"Geleceğimizin Işığı" Öğrenciler, Geleneksel İSOV Kahvaltısında Sanayicilerle Buluştu

  • Etkinlikler
isov-kahvalti2016-02

İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV), her yıl geleneksel olarak düzenlediği kahvaltı organizasyonunda bursiyerleri ile sanayicileri buluşturdu. İSOV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde İSOV Dinçkök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen etkinlikte İSOV’un desteklediği öğrenciler, İSO üyesi sanayicilerle bir araya gelerek tecrübelerini dinleme fırsatı yakaladı. Bursiyer buluşmasında aynı zamanda İSOV Yönetim Kurulu Başkanı da olan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, aynı zamanda İSOV Mütevelli Heyet Başkanı da olan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer birer konuşmayla öğrencilere seslendiler.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun da katıldığı etkinliğe İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSOV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halil Demirkaya ve Cengiz Kaya, Yönetim Kurulu Üyeleri Aynur Ayhan, Okan Oğuz, Fikret Kaya ve Ender Yılmaz ile çok sayıda İSO Meclis üyesi katıldı.

İSOV geleneksel bursiyer kahvaltısının açılışında konuşan İSOV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, her yıl düzenledikleri organizasyonun çok önemli amaçlara hizmet ettiğini söyledi. Bahçıvan, masadaki sohbetlerden pek çok değerin ortaya çıktığını ifade ederek topluluğun oluşturduğu sinerjinin Türkiye’nin gelecekle ilgili arayışı konusunda çok keyif verici bir resim olduğunu dile getirdi. Gerçekleştiren bursiyer kahvaltısında aynı masada bir tarafta yıllarını üretimini düşünerek geçiren kişilerin tecrübesinin yer aldığını diğer tarafta ise geleceğe yönelik Türkiye’nin fikir hazinesini oluşturacak gençlerin olduğunu belirten Bahçıvan, bu iki köklü ayağı birleştirdiğinde Türkiye’nin geleceğine yönelik bir bütünlük meydana getireceğini kaydetti.

Gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen gençlerin bir araya geldiğine işaret eden Bahçıvan bu birlikteliğin Türkiye’nin bütünlüğüne birlikteliğine örnek olacağını vurguladı. İSOV olarak sadece burs sistematiği ilişkisi kurmak yerine farklı bir vizyon ortaya koymak istediklerini dile getiren Bahçıvan, meclis toplantılarında bursiyerleri ağırlayarak meclisteki ekonomik ve sosyal gündemi takip etmelerini sağladıklarını söyledi. Ayrıca her ay düzenlenen bursiyer sohbetlerinde geçmiş birikimlerini aktaran değerli kişilerin konferans verdiğine değinen Bahçıvan İSOV şemsiyesi altında İSOV’u bir kulüp gibi marka burs olarak konumlandırmak istediklerinin altını çizdi.

Bursiyerlere seslenen Bahçıvan, meslek hayatlarında farklı konuma gelen gençlerin İSOV ailesine karşı kendilerini sorumlu hissedip bu aileye katkı sağlamalarını hedeflediklerini belirtti. Sanayicilerin gençlere, gençlerin de sanayicilere ne kadar yakın olursa geleceğimizin o kadar aydınlık olacağını kaydeden Bahçıvan, “Bu birliktelik bizleri hak ettiğimiz yarınlara taşıyacak” şeklinde konuştu.

İSOV Mütevelli Heyet Başkanı Zeynep Bodur Okyay
İSOV Mütevelli Heyet Başkanı
Zeynep Bodur Okyay

Daha sonra kürsüye gelen İSOV Mütevelli Heyet Başkanı Zeynep Bodur Okyay da her bursiyer buluşmasına aynı heyecanla geldiğini ve bu tür etkinliklerle sanayicilerin gençlerle birlikte olmaktan pozitif enerji aldığını söyledi. Türkiye’nin değerli sanayicilerinin burada olduğunu belirten Okyay, bursiyerlere bu tecrübeyi iyi kullanarak oluşan network’ü iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulundu. Yeni bir sanayileşme devrimine doğru gidildiğini hatırlatan Okyay, akıllı robotların, big data’nın, makinelerin birbiriyle konuştuğu bir ortamın yaklaştığını belirterek Türkiye’nin daha önce kaçırdığı treni bu kez yakalaması gerektiğini ifade etti. Bunun için de insan kaynağının tek çıkış yolu olduğuna işaret eden Okyay, gençlerin yeni ekonomik düzende eski kuşakların sahip olmadığı pek çok yeni özelliği olduğuna değindi. 

Türkiye’nin rekabet ettiği ülkelerin de benzer sorunlarla karşılaştığını hatırlatan Okyay, gençlerin kendilerini geliştirmeye odaklanması gerektiğini belirterek staj yaparak ve sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarını tavsiye etti. Okyay, gençlere sanayicilere ve vakfa taleplerini iletmelerini, bu sayede karşılıklı fayda sağlanacağını belirtti. Sonradan öğrenmenin zor olduğu bilgilere şimdiden ulaşmak gerektiğine işaret eden Okyay, geçmişte edindikleri tecrübelerin geleceğe ışık tutacağını söyledi. Hayatı doğru okumanın gençlerin önüne yeni ufuklar açacağını belirten Okyay, "Hem sanayiciler olarak hem gençler olarak hem de bireysel olarak hepimizin kendi potansiyelimizi keşfetme zorunluluğumuz var. Gençler olarak kendinizi geliştirmeye odaklanmanız gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de talepkar olmalısınız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer
Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve
Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer

Zeynep Bodur Okyay'ın konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer de öğrencilere hitap etti ve tavsiyerlerde bulundu. Konuşmasında Halil Cibran’ın şiirinden şöyle bir dörtlük okudu: “Dünya durur değişim olmazsa/Değişim kör olur bilgiyle aydınlanmazsa/Bilgi boşunadır eyleme dönüşmezse/Eylem bereketsizdir sevgiyle yoğrulmazsa”. Ardından dünyanın sürekli değişim içinde olduğunu ifade eden Dinçer şöyle konuştu:

“Tecrübeler bize gelecekte insanı, toplumu okuma ve genel gidişatı sezme konusunda pek çok şeyi öğretiyor. Değişimi okuyamıyorsanız sizin tecrübeniz sizi taşımayabilir. Eğer bilginiz yoksa sadece kanaatinizle hareket ediyorsanız o zaman verdiğiniz kararlar çok sağlam bir zemine yapışmayacak. 10 yıl sonra ne yapmak istiyorsanız bugün şimdiden o konuda çalışmaya başlayın.”

Kahvaltılı toplantının sonunda öğrenciler de kürsüye gelerek duygularını sanayicilerle paylaştı ve eğitimlerine maddi manevi katkılarından dolayı İSOV’a teşekkürlerini bildirdiler. Geleneksel kahvaltı her yıl olduğu gibi aile fotoğrafı çekimiyle son buldu.