayi alanındaki başarısının teknolojiyi sanayinin odağına koymasından ileri geldiğini bildirdi. Günümüzün zorlu küresel rekabet koşulları ve pandemi sürecinde sanayisini yüksek katma değerli üretim ve yüksek teknolojili bir yapıya kavuşturan ülkelerin kazandığına değinen Yelken, Türkiye olarak sanayide katma değer ve teknolojinin başrolde olması gerektiğine inanan bir yaklaşıma sahip olduklarını söyledi. Yelken, bu o rtak yaklaşımın, ülkeler arasında teknoloji alanında da yeni iş birliklerinin önünü açması gerektiğini ekledi.


Endonezya’nın İstanbul
Başkonsolosu Imam As’ari

Sonrasında Endonezya’nın İstanbul Başkonsolosu Imam As’ari, etkinlikten ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere katkı yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Endonezya’nın 273 milyon nüfusa sahip doğal kaynakları yüksek olan bir ülke olduğunu belirten As’ari, ülkenin büyüyen bir iç pazar ve son 10 yılda stabil büyüme oranlarına sahip olduğunu anlattı. Yatırım için pek çok alan olduğunu dile getiren As’ari sanayi ve turizme yönelik yatırımları hızlandırmak için mali reform yapıldığını ifade etti. 

Turizmin ekonomide öncelikli bir yeri olduğuna değinen As’ari, 15 özel ekonomik bölge oluşturulduğunu ve buralara yatırım çekmek istediğini anlattı. Beş büyük yatırım alanı yaratıldığını söyleyen As’ari, bunları Batı Java’da sanayi bölgelerine yakın liman projesi, elektrikli araba yatırımları, jeotermal enerji, otoyol yapımı ve santral inşaatları olarak sıraladı. As’ari Türkiye’nin elektrikli aracı TOGG ile yakından ilgilendiklerini ve araca akü ve pil tedariki konusunda istekli olduklarını vurguladı. As’ari, Endonezya’nın Türkiye’ye yatırım yaparak Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’ya bir giriş kapısı olarak kullanmak istediğini belirtti. 


Ticaret Bakanlığı Cakarta
Ticaret Başmüşaviri Erkan Kiper

Ardından Ticaret Bakanlığı Cakarta Ticaret Başmüşaviri Erkan Kiper, Endonezya Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı panelde konuştu. Kiper, Endonezya’nın yer altında doğal gaz, kömür, jeotermal, altın, bakır ve nikel ile yer üstünde palm yağı, doğal kauçuk ve kahve alanında zengin bir ülke olduğunu söyledi. Ülkenin 1 trilyon doları geçen ekonomik büyüklük ile dünyada 16. büyük ekonomi olduğunu hatırlatan Kiper, 2019’da 20 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini ifade etti. Kiper, çıkarılan yeni istihdam yasası ile yatırım ortamının değiştirilmesinin hedeflendiğini dile getirerek Türkiye ile Endonezya arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması bulunduğunu ekledi. 

Sonrasında Endonezya’da İş Yapan Firma Deneyimleri başlıklı panel düzenlendi. İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in moderatörlüğünde yapılan panelde DEİK Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı İlhan Erdal, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nuri D. Karadeniz ve PT Esitaş Pacific Genel Müdürü Osman Hakan Cepken, Endonezya’daki iş deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı. Dinleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.

İlhan Erdal
DEİK Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı
İlhan Erdal
Nuri D. Karadeniz
Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi
Nuri D. Karadeniz
Hakan Cepken
PT Esitaş Pacific Genel Müdürü Osman
Hakan Cepken