Deliklikaya Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin Yeni Nesil Sanayisine Örnek Olacak

  • Etkinlikler
desb-acilis-02

Bünyesinde 400 sanayi kuruluşunu barındırması hedeflenen İstanbul Arnavutköy’deki Deliklikaya Sanayi Bölgesi (DESB), gerçekleştirilen açılış töreni ile Türkiye’nin hizmetine girdi. Aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı da olan DESB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede’nin ev sahibi olduğu törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Belediye Başkanları katıldı. İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Nahit Kemalbay ve Sultan Tepe, İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan ve İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Kemal Akar ile birlikte çok sayıda İSO Meclis Üyesi ve bölge sanayicisinin katıldığı törende bir konuşma yapan DESB Başkanı Hasan Büyükdede, “Biz sanayiciler Devletimize, milletimizin gücüne, çalışanlarımıza, bürokrasimize, üniversitelerimize, her şeyden daha çok yeni gençliğimize güveniyoruz. Bu güven ile sanayi yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Dr. Faruk Özlü

Üreten Türkiye'nin Temelinde Güven Var sloganıyla yapılan Deliklikaya Sanayi Bölgesi açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, burada yapılacak 400 civarındaki sanayi kuruluşunun bir an önce bitirilerek istihdama ve ihracata katkı sunmasını dilediğini söyledi. Türkiye'nin zenginleşmesinin sanayinin eliyle olacağını kaydeden Özlü, kendilerine düşenin sanayicinin önünü açmak ve uygun ortam oluşturmak olduğunu dile getirdi. Nüfusun eğitim ve işgücü yetenekleri, çevre ve hukuk sistemi güçlü bir sanayiyi destekleyecek şekilde dizayn edilmesi gerektiğine işaret eden Özlü, bunun için istikrar ve güvenin çok önemli olduğuna değindi. Türkiye’nin bugün bu güveni sonuna kadar hak ettiğini belirten Özlü, 15 Temmuz badiresinin bunu açıkça gösterdiğini söyledi.

Ekonominin yaşanan süreçten hiç etkilenmediğine işaret eden Özlü, darbe ve teröre rağmen çok önemli reformların gerçekleştirildiğini kaydetti. Yeni dönemde en önem verecekleri konuların başında yeni sanayi devriminin geldiğini vurgulayan Özlü, Türkiye’de akıllı sanayileri geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Bu sistemi kullanmayanların zamanla devre dışı olacağını dile getiren Özlü, bakanlık olarak yarının dördüncü sanayi devrimi için özel bir birim oluşturduklarını ve bilgili sivil toplum kuruluşlarından da destek aldıklarını sözlerine ekledi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş ise yaptığı konuşmada, 22 yılın ardından artık bir üst yapı yapma noktasına geldiklerini söyledi. Böyle bir süreçte herkesin geleceğe hazırlanmasında yarar olacağını dile getiren Topbaş, Türkiye’nin 5 yıllık kalkınma planlaması yapılırken arazilerin nasıl şekilleneceğin ana planlamalarının yapılmadığını dile getirdi. Topbaş, göreve geldikten sonra, İstanbul'un plansız bir şehir olduğunu gördüklerini ifade etti.

Topbaş şöyle devam etti:


İBB Başkanı Kadir Topbaş

“Biz İstanbul'un çok iyi ve teknolojisi yüksek olan bir sanayisinin olmasını istedik ve bunun olması için mücadele ettik. Bugün erişim ve ulaşım noktasında çok çok önemli mesafeler aldık. Bu kentin bir odak şehir olmasını istiyoruz. Böylece çok büyük bir sinerji yaratabiliriz. Burada altyapısını bitirerek binaların yapılıyor olması çok örnek bir anlayıştır. Tüm sanayi bölgelerine örnek olması gereken bir yaklaşımdır. Buranın istihdama ve ekonomiye katkısı çok büyük olacak. Sanayiciye yatırım yapılması için her türlü fırsatın verilmesi gerekiyor. Sanayici yatırım yapacak ki ülke ekonomisi de kalkınsın ve rekabetçi olsun. Biz İstanbul’dan Çatalca'ya hafif metro yapacağız ve buraya da ulaşım rahatlatmak adına size buradan bu müjdeyi vermek istiyorum."

Sonrasında kürsüye gelen DESB Başkanı Hasan Büyükdede, Sanayi 4.0 uygulamalarının devreye girdiği yeni dünyada bunun gereği olarak Türkiye’ye örnek bir sanayi bölgesi kurduklarını söyledi. Büyükdede, elektrik kesintisinin olmadığı ve voltaj stabilitesinin tam olduğu, sabit basınç ve kalitede suyun sağlandığı, doğalgaz girişinin olduğu, bütün dünya ile telekomünikasyonda kesintisiz hızlı ve güçlü bir iletişim kabiliyetinin var olduğu, yağmur sularının caddeleri kaplamadığı ve iyi ağaçlandırılmış yeşil bir bölge üretmeye özen gösterdiklerini kaydetti.

