Bahçıvan: Sanayide İnovasyon ve ARGE için Yeni Bir Hikaye Yazmalıyız

  • Etkinlikler
seta-02

SETA tarafından yayımlanan ARGE, inovasyon, teknoloji transferi ve yerli üretim konularını içeren analizlerin tanıtımı amacıyla 29 Kasım 2014 tarihinde Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) İstanbul’da bir panel düzenlendi.

SETA İstanbul Ekonomi Araştırmacısı Sadık Ünay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof Dr. Davut Kavranoğlu, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Yülek konuşma yaptı.

Türkiye’nin 70’lerden 2000’e kadar dünyada örneği olmayan bir enflasyon kültüründen geçtiğini ifade eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yaklaşık 30 sene boyunca adeta yüksek tansiyona benzeyen yüksek enflasyon kültüründen geçtiğimizi ve buna bağlı olarak çeşitli hastalıklara yakalandığımızı kaydetti.

Bahçıvan: Sanayide İnovasyon ve ARGE için Yeni Bir Hikaye Yazmalıyız 01Bahçıvan 2001 yılı krizinden sonra ortaya konan ekonomik programın Ak Parti’nin sahip çıkmasıyla birlikte, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihimizin en önemli ekonomik istikrarına kavuştuğunu belirtti. Üretim toplumu yerine tüketim toplumu olmamızdan şikayet eden Erdal Bahçıvan, başarılı bir sanayiye ulaşmak için Türkiye’nin yeni bir hikaye yazması gerektiğini vurguladı.

Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş gibi milli üretim teşebbüsünde bulunan kişilerin yaptığı yeniliklerden bahseden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, toplum olarak bu tür kişisel cesarette bulunan insanlara destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türk iş dünyasının inovasyon alanının altını doldurmaya başladığını ifade eden Bahçıvan “Şirket yönetim kültürünün, enflasyon kültürünün, kalkınma anlayışının, finansman modellerinin, pazar anlayışının değişmesi lazım. Paylaşmayı, fikirleri bir araya getirmeyi öğrenmemiz lazım. Tüm bunlar şirketleri farklı yerlere taşıyacaktır” dedi.

2023 Hedefleri için Paradigma Değişikliğine Gidilmesi Gerek

Bahçıvan: Sanayide İnovasyon ve ARGE için Yeni Bir Hikaye Yazmalıyız 02Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu Türkiye’nin tarihi arka planlarından bahsederek yaşanan darbeler nedeniyle, ekonomiye yeterince odaklanamadığından şikayet etti. Son 12 yılda Türkiye’nin ekonomik anlamda ilerlediğine değinen Kavranoğlu artık dünya çapında politika belirleyici bir misyon üstlenmemiz gerektiğini vurgulayarak, ancak bu yeni dönüşüm ve atılım misyonu ile dünyanın ekonomik açıdan 10 büyük ülkesi arasına yükseleceğimizi söyledi. Türkiye’nin 2023 hedeflerinden bahseden Kavranoğlu da İSO Başkanı Erdal Bahçıvan gibi bunun için paradigma değişikliğine gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bilim ve teknolojinin sanayide önemli bir girdi olması gerektiğinin kaydeden Davut Kavranoğlu “Yüksek katma değerli ekonomiye geçmemiz lazım. Ama bunun için gereken dinamikleri değiştirmemiz lazım. Artık bilim ve teknolojinin siyasi iradenin takibinde üretmek gerekiyor” dedi.

Panelin diğer konuşmacısı Prof. Dr. Murat Yülek de 1750’lerde İngiltere’deki Sanayi Devrimi’nden ve sonrasında gerçekleşen kimi ülkelerin sanayi hamlelerinden bahsederek, Türkiye’nin sanayileşme konusunda geç kaldığını ifade etti. Yülek artık daha fazla gecikilmemesi için özellikle bilimin, teknoloji ve sanayi arasında güçlü bir köprü kurması gerektiğinin altını çizdi. Panel daha sonra dinleyicilerden gelen sorulara verilen yanıtlarla son buldu.