İSO Meclis Üyeleri Malatya’daki OSB’lerde Yatırım İmkanlarını Gezerek İnceledi

  • Etkinlikler
malatya-osb-gezisi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyeleri, Malatya’ya yapılan gezide Malatya Organize Sanayi Bölgelerindeki (OSB) üç fabrikaya ziyaret gerçekleştirdi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığındaki İSO Meclis üyeleri fabrikalarda incelemelerde bulunurken OSB’lerdeki yatırım imkanları ve kurulacak olan yeni OSB’ler hakkında da bilgi aldı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ziyaretçilere Malatya’daki OSB’ler hakkında bilgi verdi. Malatya Birinci OSB’de yer alan 150 firmada 12 bin kişiye istihdam sağlanıyor. İkinci OSB’de ise 120 firma bulunuyor ve 9 bin kişi burada çalışıyor. Malatya Birinci OSB 3400 dönüm üzerine kurulu ve yakın zamanda 1800 dönümü de firmalara tahsis edilecek. Malatya İkinci OSB ise 2800 dönüm üzerinde kurulu. Ayrıca Akçadağ ilçesinde bir de mermer ihtisas OSB’si de yakın zamanda faaliyete geçecek.

İSO Meclis Üyeleri Malatya’daki OSB’lerde Yatırım İmkanlarını Gezerek İnceledi 01

İSO Meclis üyeleri ilk olarak Malatya Birinci OSB’de yer alan GAP Güneydoğu Tekstil Fabrikası‘nı ziyaret etti. Bir Çalık Holding Kuruluşu olan ve Malatya’nın yetiştirdiği önde gelen iş insanlarından Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ın kentte kurduğu ilk fabrika olma özelliğine sahip fabrikada, İSO Meclis Üyelerini Çalık Denim Genel Müdürü Hamit Yenici karşıladı. Yenici, fabrika ve üretim hakkında konuklara bilgi verdi.

1987 yılında kurulan fabrikada yılda toplam 36 milyon metre denim ve gabardin kumaş üretiliyor. Bu alanda dünyadaki sayılı üreticilerden biri olan Çalık Denim, 364.803 metrekarelik toplam yerleşim alanı üzerine 125.600 metrekarelik kapalı bir alanda 284 adet tezgah ile üretimini sürdürüyor. Kalite ve verimliliği arttırmak ve 365 gün tam kapasite çalışan fabrikanın üretim hacmini 31.3 milyon metreden, 36 milyon metreye çıkarmak amacıyla 2012 yılında ağırlıklı olarak makine parkurlarına olmak üzere 8 milyon dolar yatırım gerçekleştirildi. Şirket, 1.517 kişiye istihdam olanağı sağlıyor.

İSO Meclis Üyeleri Malatya’daki OSB’lerde Yatırım İmkanlarını Gezerek İnceledi 02

İSO Meclis Üyelerinin ziyaret ettiği bir diğer sanayi tesisi de Malatya Birinci OSB’de kurulan Taha Grup bünyesindeki Taha Tekstil fabrikası oldu. Malatyalı iş insanları tarafından Fransızlardan alınarak bir dünya devi haline getirdikleri LC Waikiki’nin de sahibi olan grubu, fabrikada aynı zamanda İSO Meclis Üyesi olan İsmail Kısacık karşıladı, geziye eşlik etti ve ayrıntılı bilgi verdi. Taha Dış Giyim şirketine bağlı fabrikada üretilen giysilerin yüzde 95’i ihraç ediliyor. Fabrika 7 bin metrekare kapalı alanda kurulu ve 800 makine parkuru bulunuyor.

İSO Meclis Üyeleri Malatya’daki OSB’lerde Yatırım İmkanlarını Gezerek İnceledi 03

Malatya İkinci OSB’de yer alan Tecde Grup bünyesindeki Tekno Bağlantı fabrikası, İSO Meclis üyelerinin ziyaret ettiği son fabrika oldu. Fabrika Malatyalı İSO Meclis Üyesi Mustafa Tedcelioğlu’na ait. Tecdelioğlu’nun karşıladığı İSO heyetine fabrika ile ilgili olarak Tecde Grup Genel Müdürü Mahmut Bilgiç bilgi verdi. İstanbul’da faaliyetlerine başlayan Tekno Bağlantı şirketi, 2010 yılında Malatya’da başlamış olduğu fabrika yatırımının birinci etabını 2012 yılında bitirdi ve üretimini Malatya’ya taşıdı. Fabrika 2012 yılı itibari ile aylık 1.300 ton sunta vidası, matkap uçlu vida, sac vidası, somun ve civata üretimi gerçekleştiriyor.

İSO Meclis üyeleri sanayi tesislerindeki üretim kapasitesinden oldukça etkilendi. Üyeler, OSB’ler içinde fabrika kurulumunda arazilere yönelik sağlanan kolaylıkları takdirle karşıladı. OSB’lerin düzenli yapısı, şehir merkezine yakın olması ve büyüme potansiyelleri, ziyaretçileri etkileyen konular oldu.