Sanayiciler, “Avrupa’nın Keşfedilmemiş Pazarı: Danimarka” İçin Odakule’deydi

  • Diğer Haberler
danimarka-icin-toplanti-02

Danimarka’daki iş ve yatırım fırsatlarını Türk sanayicilerine daha iyi tanıtmak amacıyla İstanbul Sanayi Odası (İSO) ev sahipliğinde “Avrupa’nın Keşfedilmemiş Pazarı: Danimarka” başlıklı bir toplantı yapıldı. Odakule’de gerçekleşen toplantıda Danimarka’nın sanayicilere ve yatırımcılara sağladığı kolaylıklar ele alınırken özellikle çevre teknolojileri ve tasarım alanında Danimarka’nın büyük fırsatlar sunduğu ortaya kondu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Danimarka’nın 5.5 milyon nüfuslu küçük bir ülke olmasına karşın dünyanın 34’üncü, Avrupa’nın ise 14. büyük ekonomisi olduğunu söyledi. Etkileri hala hissedilen ekonomik krizin en fazla yaşandığı bölgelerden biri olmasına rağmen Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin en önemli ticari ortağı olmayı sürdürdüğünü kaydeden Özhamaratlı “Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin ihracatındaki payı yüzde 44’lerde olmasına rağmen Türkiye’nin AB pazarından 2014 yılında ancak yüzde 1,2’lik bir pay alabildiğini görüyoruz. Bu payı artırmak için Almanya, Fransa ve İngiltere gibi geleneksel ticari ortaklarımızın yanı sıra Danimarka gibi diğer AB ülkeleri ile de ticaretimizi ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı
İSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı İrfan Özhamaratlı

Kişi başına düşen milli geliri 40 bin dolar olan Danimarka’ya Türkiye’nin ihracatının 1 milyar dolar olduğunu belirten Özhamaratlı bu rakamın toplam ihracatımızın ancak yüzde 0,6’sını oluşturduğunu ifade etti. Özhamaratlı “Gümrük Birliği ile AB pazarına girişte sahip olduğumuz avantajlar da düşünüldüğünde fırsatları değerlendirmemiz, Danimarka ile ticaret ve yatırım ilişkilerimizi daha fazla geliştirmemiz gerektiği ortaya çıkıyor” dedi.

Danimarka İstanbul Başkonsolosu Jesper Kamp
Danimarka İstanbul Başkonsolosu
Jesper Kamp

Danimarka İstanbul Başkonsolosu Jesper Kamp ise 2013 ve 2014 yıllarında iki ülke ticaretinin yüzde 38 artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Kamp Türkiye’nin, Danimarka Eximbank’ı EKF’nin dördüncü büyük kredi pazarı haline geldiğinin altını çizdi. Başkonsolos Kamp, yeşil ve temiz enerjide Danimarka’nın global bir lider olduğuna değinerek yenilenebilir enerji, çevre ve inovasyon konularında Türkiye’nin Çevre ve Enerji Bakanlığı ile iş birlikleri yapacaklarını aktardı.

Ardından Danimarka Yatırım ve Promosyon Ajansı Müdürü Famer Engin moderatörlüğünde “Türk Şirketlerin Danimarka’daki Deneyimleri” başlıklı bir oturum düzenlendi. Oturuma THY Kopenhag Genel Müdürü Pınar Ayvaz, Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önoğlu ve AVK International Ülke Müdürü İsmail Sincik katıldı. Katılımcılar Danimarka’da yaşadıkları iş tecrübeleri konusunda dinleyicileri bilgilendirdi.