İstanbul Sanayi Odası ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği İş Birliğiyle Düzenlenen Rüzgar Enerjisi Santralleri Yan Sanayii Bilgilendirme Semineri Odakule’de Yapıldı

  • Diğer Haberler
res_semineri_manset_01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) iş birliğinde düzenlenen Rüzgar Enerjisi Santralleri Yan Sanayii Bilgilendirme Semineri Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat ev sahipliğinde gerçekleşen seminerde TÜREB Genel Sekreteri İskender Kökey, ASELSAN Enerji Sitemleri Direktörü Serdar Bayar ve Siemens Gamesa İş Geliştirme Lideri Göksel Güngör konuşmacı olarak katıldı. Rüzgar türbini ve ekipman üretimi konularının ele alındığı semineri ilgili özel sektör temsilcileri ilgiyle takip etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, Türkiye’nin son yıllardaki yenilenebilir enerji yatırımları ile hem elektrik üretiminde hem de yerlileşmede önemli bir yol kat ettiğini görmekten son derece memnum olduğumu belirtmek isterim” dedi. Canpolat konuşmasında şu sözlerle devam etti:


İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Vehbi Canpolat

“Türkiye'deki rüzgâr santrallerinde kullanılan kanatlardan kulelere, jeneratörlerden dişli kutularına kadar binlerce parçayı dünya standartlarında üretip dünyaca ünlü türbin orijinal ürün üreticilerine satan sektörümüzde yerlileşme oranının yüzde 70’lerde olması çok kıymetli. Bununla birlikte, 2053 Net Sıfır hedefini koymuş bir Türkiye için daha çok efor sarf etmemiz gerektiği de aşikâr. Bugün sanayimizin gündeminden düşmeyen Sınırda Karbon Mekanizmasının ilk adımı karbon emisyonlarının hesaplanması ve beyan edilmesi olsa da bir sonraki adımda rekabetçi bir ticaret için karbon emisyonlarının düşürülmesi gerekiyor. Bu da ancak enerji sektörümüzün karbonsuzlaşması ile mümkün. Ve neredeyse sıfır karbonlu rüzgar enerjisi bu yoldaki en güçlü alternatiflerden biri.

Özel sektör ve kamu olarak üzerimize düşen ev ödevlerini yerine getirmemiz önemli. 2035 hedeflerine ulaşmak için kullanılacak bağlantı kapasitelerinin neredeyse tümünün tahsis edildiğini düşünürsek, iletim sistemimizin güçlendirilmesi için iletim sistemimizde yeni yatırımlar yapmamız gerektiğini söyleyebiliriz.”


TÜREB Genel Sekreteri
İskender Kökey

Açılış konuşmasının ardından TÜREB Genel Sekreteri İskender Kökey, TÜREB hakkında ve Türkiye enerji sektörünün genel görünümünü anlatan bir sunum yapmak için kürsüye geldi. Kökey, özetle şunları söyledi:

“TÜREB olarak devlet ve özel sektör arasında köprü görevi üstlenmek amacıyla kurulmuş bir kurumuz. Enerji sektörünün paydaşlarını temsil eden bir konumdayız. Yatırımcılardan, üreticilere, proje geliştiricilerden, mühendislere, hukukçulara, şehir planlamacılarına kadar geniş bir yapıyı içimizde barındırıyoruz. Ülkemizin rğzgar enerjisiş macerası 90’lı yılların ikinci yarsında başladı ve bugün toplam elektrik üretiminin %10’dan fazlası rüzgar enerjisinden elde ediliyor.

Türkiye, Avrupa için rüzgar sanayisi açısından önemli görülmekte. 1.5 milyar euroluk bir ciroya sahibiz ve 25.000 kişilik istihdam sağlamasıyla ülke ekonomisine artı değer katmaktadır. Ülke olarak rüzgar türbinlerinin ana parçalarını üretebilir konuma geldik ama bunun yanında yan sanayi üretiminde de ciddi potansiyel bulunuyor”


ASELSAN Enerji Sistemleri
Direktörü
Serdar Bayar

RES sektöründe yerlileşme örnekleri hakkında bir sunum yapan ASELSAN Enerji Sistemleri Direktörü Serdar Bayar, özetle şunları söyledi:

“ASELSAN olarak, 2014 yılında savunma sanayi alanındaki çalışmalarımıza ek olarak Ulaşım, UGES adını verdiğimiz ulaşım, güvenlik ve sağlık alanlarında faaliyet yürüttüğümüz 5.faaliyet alanımızı oluşturduk. Ulaşımın içerisinde elektrik ile ilgili çalışmalar mevcut. Enerji konusunda yenilenebilir enerjiye odaklandık ve rüzgar türbinlerinden jeneratöre ve enerji depolamaya ilişkin üretim ekosistemlerimizi hayat geçirdik.

Rüzgar alanında Türkiye’de ciddi bir üretici havuzu oluşmuş durumda. Üreticilerimizden tedarik ettiğimiz ilk santrallerimizi yakın bir sürede hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu alanda yerli üretimi destekleyecek teşvik mekanizmaları da devreye alınması tedarikçi ağını güçlendirmiş durumda.”


Siemens Gamesa
İş GeliştirmeLideri
Göksel Güngör

Rüzgar Enerjisi Sektöründe Yan Sanayi Olabilmek konulu sunumunu yapan Siemens Gamesa İş Geliştirme Lideri Göksel Güngör, özetle şunları söyledi:

“Avrupa, kuzey denizindeki potansiyelini çok iyi kullanmış durumda. Deniz üstü kurulu rüzgar türbinlerinin sayısı o kadar fazla ki artık neredeyse denizlerde yer kalmamış durumda ve yeni yüzen rüzgar türbini projelerini tasarlıyorlar. Bu alanda yan sanayi konusunda yatırım yapmak isteyen firmalar için sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde yatırım potansiyeli mevcut. Son yıllarda rüzgar sektörünün problemi üretilen türbinlerin boyunun büyümesi. Bu durum üretici için sıkıntı yaratıyor çünkü üretilen parçalar ne kadar büyürse tedarik de o kadar problemli hale geliyor. Ama bir yandan da rüzgar türbini kanatları ne kadar büyürse verim de o kadar artabiliyor.”

Yapılan sunumların ardından etkinlik, dinleyicilerden gelen soruların yanıtlandığı soru-cevap bölümüyle devam etti. Dinleyicilerin sordukları soruların konuşmacıları tarafından yanıtlanmasıyla etkinlik sona erdi.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, Rüzgar Enerjisi Santralleri Yan Sanayii Bilgilendirme Semineri’nin kapanışında yaptığı konuşmada da “İSO olarak önceliklerimiz ülkenin sanayisini geliştirmek, özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi üretmeyen uluslar önce kimliklerini ve benliklerini sonra da özgürlüklerini ve topraklarını kaybederler. Biz her anlamda her alanda üretmeliyiz. Bizim genel felsefemiz bu. Bugün burada olmamızın amacı da bizim gelecekte katma değerli ürünler yapmamız gerekiyor. Katma değerli sanayiyi geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için de siz sanayicileri ASELSAN gibi, değerli Siemens gibi ve sektörün İskender Bey gibi duayenlerinden olan arkadaşlarla bir araya getirme fırsatını bulduk. Sanayicilerimizin hangi alanlarda üretim yapabileceklerinin güçlerinin yeterince farkında olmadıklarını düşünüyorum. Yoksa bütün bunların hepsi Türkiye’de yapılabilir. Bu nedenle biz elimizden geldiğince İSO olarak devamında da gayret göstereceğiz. Gelecekte inşallah bunların birçoğunu yapacağız” dedi.