Ali Eren: "Sanayici Artık Zamanının Büyük Kısmını Risk Yönetimine Harcıyor"

  • Etkinlikler
urun-guvenligi-02

Sanayiciler için gittikçe önem kazanan bir alan olan ürün güvenliği konusu İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen bir seminerde ele alındı. Odakule’de gerçekleşen ve “Ürün Güvenliği ve Ürün Mesuliyet Riskleri Yönetiminin İhracat ve Satışlardaki Önemi” başlıklı seminerin açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren yaptı. Ali Eren, ürün güvenliğinin giderek önemini artıran bir konu olduğunu belirterek günümüzde kabul görmüş olan “kusursuz sorumluluk ilkesi”nin zarar görenler için önemli bir koruma getirdiğini söyledi. Eren, bu ilkenin dağıtım zincirindeki üretici, toptancı ve perakendecinin yükümlülüğünü belirlediğini kaydetti. Ali Eren sanayicinin artık zamanının ancak yüzde 20’sini para kazanmaya harcadığını, kalan yüzde 80’ini ise riskleri yönetmeye harcadığını ifade etti.

Ali Eren: Sanayici Artık Zamanının Büyük Kısmını Risk Yönetimine Harcıyor

Sonrasında NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart moderatörlüğünde yapılan seminerin ilk konuşmacısı Trakya Döküm A.Ş Genel Müdürü ve Türkiye Döküm San. Derneği Başkanı Uğur Kocaoğlu oldu. Kocaoğlu Türk üretim ve sanayi sektörünün ihracat ve pazarlama başarıları yönünden ürün güvenliği ve sigortanın önemi ile ilgili düşüncelerini aktardı. Ardından BASF A.Ş. Dilovası Üretim Merkezi Fabrika Müdürü İlker Can, bir sanayi şirketi açısından kalite ve ürün güvenliği, risk yönetimi ve organizasyonun global başarıdaki önemi konusunda yaşadığı tecrübeleri anlattı. KMK Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Prof. Dr. Tekin Memiş ise dünyada ve Türkiye’de üreticilere yüklenen sorumluluklar, hukuki çerçeve, sözleşmesel sorumluluklar ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Ardından Levent Nart, Global ve yerel üretim ve ticaret risklerinde mamul mesuliyeti sigortaları ve geri çağırma risklerinden, sigorta ve risk yönetimi sistemleri ile korunma yollarını anlattı.

Soru cevap bölümünde katılımcılar dünyada ve Türkiye’de ürün mesuliyeti ve güvenliği ile ilgili tüketici ve kullanıcı hakları, ürün mesuliyeti ve güvenliği ile ilgili hukuki altyapı, mamul mesuliyeti kavramı ve tarihi gelişimi, üretim şirketlerini zor duruma sokan hasar örnekleri, tedarikçilerle ve alıcılarla yapılan hukuki sözleşmelerde mamul mesuliyeti ile ilgili dikkat edilmesi gereken detaylar, şirketin mevcudiyetini tehlikeye sokacak risklere genel bakış, sanayi şirketlerinde mamul güvenliğinin önemi ve satış öncesi, üretim ile satış sonrasında alınan tedbirler, ürün geri çağırma sigortaları ve ürün geri çağırma organizasyonu konuları ele alındı.