İSO ve İTÜ ARI Teknokent Girişimcilere “Sanayici Antrenör” Bulacak

  • Etkinlikler
iso-itu-ari-teknokent-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İTÜ ARI Teknokent, üniversite-sanayi işbirliği ekseninde girişimciliğe yönelik öncü nitelik taşıyan, stratejik bir ortaklığa imza attı. İSO Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Türkiye’nin en çok başvuru alan öncü kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in ana paydaşlarından biri oldu.

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini güçlendirecek bu işbirliği, sürdürülebilir inovasyon odaklı firma sayısının artmasına yardımcı olacak. İSO ve İTÜ ARI Teknokent, gerçekleştirdikleri bu ortaklıkla Türkiye’de üniversite sanayi işbirliğinde bir ilke de öncülük ediyor. Bu stratejik işbirliği sayesinde yaratıcı fikirlere sahip olan genç girişimcilerle alanında başarılı ve deneyimli sanayiciler düzenli olarak buluşturulacak. İSO ve İTÜ ARI Teknokent bu proje ile bir anlamda yolunu bulmaya çalışan genç girişimcilere sanayicilerden oluşan bir antrenörler takımı ile fener tutacak.

İSO girişimcilerin önünü açıyor

Erdal Bahçıvan İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan
İSO Yönetim Kurulu Başkanı

İSO’nun, Türkiye ihracatına katkı sağlayacak, inovasyona dayalı projeleri geliştirmeyi ve büyütmeyi misyon edindiğini belirten İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İTU ARI Teknokent ile sağlanan ortaklık ile ilgili olarak; “Türkiye’nin en büyük ve en köklü sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası olarak diğer konulardan farklı olarak eğitime, üniversite-sanayi işbirliğine özel bir ilgi göstererek çok büyük bir değer veriyoruz. Girişimciliğin, küresel yetenek ve inovasyonun, yarınlarımız için hayati bir öneme sahip olduğu gerçeği ile hareket ediyoruz. Kişi başına düşen patent başvuru sayılarının Japonya, Almanya, Güney Kore gibi ülkelerden 30 kat daha düşük olduğu ülkemizde, girişimciliği özendirmek ve sanayimizin odağına yerleştirmek hepimiz için milli bir görev olmalıdır” dedi. Sözlerine İTÜ Çekirdek Girişimcilik Ekosistemi’nin akademisyen, mentor, girişimci, sanayici ve yatırımcıyı buluşturmak gibi çok önemli bir misyona sahip olduğu şeklinde devam eden Bahçıvan şu değerlendirmelerde bulundu:

İSO ve İTÜ ARI Teknokent Girişimcilere “Sanayici Antrenör” Bulacak

“2015 yılı itibarıyla İTÜ Çekirdek girişimci başvurularının değerlendirilmesi sürecinde Odamız üyesi sanayicilerimiz de jüri üyesi olarak yer aldı. Bu süreç, 14 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilecek İTÜ Çekirdek’in ‘BigBang’ büyük finalinde belirleyeceğimiz girişimci veya girişimcilere ‘İSO Geleceğin Sanayicisi Ödülü’ verilmesi ile devam edecek. İTÜ Çekirdek Big Bang Finalini takiben, yaratıcı fikirlere sahip olan genç girişimcilerle alanında başarılı ve deneyimli sanayicilerimizi buluşturarak, girişimci ile sanayici arasında adeta bir köprü vazifesi göreceğiz. ‘İSO Geleceğin Sanayicisi Ödülü’ alan girişimcilerin yanı sıra İTÜ Çekirdek Ekosistemi’nde bir yıl boyunca yer almaya hak kazanan diğer girişimcilerimizi de “İSO KOZA” adını verdiğimiz hızlandırma programı altında bir araya getiriyoruz. Böylelikle, yaratıcı fikirleri; üretim kültürü ve bilinci eşliğinde üretici sanayicilerle buluşturarak, girişimci - sanayici eşleşmeleri ile sanayiye yönelik olarak çalışan girişimcilerimizin üretim ve fabrika ortamını deneyimlemesinin yanı sıra yaratıcı fikirlerin hayatiyet kazanmasına imkân sağlayacağız. İşte bu şekilde yaratıcı fikirlerin koza kabuğu içinde kalmayıp, ortaya çıkarak özgür bir kelebek gibi uçmasının önünü açacağız. Toplamda 500 bin TL Girişim Hızlandırma tutarında İstanbul Sanayi Odası’nın katkısını içeren İSO KOZA Girişim Hızlandırma Modeli ile girişimcilerimize, çalışma stratejilerini geliştirmelerine katkı sağlayacak olan ‘mentörlük’ desteğini de vereceğiz.”

