TOBB Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı’nda Sanayide Yapılması Gerekenler Ele Alındı

  • Diğer Haberler
tob-sanay-kongresi-01

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında video konferans yoluyla bir moral ve motivasyon toplantısı düzenledi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı olarak katıldığı toplantıda Koronavirüs salgını çerçevesinde yaşanan son gelişmeler ele alındı. Toplantıya İSO Meclis Üyeleri Ali Eren, Hüseyin Bozdağ, Fikret Kaya, Mehmet Demezoğlu, Erkan Özkan, Özcan Doğu Kaya da katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Ankara TOBB merkezinden katıldığı toplantıda Sanayi Konseyi üyelerine tek tek söz vererek yaşanmakta olan gelişmeler hakkında bilgi aldı, değerlendirmeler yaptı. Toplantıda ekonomi dünyasında, sanayi sektöründe yaşanan gelişmelerden ekonomimizin en az zarar görmesi noktasında karşılıklı fikir alışverişi yapıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu toplantı ile ilgili olarak “İçinde bulunduğumuz bu süreçte sanayicilerimiz için yapılması gerekenleri ve atılması gereken adımları istişare ettik, bunları tasnif edip ilgili Bakanlıklar nezdinde takibini yapacağız” dedi.

Toplantının açılışında TOBB Sanayi Odaları Konseyi Başkanı olarak bir konuşma yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yaşanan süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu ve düşüncelerini aktardı. Aralık ayının sonlarında ilk olarak Çin’de görülen Koronavirüs ile birlikte dünyada ekonomi ve toplumsal hayat adına bütün beklentilerinin, bildiklerinin ve ezberlerinin bozulduğunu söyleyen Bahçıvan, artık dinamik bir sürecin içinde olduklarını belirtti ve bu dönemde öğrendiklerinin sürekli değiştiğini, alınan tedbirlerin genişletildiğini ve yeni boyutlar kazandığına dikkat çekti.

Bu krizin önceki tüm krizlerden çok farklı olduğunu vurgulayan Bahçıvan, daha öncekilerin finansal kriz olduğunu dolayısıyla alınan tedbirlerin de bu alana yönelik olduğunu dile getirdi. Bahçıvan şimdiki durumun ise farklı olduğunu belirterek ülkelerin içe kapandığını, ticaretin imkansız hale geldiğini, üretimin yavaşladığını, talebin daraldığını, adeta bittiğini ifade etti. Bahçıvan, öte yandan; insan yaşamını korumak ve gündelik hayatı sürdürülebilir kılmanın en temel öncelikli hedef haline geldiğinin altını çizdi.

Ekonomi alanında ortaya çıkan tabloya bakıldığında dünya ekonomisinin salgın karşısındaki kırılganlığının ürkütücü bir durum sergilediğine dikkat çeken Bahçıvan, resesyon, deflasyon işaretleri geldiğini ve tüm gelişmekte olan ülkelerin durgunluğa doğru bir seyir izlediğini anlattı. Tedirginlik ve birçok açıdan kayıplar her geçen gün artarken bu virüs salgınının bitiş süresinin çok önemli olduğunu hatırlatan Bahçıvan, ekonomik maliyetlerin buna göre hesaplanacağını dile getirdi.


Bütün bu yaşananların kendilerini büyük bir değişimle karşı karşıya bırakacağını ifade eden Bahçıvan, sosyal hayattan eğitime, üretimden lojistiğe kadar bundan sonrasının kendileri için çok farklı olacağını söyledi. Bahçıvan, toplumu ve bütün olarak canlı hayatın sağlığını ön planda tutan yaklaşımların öne çıkarak bu yönde düşünce ve taleplerin global ölçekte ifade edilmeye başlandığını belirtti.

Küresel sorunlar karşısında “önce ben” demek yerine iş birliğiyle global çözümler oluşturmaya yönelmenin itibar göreceğine dikkat çeken Bahçıvan, ekonomik sorunlar karşısında parasal genişleme, düşük faiz gibi kısa vadeli, tek taraflı, merkez bankalarına sırtını dayayan, sadece günü kurtaran ama uzun vadede kimseye faydası olmayan çözümler yerine daha köklü ve sürdürülebilir çarelere odaklanmanın orta ve uzun vadede değer kazanacağını vurguladı.

Sanayi tesislerinde fedakarca üretim yapan çalışanların sağlığının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Bahçıvan, bu konudaki tedbirlerin eksiksiz ve aksaksız uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Son derece zorlu koşullarda üretim aşkını kaybetmeyen, hem üreten hem ihracat yapan tüm sanayicileri ve çalışanları kutlayan Bahçıvan, takdire şayan bir çaba ortaya koyduklarını kaydetti.

Bu çok sıkıntılı dönemde samimiyet, yapıcı eleştiri, diyalog ve iş birliğinin yaşamakta oldukları krizin üstesinden gelmelerinde, süreçten en az hasarla çıkmalarında fevkalade kritik bir öneme sahip olduğuna değinen Bahçıvan, geçmişte olduğu gibi ayrıntılarda kaybolmadan, sorunlara ve varsa somut çözümlere odaklanarak kendileriyle paylaşılan görüşlerin bu süreçte sergileyecekleri çabalara çok kıymetli ve anlamlı katkı yapacağını anlattı.

Bahçıvan, “Biz sanayiciler, bugüne kadar attığımız her adımda ‘Önce Türkiye’ dedik. Bundan sonra da aynı anlayış ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Evet, zorlu bir dönemden geçiyoruz. Elbette, bu olumsuz günlerde sona erecek. Şunu hiç unutmayalım! Her gecenin bir sabahı var. Bu veciz sözü hep aklımızda tutarak geleceğe umutla bakmalıyız” şeklinde konuştu.