Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimiyle Duygusal Buluşma…

  • Diğer Haberler
soma-sanayi-odasi-02

Altı ay önce Türkiye’nin gelmiş geçmiş en trajik maden kazasını yaşayan Soma Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) yönetimi, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti.

Yaşadıkları acılı günlerde kendilerini hiç yalnız bırakmayan, telefonlarıyla her zaman desteklerini yanlarında hissettikleri İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO yönetimine teşekkür için burada olduklarını dile getiren STSO yönetiminin, ziyaret sırasında İSO Başkanı’na yer altında çalışan madencileri mizansen olarak gösteren bronz dökümlü bir heykel takdim etmesi duygusal anlar yaşanmasına yol açtı.

Soma Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Necati Danacı, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Eroğul, İsmail Hakkı Kutlu ve Nadirhan Hızlı ile Genel Sekreter M. Ergin Genç’in yer aldığı ziyarette konuşan İSO Başkanı Bahçıvan, Ermenek'te yaşanan son maden kazası ile ilgili üzüntülerini de dile getirerek “Allah’tan Türkiyemize böyle faciaları bir daha yaşatmamasını diliyorum” derken, önlemler noktasında artık çok daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan Soma’daki faciadan herkesin alması gereken dersler olduğunu söyleyerek “Kayıplardan ders alacağız. Fakat Türkiye’nin sahip olduğu kaynakları görmeme ve bunları değerlendirmeme gibi bir lüksünün de olmadığını bilmeliyiz. Bu kaynakları geleceğimiz için ve güvenli bir şekilde çıkarıp kullanmaya devam etmeliyiz. Yoksa sanayici sanayiciliği, madenci madenciliğinden vazgeçme noktasına gelirse, bu geleceğimiz adına iyi olmaz.”

Soma’da halen yılda 12 milyon ton kömür çıkıyor. Bunun 9 milyonu santrallerde kullanılıyor. Geriye kalanı ise tüketime gidiyor. Soma kömürü 4.500-5.000 kalorilik değeriyle dünyanın en yüksek kalorili linyit kömürü olarak biliniyor. Somalı sanayiciler, böyle bir kaynaktan vazgeçmenin Türkiye’nin geleceği adına da mümkün olmadığını dile getirdiler.