DESB Başkanı Hasan Büyükdede
DESB Başkanı Hasan Büyükdede

Sanayicinin yer sıkıntısını gidererek binaya ulaşma ihtiyacının bürokratik engellere takılmadan en kısa sürede karşılanması gerektiğini dile getiren Büyükdede, binaların yapılması için de sanayicinin en uygun finans kaynakları ile uzun vadeli kredilerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Hadımköy Sanayi Bölgesi’nin 4. Sanayi Devrimini en iyi uygulamaya hazır bölge olduğuna işaret eden Büyükdede, Hadımköy bölgesinin demiryolu, 3. Havaalanı ve limanlara yakınlığı ile gelişime açık bir bölge olduğunu ve savunma ve havacılık sanayisinin en önemli altyapısına sahip bölgesi olduğunu belirtti.

Büyükdede, “’Üreten Türkiye’nin temelinde güven var’ sloganımızda belirttiğimiz gibi biz sanayiciler Devletimize, milletimizin gücüne, çalışanlarımıza, bürokrasimize, üniversitelerimize, her şeyden daha çok yeni gençliğimize güveniyoruz. Bu güven ile sanayi yatırımlarımıza devam ediyoruz” şekline konuştu. 

HASİAD Başkanı Hüseyin Bozdağ
HASİAD Başkanı Hüseyin Bozdağ

HASİAD Başkanı Hüseyin Bozdağ da "Bölgemiz 500 sanayicisi ve 20 milyar dolarlık ihracatıyla çok önemli bir bölgedir. Kendi markalarını üreten, dünyanın en büyük markalarını barındıran bir bölgedeyiz. Türkiye’nin 1000 büyük sanayi kuruluşu içinde 81 şirketimiz var. Bölgemizin organize sanayi bölgesi olmasını istiyoruz. HASİAD olarak 60 bin olan istihdamımızı 120 bin kişiye çıkaracağız. Burada aş ve iş üretmeye devam edeceğiz" dedi.

İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın da kürsüye gelerek "Ülkemizin yüksek teknoloji ve katma değer üreten bir sanayiye sahip olması gerektiği hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Artık gramajda ihracat değeri çok yüksek olan üretime geçmeliyiz. Bugün burada yapılan, katma değer yolunda çok önemli bir adımdır. Büyük ve yeni bir hamlenin adresidir burası. Bu örnek bir projedir. El ele yürek yüreğe vererek ortaya çıkarılan bu büyük değeri korumalıyız" ifadelerini kullandı.

MÜSİAD eski Başkanı Ömer Bolat ise "Bundan on yıl kadar önce kuruldu bu bölge. biz burayı dönemin Başbakanına 100 fabrika sözünü yerine getirmek için kurmuştuk. TESKOOP adıyla kurduk bu yapıyı. Bu hizmetlerin önünü açanlara çok teşekkür ediyoruz" şekline konuştu.

Deliklikaya Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin Yeni Nesil Sanayisine Örnek Olacak

Deliklikaya Sanayi Bölgesi (DESB)

2.3 milyon metre kare büyüklüğü ile İstanbul’un en nitelikli sanayi bölgelerinden biri olan DESB’in tüm altyapı inşaat projelerini Eylül 2016 itibarıyla tamamlandı. 2006 yılında inşaatına başlanan Hadımköy Deliklikaya Sanayi Bölgesi’nin, 30 bin kişiye yeni istihdam alanı yaratması bekleniyor. Tam kapasiteye eriştiğinde 60 milyar dolarlık bir ekonomi üretmesi tahmin ediliyor. DESB’te bölgenin ihtiyaçlarına göre planlanmış; 27.115 m2 ticaret alanları, 15.338 m2 yönetim merkezi, 26.604 m2 okul, camii, kreş, otel, konferans salonları, spor merkezleri gibi sosyal donatı alanları inşa edilecek.

Akıllı binalarda akıllı üretim gerçekleştirmeyi amaçlayan projede, ilk hamle olarak altyapı çalışmaları istenilen sisteme uygun olarak tamamlandı. Yüksek hızlı internet ağı, içme suyu, atık su ve doğalgaz boru hattı döşendi. Kesintisiz elektrik kullanımı için 700 mw indirici sistem ve elektrik destek merkezi üniteleri oluşturuldu. Organize Sanayi Bölgeleri arasında öncü ve tek olacak DESB’in sadece altyapı çalışmaları için 250 milyon TL harcandı. Geriye sadece 400 tesisin altyapısı hazır parsele yerleştirilmesi kaldı.