Macaristan Başkonsolosluğu, Sonbaharda İstanbul’da Yapacağı Etkinlikler İçin İSO’nun Desteğini İstedi

  • Diğer Haberler
macar-baskonsolos-ziyareti

Macaristan’ın yeni İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, Türkiye ile Macaristan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için İstanbul Sanayi Odası’ndan (İSO) destek istedi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı bu konuyla ilgili olarak ziyaret eden ve iki ülke arasında önümüzdeki aylarda gerçekleştirmek istedikleri aktiviteleri aktaran Başkonsolos Hendrich, Bahçıvan’a sonbaharda yapacakları toplantı ve etkinlikleri İSO üyelerine duyurmak istediklerini söyledi.

Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu, sonbaharda dört etkinlik yapmayı planlıyor. Bunlardan birinde Türkiye’ye bir şube açacak olan Macaristan Eximbank’ının açılışı sırasında finans konusunda bir toplantı yapılarak Türki iş dünyasına Macar Eximbank’ın faaliyetleri hakkında bilgi aktarılacak. İkinci önemli etkinlik, Macaristan’dan çeşitli sektörleri ve sivil toplum örgütlerini temsil eden heyetlerin Türkiye’ye getirilmesi olacak. İstanbul’da iş dünyası ve sanayicilerle ikili görüşmeler gerçekleştirmeleri konusunda İSO’dan destek isteyen Başkonsolos Hendrich, üçüncü olarak yine sonbahar aylarında bir girişim sermayesi etkinliği düzenlemeyi amaçlıyor. Bu toplantıda da iki ülke arasında gerçekleştirilebilecek ortak projelerin finansmanına destek olmanın yolları aranacak.

Son olarak Macarlar, yatırım destek ajansları ile yine İstanbul’da bir etkinlik yapmak istiyor. Bu konuda da İSO’dan üyeleri ile kendileri arasında bir köprü oluşturmasını isteyen Başkonsolos Hendrich’e İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirmenin yolunu açacak bu tür girişimlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

İSO Başkanı Bahçıvan, İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Tamas Torma ile İSO Genel Sekreteri Melek Us’un da bulunduğu toplantıda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 3 milyar dolar gibi, potansiyelinin çok altında olmasına dikkat çekti. Ayrıca ticaret dengesinin de Türkiye aleyhine olduğunu söyledi. Bahçıvan iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 6 milyar dolarlık bir potansiyel taşıdığını ve bunun dengeli bir şekilde bu noktaya gelmesi gereğinin altını çizerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi noktasında İSO olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.