İSO Başkanı Kariyer Günleri’nde Gençlere Seslendi: “Kariyer Planlarınızı Üniversiteden Sonra Değil Önce Yapın”

  • Etkinlikler
iskur-kariyer-gunleri-02

İş gücünün arz ve talep eden taraflarını bir araya getiren İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı İSKİF 2014, Dünya Ticaret Merkezi’nde başladı. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, işveren tarafını temsilen bir açılış konuşması yaptı.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı İSKİF, iş gücü arz ve talep edenlerin bir araya getirilmesini, iş gücü piyasası hakkında bilgilendirilmesini, istihdama girişin kolaylaştırılmasını, işsizlere iş arama süreçlerinde rehberlik-danışmanlık hizmeti verilmesini ve işverenlere nitelikli iş gücü temininde yardımcı olunmasını amaçlıyor.

İş arayanları, işverenleri, öğrencileri ve çalışanları hedef kitle olarak benimseyen İSKİF 2014, iş gücü piyasası ile ilgili kamu ve özel tüm aktörleri bir araya getirerek iş birliğini daha da geliştirmeyi ve 2023 hedefleri doğrultusunda eğitim istihdam ilişkisini güçlendirmeyi hedefliyor.

İSKİF 2014 ile iş arayanlar işverenler ile yüze yüze görüşerek firmaları tanıyabilecekler, istihdam politikaları hakkında bilgi sahibi olabilecekler, mesleksizlik nedeniyle işe girmekte zorlananlar İŞKUR mesleki eğitim projelerinden yararlanarak daha kısa çalışma yaşamına katılabilecekler. Yine bu Fuar aracılığıyla, MEB’na bağlı teknik ve mesleki eğitim okullarında okuyan 11 ve 12. sınıf orta öğretim öğrencileri ile üniversite öğrencilerinin staj yapmak istedikleri iş yerleriyle görüşme imkanı olacak. Sürdürülebilir girişimcilik, insan kaynaklarını doğru kullanma, iş sağlığı ve güvenliği, iş sözleşmeleri, kıdem tazminatı vb güncel konularda bir dizi panel ve söyleşi de Fuar etkinlik kapsamında yer alıyor.

Esas olarak, iş arayanlar ile işverenler arasında rasyonel bir eşleşme yapılması ortamı yaratan İSKİF 2014, firmalara, bu doğrultuda Fuar alanında stant açma imkanı da sunuyor.

Fuarda bir açılış konuşması yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayinin nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyduğunu bir kez daha vurguladı. Ülkemizde gençlerin kariyer planlarını üniversiteden sonra yaptığına dikkat çeken Bahçıvan, gelişmiş ülkelere bakıldığında ise bu durumun çocukluk döneminde yaşandığını söyledi. Çocukların kapasitelerine ve ilgi alanlarına göre kariyerlerinin yönlendirilmesi gerektiğini belirten Bahçıvan, gençlere seslenerek “Kariyer planlarınızı üniversiteden sonra değil önce yapın” dedi.

Bu fuarı çok anlamlı bulduğunu ifade eden Bahçıvan, yetkililere İSKİF’i gelenekselleştirerek global bir organizasyon haline dönüştürmeleri tavsiyesinde bulundu.

Dünya Ticaret Merkezi’nde düzenlenen programda katılımcılara hitap eden İstanbul Valisi Vasip Şahin, fuarın işgücü üzerindeki etkisine değinerek, “Ülkemizin, hatta gelişmiş gelişmemiş bütün dünya ülkelerinin en büyük sorunu istihdamdır. Ama ondan da sorunlu olan bir şey varsa o da istihdam edilecek nüfusun kariyerlerinin belirlenmesi ve bu konu üzerine de yetiştirilmesidir. Pazardaki işgücü üzerindeki arz ve talebin uyumlaştırılabilmesidir. Dolayısıyla bu fuarlar hem piyasanın beklentisi olan kariyerlerin ve ihtiyacın ne olduğunu hem de arz edilen iş gücünün ne olduğunu bilme ve bu ikisini uyumlaştırma noktasında büyük önem taşıyor” dedi.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı açılış konuşmasında dünya işgücü piyasaları ve işsizlik sorununun genel bir profilini çizerek İŞKUR’un son yıllarda gerek işe yerleştirme gerekse mesleki eğitim faaliyetlerinde yakaladığı başarılara değindi. Yazıcı, bu faaliyetlerin yeni dönemde “Yeni Türkiye” vizyonuna yakışır tarzda artarak devam edeceğini hatırlattı. İSKİF’2014’ün ve İstanbul’un önemine de vurgu yapan Genel Müdürümüz, 2015 yılında Dünya Kamu İstihdam Kurumları Genel Kurulunun da İstanbul’da yapılacağını hatırlatarak bu konuda İstanbul’un rolüne bir kere daha dikkat çekti.

İstanbul’daki İŞKUR faaliyetlerinden de bahseden Yazıcı, şöyle konuştu; "2014’ün ilk 9 ayında; İstanbul’da görev yapan 700 İş ve Meslek Danışmanımız vasıtasıyla; 52 bin 142 işyerine, birebir ve yüz yüze ziyaret gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda iş yerlerinin ihtiyaç duyduğu 385 bin 774 işgücü talebi alınmış, yaklaşık 2 milyon işsizimiz bu taleplere yönlendirilmiştir. Sadece 9 ayda 135 bin 894 işsizimizin İstanbul işgücü piyasasında iş, aş bulması İŞKUR tarafından sağlanmıştır."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet yaptığı konuşmada, fuarın İŞKUR’un diğer ortaklarıyla başarıyla gerçekleştirdiği bu işbirliğinin, işgücü piyasasında sunduğu ve giderek ivme kazanan faaliyetlerinden elde edilen deneyimden kaynaklandığını ve ortaya çıkan tablonun da kendilerine moral ve motivasyon kaynağı olduğunu söyledi.

İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hasan Erkesim ise, İŞKUR’un çok önemli çalışmalar yürüttüğünü, özellikle mesleki eğitim konusundaki faaliyetleri ve meslek standartlarının belirlenmesindeki rolüne değinerek, önümüzdeki süreçte İŞKUR’la daha çok işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.