TOBB’un Şikago Ticaret Merkezi İSO Üyesi Sanayicilere Tanıtıldı

  • Diğer Haberler
tobb-haber-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ABD’nin Şikago şehrindeki Türkiye Ticaret Merkezi’ni üyelerine tanıtmak amacıyla online ortamda bir toplantı düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın başkanlığında yapılan toplantıda TOBB Ticaret Merkezleri Genel Müdürü Noyan Ciritoğlu Şikago Ticaret merkezi hakkında bir sunum yaparak ayrıntılı bilgi verdi. Toplantıya İSO Üyesi çok sayıda sanayici katıldı.

Açılışta konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 20 trilyon doları aşan Gayri Safi Yurt İçi Hasılası, 330 milyonu aşan nüfusu ve yıllık 2,6 trilyon dolarlık ithalatıyla hedef ülke olarak seçilen ABD ile Türkiye arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin bulunduğunu söyledi.


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

ABD’nin ithalat verilerine göre Türkiye’nin ABD ithalatından aldığı yüzde 0,4’lük pay ile ne yazık ki 30. sırada yer aldığını belirten Bahçıvan, şüphesiz ki Türkiye’nin dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD’den daha fazla pay alabilecek yetkilikte olduğunu kaydetti. Bahçıvan, Türkiye’nin pandemi koşullarına rağmen ABD’ye 2020 yılında, bir önceki seneye göre yüzde 12 gibi bir ihracat artışı gerçekleştirerek ABD’nin Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında İtalya ve Irak’ı da geride bırakarak 3’üncü sıraya yükseldiğini memnuniyetle izlediklerini aktardı.

ABD pazarının büyüklüğüyle, tüketici davranışı ve rekabetçiliğiyle kendine has özellikleri ve ihtiyaçları olan bir Pazar olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, bu pazara girebilmenin ve tutunabilmenin farklı bilgi ve birikim gerektirdiğini belirtti. Bahçıvan, bu nedenle ABD pazarına girişte firmalara sağlanacak desteğin ayrı bir önem taşıdığını dile getirdi.

Bahçıvan şöyle devam etti:

“Bu önemli pazara adım atabilmek için artık yeni bir Merkezimiz var. Fortune 500 listesindeki 37 şirkete ev sahipliği yapan, 300’den fazla şirketin de lojistik merkezi konumundaki Şikago kenti, Türkiye Ticaret Merkezi’nin kuruluşuyla birlikte Türk şirketleri için ABD’de yeni merkez üssü olacaktır. Açılan Ticaret Merkezimizin sağlayacağı destek ve hizmetlerle sanayicilerimizin, ABD pazarında çok daha güvenli ve güçlü bir şekilde yer alabileceğine yürekten inanıyorum.”


TOBB Ticaret Merkezleri
Genel Müdürü Noyan Ciritoğlu

TOBB Ticaret Merkezleri Genel Müdürü Noyan Ciritoğlu ise öncelikle Türkiye Ticaret Merkezleri ve Şikago Ticaret Merkezi özelinde kapsamlı bir sunum yaptı. Türkiye Ticaret Merkezleri’nin Türk firmalarına ofis, depo ve showroom birimleri ile hizmet verdiğini söyleyen Ciritoğlu, Şikago Ticaret Merkezi’nin amacının 10 milyar dolarlık Türkiye-ABD ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmak olduğunu kaydetti. Şikago Ticaret Merkezi ile Tedarik zinciri oluşturulması ve çeşitlendirilmesi, yeni satış kanallarının oluşturulması, ortak girişim ve teknolojik ortaklıkların oluşturulması ve doğrudan yatırımlar konularında destek olduklarını belirten Ciritoğlu, pandemi döneminde ABD’nin Çin dışında alternatif ülke ve tedarikçi arayışına girdiğini, dolayısıyla bu merkeze tam da bu dönem ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Ciritoğlu, bir üye firma yol haritası oluşturduklarından bahsetti. Ciritoğlu, ABD’ye gelmeye gerekmeksizin şirket kurulumu yaptıklarını; buna ilaveten pazar araştırması, ABD pazarı ürün pazarlaması, satış stratejisi oluşturması, lojistik planlama ve uygulama, ürün depolama ve periyodik raporlama sırasıyla işlemlerini üye firmalar için gerçekleştirdiklerini açıkladı. Ciritoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın TOBB’a sağladığı destekler sayesinde Ticaret Merkezinde yer alan şirketlerin maliyetlerinin azaldığını vurguladı.

Sunumun ardından sanayicilerden gelen sorular Ciritoğlu tarafından yanıtlandı.

Tanıtım Sunumu Attach