Avrupa Hazır Beton Sektörü Devleri, İstanbul’daki 17. Kongrelerinde Buluştu

  • Etkinlikler
hazir-beton-02

Avrupa Hazır Beton Birliği’nin (ERMCO) 17. Kongresi, İstanbul Harbiye Askeri Müze’de gerçekleşti. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ile ERMCO’nun ev sahipliğinde gerçekleşen ve 3 yılda bir yapılan kongreye, dünya ve Avrupa hazır beton sektörünün önemli temsilcileri katıldı.

Beton çözümlerinin sürdürülebilirliği, betonun topluma katkısı, pazarlanması ve yönetimi ile beton konusundaki gelişmelerin ele alındığı kongrede, oturumların ana başlıkları arasında betonun mimari kullanımı ve bugüne kadar inşa edilen beton dünya harikaları yer aldı. Kongre ile birlikte betonun üretimine ve test edilmesine yönelik malzemelerin, ürünlerin ve ekipmanların sunulduğu bir sergi de düzenlendi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık
Türkiye Hazır Beton Birliği
Başkanı Yavuz Işık

Toplantının açılış konuşmalarını yapan Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık ile ERMCO Başkanı Stein Tosterud’un yaptığı kısa konuşmaların ardından kürsüye gelen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Avrupa Hazır Beton Birliği’nin 11’inci kongresinin 1995 yılında da İstanbul’da gerçekleştiğini hatırlatarak 20 yıl sonra İstanbul’da yapılan bu kongrenin çok sevindirici olduğunu söyledi. Avrupalılar için hazır beton sektörünün diğer sanayi sektörleri kadar eski olduğunu belirten Bahçıvan, Türkiye’de ise hazır beton kullanımının yaygınlaşmasının 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren başladığını aktardı. Bahçıvan, Türk ekonomisinin hazır beton ile tanışmasının 30-35 yıllık bir hikayesi olsa da bu hikayede daha yazılacak pek çok yeni sayfa olduğunu vurguladı.

Dünyanın ilk 20 büyük ekonomisi arasında yer alan Türkiye ekonomisinin büyük bir potansiyeli olduğunu belirten İSO Başkanı Bahçıvan, Türkiye’nin önümüzdeki 20 yılda dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini ve bunun için dev altyapı yatırımları, büyük sanayi hamleleri ve bütün bunları besleyecek bir çimento ve hazır beton sanayine ihtiyacı olduğunu ifade etti.

ERMCO Başkanı Stein Tosterud
ERMCO Başkanı Stein Tosterud

Türkiye’de hazır beton üretimine yakın tarihlerde başlandığını, buna rağmen kapasite ve üretim miktarlarında hızlı bir gelişme olduğunu kaydeden İSO Başkanı Bahçıvan, 1990’lı yılların başında, sektörde yaklaşık 100 tesisle hazır beton üretimi yapılırken, bugün tesis sayısının binin üzerine çıktığı ve sektörün yarattığı istihdamın 30 bin kişiyi bulduğu bilgisini verdi. Bahçıvan, Türkiye’nin hazır beton ile ilişkisinin yakın döneme denk gelse de elde etmiş olduğu bilgi birikimi ve üretim kapasitesiyle, bugün Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini aldığını söyledi.

İnşaat ve inşaat malzemelerinin Türkiye’nin deprem kuşağında olması nedeniyle ayrı bir önemi olduğunu hatırlatan İSO Başkanı Bahçıvan, “Türkiye, deprem kuşağı dediğimiz bu fay hatlarından dolayı çok büyük acılar yaşamış bir ülke. Ülkemiz, son bir asırda büyüklüğü 6 ve üzerinde gerçekleşen 56 deprem yaşadı. Bu depremlerde yaklaşık 82 bin vatandaşımızı kaybettik. En büyük ve en yakın iki deprem olan Marmara ile Van depremleri hala hafızalarımızda. Başta çimento, beton ve inşaat malzemeleri olmak üzere, inşaatın her aşamasıyla ilişkimizi bu açıdan özel ve hassas kılan; yaşadığımız bu üzücü acılardır… Bir yapının en temel unsuru betonarme taşıyıcı sistemleridir, yani yapıyı bir nevi ayakta tutan iskeletidir. Dolayısıyla beton; inşaat sektörünün en temel girdisidir. Ülkemizde son yıllarda yaşanan depremler ve bu depremlerde yıkılan binalarda yapılan incelemeler, büyük yıkımlarda ve can kayıplarında ne yazık ki standart dışı kalitesiz beton kullanımı ve bilinçsiz uygulamaların çok önemli bir etken olduğunu ortaya çıkarmıştır” dedi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir
ASO Başkanı Nurettin Özdebir

Toplantıya Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye’nin bir deprem kuşağı ülkesi olduğunu ve bu nedenle beton ve yapı güvenliğinin maksimum önem arz ettiğini dile getiren Özdebir, “Ne yazık ki bizler, yaşadığımız alanlarda betonun standardının ve kalitesinin ne kadar önemli bir faktör olduğunu ciddi acılar yaşayarak öğrendik” diyerek Türkiye’nin yakın zamanda yaşadığı depremleri hatırlattı. Özdebir şöyle dedi:

“Beton bugün tüm ekonomiye altyapı sağlayan bir sektör. Türkiye çok hızlı gelişirken, sektörün bu gücünden de azami ölçüde yararlanacaktır. Bugün ülkemizde yapılmakta olan dev projelerin yanında gelecek 10 yılda Türkiyemizde 50 milyar dolarlık bir yapı ekosisteminin oluşacağını beklemekteyiz. Özellikle kentsel dönüşümlerle yıkılan ve yeniden yapılan yapılar bu ekosistem içinde büyük yer tutacaktır. Dolayısıyla yıkımların çevreyi korumak adına bu sektöre yeniden kazandırılması gerekmektedir. Bütün bu nedenlerle, çok hızlı gelişmekte olan ülkemizin bu sektöre büyük bir ihtiyacı vardır.”