İstanbul Sanayi Odası, İranlı Sanayici ve Yetkililerle OSB Konusunda Toplantı Yaptı

  • Diğer Haberler
iran-osb-toplantisi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İran’da Türk Sanayicileri için kurulması planlanan organize sanayi bölgesini ve yatırım fırsatlarını ele almak üzere, İran Küçük Ölçekli Sanayi İşletmeleri ve Sanayi Bölgeleri Kurumu ISIPO (Iran Small Industries and Industrial Parks Organization), İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanlığı Yabancı Yatırımlar Genel Müdürlüğü ve İran Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle İstanbul’da bir araya geldi.

İSO ev sahipliğinde ve Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay başkanlığında gerçekleşen toplantıda İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, İSO Meclisi Üyeleri Kenan Baytaş ve Ender Yılmaz da yer aldı. İran tarafından ISIPO CEO Danışmanı Ali Balali Dehkordi, İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanlığı Yabancı Yatırımlar Genel Müdürü Bayan Bahrami, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Türkiye Temsilcisi Ahmet Noorani ve ISIPO yetkililerinin de katıldığı toplantıda İran’da kurulması hedeflenen OSB’nin altyapı koşulları ve yabancı yatırımlarla ilgili prosedürler konuşuldu.

İstanbul Sanayi Odası, İranlı Sanayici ve Yetkililerle OSB Konusunda Toplantı Yaptı 01

İran’da Türk sanayicileri için bir OSB kurulması düşüncesi İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nin Nisan ayında Tahran’a yaptığı ziyarette, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın üst düzey temasları sırasında gündeme gelmişti. İSO Başkanı Bahçıvan daha sonra Haziran ayında İran’a bir kez daha giderek OSB kurulabilmesi için İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanlığı, İran Ticaret, Sanayi Madenler ve Tarım Odası ile iyi niyet anlaşmasına imza atmıştı.

İstanbul Sanayi Odası, İranlı Sanayici ve Yetkililerle OSB Konusunda Toplantı Yaptı 02

Bu yöndeki çalışmaların devamı niteliğindeki buluşmada konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay, Nisan ayında gerçekleştirdikleri ziyaret kapsamındaki temaslarda İran’da OSB kurulmasının gündeme geldiğini söyledi. Kemalbay, bu süreci iyi yönetebilmek için, İSO üyelerinden oluşan bir OSB komisyonu kurduklarını dile getirdi. Kemalbay, bu konuda detaylı bilgiler almak ve karşılıklı fikir teatisinde bulunmak için bu toplantıyı organize ettiklerini sözlerine ekledi.

İstanbul Sanayi Odası, İranlı Sanayici ve Yetkililerle OSB Konusunda Toplantı Yaptı 03

ISIPO CEO Danışmanı Ali Balali Dehkordi ise yaptığı konuşmada toplantının öneminden bahsederek verilecek bilgilerin genel bilgiler olacağını ve ayrıntılı bilgilendirme için önümüzdeki ay Türk yetkilileri İran’a beklediklerini söyledi. Sonrasında İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanlığı Yabancı Yatırımlar Genel Müdürü Bayan Bahrami ve ISIPO yetkilileri tarafından İran’da yatırım fırsatlarını ve OSB kurulum süreçlerini kapsayan sunumlar yapıldı. Karşılıklı soru-cevap şeklinde geçen toplantıda İran’daki fikri mülkiyet hakları, vergi muafiyetleri, kar transferleri, sanayi bölgelerinin yapısı, bankacılık sisteminde yaşanan sorunlar, yabancı işçilerin konumu konuları ele alındı.

Toplantıda İran tarafından ISIPO Uluslararası İlişkiler Bölüm Yöneticisi Bahram Didehvar, ISIPO Lokasyon Yöneticisi Mohammadali Abedini ve ISIPO Hukuk İşleri Yöneticisi Mohammad Lotfimoez de yer aldı.