İktisadi Kalkınma Vakfı’nın 61’inci Genel Kurulu Gerçekleştirildi

  • Etkinlikler
ikv-toplantisi-01

1965 yılında, Avrupa bütünleşmesi ve Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri alanında iş dünyası ve genel kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, kurulan İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) 61. Genel Kurul’u Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) İstanbul’da bulunan merkezinde gerçekleştirildi. 

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın Divan Başkanı olarak Başkanlık ettiği Genel Kurul Toplantısı’na İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda TOBB Başkanvekili Şekib Avdagiç, aynı zamanda İKV’de İSO delegesi de olan İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz ve İKV Genel Kurul delegeleri katıldı. Bir önceki yönetimin faaliyetleri genel kurul delegeleri tarafından oy birliği ile ibra edilirken 61. İKV Genel Kurulu’nda Ayhan Zeytinoğlu, oy birliğiyle tekrardan İKV Başkanlığına seçildi. Yapılan oylama ile yeni dönem Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetim Kurulu Üyeleri de belirlendi. 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın Divan Başkanlığını yaptığı Genel Kurul Toplantısı’nda, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkan Yardımcısı ve İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas da Katip Üye olarak görev aldı.


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan genel kurulda bir de konuşma yaptığı konuşmasında “AB, bizler için vazgeçilemez bir ortaklık konumunda olmanın yanında yıllardır ticaret hacmimizin ilk sırasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 200 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığımız AB’ye 103 milyar dolarlık ihracatımız, aynı zamanda ülkemizin toplam ihracatının %40,6’sına tekabül ediyor” diyen Bahçıvan şunları söyledi: 

“AB ile sürdürülebilir, takvimi ve kesin sonuçları olan samimi bir ilişkiyi yeniden tarif etmemiz ve belirsizlikleri ortadan kaldırmamızın büyük önem arz ettiğini belirtmek istiyorum.

Avrupa Birliği, sahip olduğu demokrasi standardı, ekonomik zenginliği ve yüksek yaşam kalitesiyle ülkemiz için bir cazibe merkezi olmaya devam etmelidir. Bu amaçla, Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefi korunmalı ve sürece yeni bir ivme kazandırılmalıdır.”

AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini vurgulayan ve son dönemde yaşanan vize sorununa da değinen Bahçıvan konuşmasına şu sözleriyle devam etti:

“AB ile müzakereler yürütülürken, yıllar önce imzalamış olduğumuz Gümrük Birliği anlaşmasının da günün koşullarına göre yeniden ele alınarak revize edilmesi gerekmektedir. Bu konu, AB üyeliğinden bağımsız olarak ele alınmalı ve bir an önce güncellenmesi yapılmalıdır. AB ülkelerine sürdürülebilirlik konusunda sağlanacak destek ve ayrıcalıklardan Türkiye’nin de faydalanması gerekmektedir. Müzakerelerde sürdürülebilirlik unsuruna yer verilmeli ve özel sektör mutlaka müzakerelerde yer almalıdır.

Sanayicilerimizin ve ticaret erbabının AB ülkelerindeki ortakları ile etkin iletişimi ve ürünlerimizi hedef ülkelerde daha rekabetçi bir şekilde pazarlayabilmemiz için; firmalarımızın çalışanlarının AB ülkelerine rahatça girip çıkabilmeleri en az ürünlerin bu ülkelere rahat ulaşımı kadar öncelikli olmalıdır. Özellikle heyet, firma ve fuar ziyaretleri için Türkiye tarafının üstlendiği vize, belge, ulaşım, destek ve finansman gibi maliyetler oldukça yüksektir. Bilhassa iş insanlarımız için son dönemde en ciddi engellerden biri haline gelen vize sorunu konusunda acil rahatlatıcı adımlar atılması gerektiğini yeniden hatırlatmak istiyorum. Aylar sonraya verilen randevular, kısa süreli vizeler ve çoğunlukla retle sonuçlanan başvurular ile karşı karşıya kalmaktayız. Umuyoruz ki, olumlu gelişmeler sadece beyanat boyutuyla kalmayıp somut adımlarla daha da ileriye taşınabilir.”


İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

İSO başkanı Bahçıvan Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapmak üzere İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nu kürsüye davet etti. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu özetle şunları söyledi:

“Artan rekabet dünyanın önde gelen ekonomilerini dahi zorluyor ve ticari savunma önlemleri almaya teşvik ediyor. Tüm bu değişim ve dönüşümün ortasında Türkiye ile AB ilişkilerinde de bir canlanmanın ihtiyacı içindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üyelik süreci ile ilgili açıklamaları ümitleri artırdı. Ancak yine de sürecin önünde önemli engellerin olduğunu biliyoruz.

Her şeye rağmen, Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı AB olmaya devam ediyor. Kişisel verilerden, ürün standartlarına kadar birçok alanda AB bünyesinde oluşturulan norm ve kurallar Türkiye açısından da belirleyici oluyor. AB için de Türkiye önemli bir tedarikçi ve güvenlik, göç ve enerji gibi alanlarda kritik bir partner. AB ile müzakere sürecimizin canlandırılması hedefinin yanı sıra, gümrük birliğinin güncellenmesi ve vize serbestliği gibi alanlarda ilerleme temel önceliğimiz olmaya devam ediyor. Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66’sını tamamlama aşamasına gelmemize rağmen, kalan kriterlerde ilerleme sağlayamadık. Bu süreçte vize başvurularında daha ağır kurallar, gecikmeler ve retler ile karşılaşıyoruz. AB ile gerek gümrük birliği gerekse sivil toplum diyaloğu gibi alanlarda etkileşimi engelleyen, üstelik önemli bir mali yük oluşturan vize konusu bir tarife dışı engel niteliği taşıyor.”


İTO Başkanı ve aynı zamanda
TOBB Başkanvekili Şekib Avdagiç

İKV Genel Kurulu’nda İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de TOBB Başkanvekili olarak söz alarak şunları söyledi:

“ikiz dönüşüm yani yeşil ve dijital dönüşüm de Türkiye-AB ilişkileri için yeni, somut ve güçlü pozitif bir gündem oluşturuyor. Yeşil ve dijital dönüşüm, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile birlikte düşünüldüğünde, iki taraf için büyük yarar sağlayacaktır. Burada saha araştırmasının sonucuna dönersek, AB ayağında iki önemli sonuç var: 1- Avrupa Birliği’ndeki şirketler, Türkiye’nin AB üyeliğinin kendi işlerine etkisi hakkında 2013 yılına oranla daha iyimserler. 2- AB üyesi ülkelerdeki şirketler de Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesini destekliyorlar. Yine Avrupa Birliği’ndeki işletmeler, Yeşil Mutabakat ve dijital tek pazar hususunda AB ile Türkiye arasındaki iş birliğine güçlü destek veriyorlar.

Bu araştırmalar doğrultusunda Türkiye-AB ilişkilerine baktığımızda iş dünyası açısından ilişkilerin daha ileri taşınması için uygun bir ortam bulunuyor. Aslında bu siyasi açıdan da geçerlidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi’nde ve sonrasında olumlu bir perspektif, ortaya koydu, yeni bir aşama başlattı. Böylece AB üyeliği kararlılığımızın altını net şekilde çizdi. İfade edeyim ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği iki husus, iş dünyası olarak bizim sürekli vurguladığımız Gümrük Birliği’nin güncellenmesi vize serbestiyetine çözüm bizim ivedi çözüm bekleyen gündemimizdir. Her iki konunun Türkiye’ye karşı bir kart olarak kullanılmasından vazgeçilmelidir.”

Açılış konuşmalarının ardından 61. İKV Genel Kurul’u yeni Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetim Kurulu Üyeleri’nin seçimiyle devam etti. Yapılan oylamanın sonucunda yeni dönem Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetim Kurulu Üyeleri oybirliğiyle yeni görevlerine seçildiler.

Yeni dönem İKV Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Ayhan Zeytinoğlu, Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Sedat Zincirkıran, Dr. Zeynel Abidin Erdem, Bedii Can Yücaoğlu, Ömer Gülsoy, Şadan Eren, Hakan Sefa Çakır, Fatih Çapraz, Hakkı İsmet Aral, Ali Sami Aydın, Yavuz Altun, Ersin Kenan Kayalar, Murat Hazıroğlu, Ercan Özboyacı, Mustafa Şenocak ve Akansel Koç

Yeni dönem İKV Denetim Kurulu da şu isimlerden oluştu:

Abdurrahman Aslantaş, Mustafa Zeytin