İSO Başkanı Erdal Bahçıvan BEYSAD Genel Kurulu'nda Ekonomi Gündemini Değerlendirdi

  • Etkinlikler
beysad-toplanti-02

Sanayinin en önemli sektörel derneklerinden birisi olan Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği'nin (BEYSAD) 24. Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı yapıldı. 20 Nisan 2017 tarihinde Hilton Istanbul Bosphorus'da gerçekleştirilen toplantıya, BEYSAD Başkanı Burak Özaydemir ev sahipliği yaptı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da misafir konuşmacı olarak toplantıya katılarak, sanayicinin güncel ekonomik konuları ve sanayide yaşanan gelişmelerle ilgili kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan BEYSAD Genel Kurulu'nda Ekonomi Gündemini Değerlendirdi 01

Konuşmasında ilk olarak BEYSAD üyesi sanayicilerin Türkiye ekonomisi içinde yarattıkları ekosistemden söz eden Bahçıvan, BEYSAD üyelerinin Türkiye ekonomisine ihracattan istihdama, teknolojiden katma değere kadar yaptıkları katkıdan bahsetti. Derneğin İSO çatısı altında da güçlü bir yeri ve temsiliyeti olduğunu hatırlatan Bahçıvan, "Örneğin Pakistan ve Romanya'da yapılan satın almalar veya Vestel'in Toshiba ile sürdürdüğü görüşmeler, bizlere Türk sanayisinin geleceği adına ümit, bayrağımızın her yerde dalgalandırılmasından ötürü de gurur vermektedir" dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan BEYSAD Genel Kurulu'nda Ekonomi Gündemini Değerlendirdi 02

Sanayide alınan bu tip aksiyonların her birinin kendi ekosistemini yarattığını belirterek konuşmasını sürdüren Bahçıvan, birlikte çalışmanın ve birlikte üretmenin önemine değinirken, günümüzdeki gibi güçlü bir rekabet dünyasında, yaklaşık yüzde 65 oranında yerli sermayenin egemen olduğu beyaz eşya gibi bir sektör oluşturmanın büyük bir başarı olduğunu söyledi. 

Bunun gibi büyük başarılara rağmen, Türkiye'nin aşmak zorunda olduğu en önemli konunun sanayi ile bütünleşmeyen istihdam olduğunu sözlerine ekleyen Bahçıvan, bu hususta özellikle meslek liselerinin yönetiminde artık sanayicilerinin inisiyatif almaları gerektiğini vurguladı. Bahçıvan, teknoloji ve katma değer yaratmada akademinin deneyimlerinden yararlanmanın yanında, istihdam konusunda da üniversite-sanayi işbirliği konusunda herkesi üzerine düşeni yapmaya çağırdı. Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü:

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan BEYSAD Genel Kurulu'nda Ekonomi Gündemini Değerlendirdi 03

"Bugün AR-GE ile ilgili aksiyonları sanayiye dönük olarak alma isteği önemlidir. Artık üretim için, sanayi için bir bilimsel dönüşüm yaşanmakta. Ancak yanlış uygulamalardan ötürü Türkiye ne yazık ki bir nesil kaybetti. Bugün meslek liselerinde okumak artık adeta bir itibar kaybı haline geldi. Oysa bunun artık mutlaka değişmesi gerekiyor. Merhum Mustafa Koç'un da söylediği gibi meslek liseleri meselesi memleket meselesidir. İSO olarak biz bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.

Baktığınızda beyaz eşya yan sanayi, 'Sanayi 4.0' diye tabir ettiğimiz kavram açısından en önemli sektörlerden birisi. Biz bu konuda başka sektörlerin esiri haline gelmektense, heyecanımızı israfa dönüştürmeden, hatalarla cari açığa bir başka kol yaratmadan; doğru yatırımlar yaparak ilerlemeliyiz."

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan BEYSAD Genel Kurulu'nda Ekonomi Gündemini Değerlendirdi 04

Son olarak konuşmasında Türkiye'nin sanayi değişimi ve dönüşümüne değinen, ve bunun teşviklerle mutlaka desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Bahçıvan, yalnız teşvik kalıplarının artık değişmesi gerektiğini vurguladı. Bahçıvan, bugün artık her bir firmanın kendine has dinamikleri ve değerleri olduğunu, her firmayı aynı bakış açısıyla ele almak yerine, teşvik verme noktasında daha vizyoner ve yenilikçi bir yaklaşım ortaya konması gerektiğini söyledi. Türkiye'de sanayi açısından devrimsel bir değişimin ancak böyle mümkün olabileceğinin altını çizen Bahçıvan, firmaya ve sektöre göre farklı teşviklerin geliştirilmesi konusunda İSO'nun hükümetle temasta olduğunu ifade etti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasının ardından BEYSAD üyesi sanayicilerden gelen soruları da yanıtlayarak, konuşmasını tamamladı.