İTÜ Çekirdek Big Bang’de “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü” Sahiplerini Buldu

  • Diğer Haberler
itü-çekirdek-01

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek girişimcilik ekosisteminin her yıl girişimcilerle yatırımcıları bir araya getirdiği ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ana paydaşı olduğu Big Bang ödül töreni bu yıl video konferans yöntemiyle düzenlendi. 

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) İTÜ Çekirdek Big Bang 2020 girişimcilik yarışmasında verdiği “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü”ne bu yıl BüyüTech- Forsight layık görüldü. BüyüTech- Forsight 100 bin TL’nin sahibi olurken, Mikronos Biyomedikal ve ADLEMA ise 50’şer bin TL ödülü aldı. 


İSO jürisi, yaptıkları değerlendirmede BüyüTech- Forsight’a İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü vererek 100 bin TL’lik ödüle layık gördü. Mikronos Biyomedikal ve ADLEMA ise 50 bin TL’ye hak kazandı.

Etkinliğin açılışında konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, teknolojinin baş döndürücü bir hızla hayatlarımızı değiştirdiği çağda, Covid-19 pandemisinin getirmiş olduğu kırılma ile İTÜ Çekirdek’in yapmış olduğu işlerin çok daha kıymetli hale geldiğini söyledi. Start-up’ların yerleşik firmalardan daha hızlı ve kaynakları daha verimli yöneterek inovasyon yaptığını belirten Bahçıvan, kendilerinin tecrübeleriyle girişimcilere mentorluk yapmaları ne kadar önemli ise; aynı şekilde girişimcilerin de AR-GE ve inovasyon yetkinliklerinden yeni şeyler öğreniyor olmalarının kendileri için o kadar değerli olduğunu kaydetti. Bahçıvan bu yüzden İSO’nun burada olmasının sanayimizin geleceği için çok önemli olduğunu düşündüklerini sözlerine ekledi.


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

İstanbul Sanayi Odası olarak, ödül verdikleri ve “geleceğin sanayicisi” adayı olarak gördükleri girişimcilerle 2015 yılından beri yakın bir şekilde çalıştıklarını belirten Bahçıvan, onların ürün geliştirme süreçlerinde ihtiyaç duydukları test ve üretim imkanlarını kendilerini sanayici üyelerle bir araya getirerek sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi. 

Bunun yanı sıra 2017 Big Bang sonrası başlattıkları İSO-KOZA programıyla girişimcilere özelleştirilmiş eğitimler, sanayici mentorler ile buluşma, ofis kullanımı gibi imkanlar sunduklarını hatırlatan Bahçıvan, bunların yanında girişimcileri İSO’nun yürütmekte olduğu diğer projelerdeki hizmetlerinden faydalandırarak kendilerine bütünsel bir destek sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. İTÜ Çekirdek iş birliği ile destek verdikleri girişimcilerin büyüdüklerini, adeta kozadan çıkıp birer kelebek haline dönüştüklerini görmenin kendilerini gururlandırdığına değinen Bahçıvan, onların gelişmelerini izlemekten, bu gelişmeye katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduklarını anlattı.

İSO Başkanı konuşmasında gelecekte İTÜ Çekirdek ile işbirliğini yeni bir evreye taşıyacaklarını da söyleyerek şunları söyledi: 

“İTÜ Çekirdek ile 2015’ten yılından beri sürdürmekte olduğumuz iş birliğimizi hem İTÜ Çekirdek’in yıllardır kazanmış olduğu deneyim, hem de yürüttüğümüz İSO-KOZA programı çerçevesinde edindiğimiz tecrübeler ile harmanlayarak geliştirmek, işbirliğimizi yeni ufuklara taşımak arzusundayız. Bu çerçevede yapacağımız çalışmanın detaylarını yakın zamanda sizlerle paylaşmayı ümit ediyorum.”


İTÜ ARI Teknokent
Genel Müdürü
Prof.Dr. Atilla Dikbaş

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. 2001’de kurulan ARI Teknokent’in Türkiye’nin geleceğine, girişimcilerine ve gençlerine dokunduğunu belirten Dikbaş, girişimcilik ekosisteminin ARI Teknokent’in ardından diğer üniversitelerde de açılan teknokentlerle birlikte büyüdüğüne işaret etti. ARI Teknokent’in kuluçka merkezleri arasında dünyada ilk 5’te yer aldığını anlatan Dikbaş, İTÜ Çekirdek’in 40 paydaş ve 500 mentor ile yoluna devam ettiğini belirtti. Dikbaş etkinlikte izleyecekleri girişimlerin birkaç sene sonra büyük başarılar kazanacağına şahitlik edeceklerini ekledi. 

Ardından İTÜ Çekirdek Big Bang finaline kalan 20 girişimci, sahnede kendi ürünlerini tanıtarak girişimlerinin hangi alanlarında çalışmalar yaptığını anlattı ve bağışçılardan destek istedi. İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe ve Mustafa Tacir, İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Kemal Karabel ve İSO Meclis Üyeleri Necat Saldanlı, Dr. Faruk Sarı, Dr. Ali İhsan Şerbetçi ve Koray Yavuz’dan oluşan İSO jürisi, yaptıkları değerlendirmede BüyüTech- Forsight’a İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü vererek 100 bin TL’lik ödüle layık gördü. Mikronos Biyomedikal ve ADLEMA ise 50 bin TL’ye hak kazandı.

Törende İSO ödülleri, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe tarafından takdim edildi. “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü” sonuçlarını açıklamadan önce kısa bir konuşma yapan Tepe şunları söyledi: 


İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Sultan Tepe

“İTÜ Çekirdek ile altı yıldır birlikteyiz. İyi ki böyle değerli bir girişimin paydaşı olmuşuz. Desteklediğimiz girişimler 110 istihdam sağlamış ve yeni ürünler üretmiş. Biz bu birlikteliğe sadece hibe desteği yapmak için girmedik. Her 100 girişimin biri başarıya ulaşırken acaba bu girişimlere sahip çıkarsak ikiye çıkarabilir miyiz diye düşündük. Girişimcilere kol kanat gererek ve İSO KOZA programından geçirerek sanayici yapmak istedik. Çünkü genç girişimciler iyi fikirlerini nasıl hayata geçireceklerini bilmiyor. İSO Başkanımız Erdal Bahçıvan’ın verdiği müjde gibi 2021 yılında sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm konusunda büyük bir proje başlatıyoruz ve 2021 yılı bizim yılımız olacak. Bizim için bu işin en küçük tarafı para ödülü tarafı. Biz bu birliktelikten sanayiye geri dönüş ne olabilir diye bakıyoruz.”

İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Alan Girişimler

BüyüTech- Forsight

Araçların dünyayı insanların algıladığı gibi algılamasını sağlayan akıllı kamera sistemleri geliştirir.

Mikronos Biyomedikal

Her sene 2,5 milyon ağır kanamalı hastayı hayatta tutacak uluslararası patent ile korunan düşük maliyetli ve hızlı hasta başı pıhtılaşma ölçüm teknolojileri geliştirir.

ADLEMA

ADLEMA, üretim ve montaj işlemi sırasında uygun ürün kalitesi, güvenliği ve performansını sağlamak için kritik öneme sahip sızıntı testi sisteminizi optimize ederek parça verimini artırmanıza yardımcı olmak için veri yönetimi ve üretim analizi yazılımıyla birlikte endüstrinin en geniş sızıntı tespit cihazı portföyünü sunar.