Mimar ve Mühendisler Grubu Yönetimi İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
mmg-ziyaret-01

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) yönetim Kurulu üyeleri, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Balta’nın başkanlığında İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. Odakule’de gerçekleşen ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin de bulunduğu ziyarette MGM heyetinde Başkan Yardımcıları Yılmaz Aluç, Yusuf Aksu ve Yakup Güler, Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Sarı, Genel Sekreter Şenol Arslan ve MMG Koordinatörü Murat Karataş’ın yanında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ümit Ünal da yer aldı.

Görüşmede grubun potansiyelinin İSO ile hangi konularda değerlendirilebileceği ve karşılıklı çalışılabilecek alanlar üzerinde konuşuldu. Sanayi bölgeleri ve konut üretirken kurumların birlikte çalışması gerektiği üzerinde duruldu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan görüşmede, sanayide inovasyonun sadece şekilsel değil fikirsel olarak de ele alınması gerektiğini söyledi. Bazı köklü konularda inovasyon yapılmazsa yerimizde sayacağımızı belirten Bahçıvan, bunlardan birinin finansman diğerinin ise gayrimenkul olduğunu ifade etti. Mevcut finansman modelleri ile inovasyon yapmanın mümkün olmadığına değinen Bahçıvan, sanayicinin yatırım yaptığını ve istihdam yarattığını ancak kazancının yüzde 60’ını finansman maliyeti olarak harcadığını aktardı.

Mimar ve Mühendisler Grubu Yönetimi İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı Ziyaret etti

Sanayinin gayrimenkul sorunundan da bahseden Bahçıvan, “Sanayicinin tapusu olmasın diye bir söylemim var. Çünkü buna ayıracağınız para sizin geleceğinizden gidiyor. Daha işe başlamadan taşa toprağa 20-30 milyon dolar gömüyorsunuz. İkincisi ise güçlü rant cazibesi. Bir süre sonra bu cazibe, ikinci ve üçüncü nesil için sanayiciyi bu işten vazgeçirmeye doğru götürüyor. Bir kısım sanayici fabrikasını başka yere taşıyor. Ama bu da büyük bir kan kaybına yol açıyor. Dolayısıyla sanayicinin arsasının olmaması gerekiyor. Sadece ve sadece üretim yapmak için verilmiş bir arsa tahsisi olsun istiyoruz. İstanbul’un kendi gerçeklerine göre kendi sanayileşme yapılanmasının nasıl olması gerektiğini açık bir şekilde ortaya koymalıyız” şeklinde konuştu.

MGM Başkanı Osman Balta ise 1996 yılında kurulduklarını ve dört bin üyeye sahip olduklarını söyledi. Sanayiciye arazi tahsisinin çok önemli olduğunu belirten Balta, İSO gibi büyük bir kurumdan bu sesin yükselmesini önemsediklerini aktardı.

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise sanayinin imarının uzman sanayiciler tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Sanayicilerin yapılanmasının muhatabının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olması gerektiğine değinen Büyükdede, bu grupla kafa kafaya vererek bu konuda çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı. Büyükdede, yeni dönemde sanayi bölgelerinin yapılanmasına çok önem vereceklerini kaydederek kendilerinin bu konuda yol aldığını ve daha etkin olmaları gerektiğini anlattı.