Hedef 2023, Anahtar Kelimeler Girişimcilik ve İnovasyon

İSO ve İTÜ ARI Teknokent Girişimcilere “Sanayici Antrenör” Bulacak 02

İTÜ’nün 250. yaşını kutlayacağı 2023 yılında dünyanın önde gelen araştırmacı ve girişimci üniversitelerinden biri olmayı hedeflediğini belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise sağlanan işbirliği ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:

İSO ve İTÜ ARI Teknokent Girişimcilere “Sanayici Antrenör” Bulacak

“2023 vizyonumuza ulaşmada inovasyonun ve girişimciliğin önemi çok büyük. Fikirlere güç veren ve girişimcilere yatırım yapan İTÜ ARI Teknokent de bu hedeflerimiz doğrultusunda sahip olduğumuz en önemli mekanizmalardan biri. AR-GE yapan 200’ü aşkın şirket, 6500’den fazla personel ile gurur duyduğumuz bir yapılanma. Geçen süre zarfında İTÜ ARI Teknokent pek çok başarıya da imza attı. Ülkeye inovatif ve ülke ihracatına katkı sağlayan firmalar kazandırmanın yanı sıra girişimciliğin ülkemizde kurumsallaşması adına faaliyetler yürüttü. Bugün İTÜ ARI Teknokent, 13. yılında artık farklı bir yola girmiş durumda. Bu yol, girişimcilik ekosistemini geliştirmek adına yeni projeler üretmekten eğitime, yurt dışı iş ağlarını geliştirmekten fon kullandırımına kadar geniş bir yelpazenin farklı parçalarından oluşuyor. İTÜ ARI Teknokent içerisinde faaliyete geçen İTÜ Çekirdek de bu misyonu gerçekleştirme açısından stratejik bir öneme sahip. Bugüne kadar pek çok proje, kelimenin tam anlamıyla ‘Çekirdek’ten yetişti’ ve yetişmeye de devam ediyor. Türk sanayisinin en güçlü temsilcilerinden biri olan İSO ile İTÜ ARI Teknokent’in gerçekleştirdiği ortaklık da bu büyük girişimcilik ekosistemine güç katacak. Öte yandan bu işbirliği, işin özel sektör-üniversite ayağında örnek teşkil edecek. Sanayi-üniversite işbirliğini daha da ilerilere taşıyacak.”

İSO ve İTÜ ARI Teknokent Girişimcilere “Sanayici Antrenör” Bulacak 03

Türkiye girişimcilik ekosisteminin örnek projelerinden biri olarak gösterilen İTÜ Çekirdek’in İSO desteği ile güç kazandığının altını çizen İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan ise yaptığı konuşmada “Türkiye’nin en büyük sanayi odası İSO’nun İTÜ Çekirdek’e verdiği destek, üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanmasında örnek model teşkil ediyor. İSO, girişimciliği destekleme yönündeki vizyonu ve bu yöndeki değerli çalışmaları ile öncü kurum olma özelliği taşıyor. Teknoparklar arasında büyük bir öneme sahip bu işbirliğinin, bünyemizdeki birçok girişimciye yeni fırsat kapıları açacağına inanıyorum. Türkiye’de ilk örnekleri 2001’de görülen teknoparkların geride bıraktığı 14-15 yıllık serüven dikkate alındığında, bu alanda çok yeni ve gelişime çok açık olduğumuz somut gerçeğinden bahsedebiliriz. Ancak her geçen gün büyüyoruz. Bugün ülkemizde teknokent sayısı neredeyse 60’a ulaştı. En önemlisi de teknokentlerimiz faaliyetlerini zenginleştiriyor” dedi.

Çolpan ayrıca şu değerlendirmelerde bulundu:

Kenan Çolpan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü
Kenan Çolpan
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü

“2012 yılında başlattığımız İTÜ Çekirdek, hem bir ön kuluçka merkezi, hem de bir girişimcilik yarışması olarak çok özel bir misyonu yerine getiriyor. İTÜ Çekirdek olarak, ‘İyi Girişimler Çekirdekten Yetişir’ anlayışıyla her yaştan ticarileştirilebilir bir teknoloji fikri ya da projesi olan tüm girişimcileri destekliyoruz. Ayrıca büyük potansiyele sahip alanlara özel kategoriler açarak sektörlerin yeni fikirlerle beslenmesine de ön ayak olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda geçen senelerde Bulut Bilişim kategorisini açmış ve büyük ilgi görmüştük. İTÜ Çekirdek’in bu yılki ‘özel’ kategorisi ise Otomotiv Teknolojisi oldu. İTÜ Çekirdek’e her sene farklı dönemlerde girişimciler başvurabiliyor. Ön etap elemesi sonucunda belirli sayıda girişimciler bir seneliğine Ön Kuluçka adı verilen sürece kabul ediliyor. Girişimciler profesyonellerden ve akademisyenlerden iş planı hazırlama, pazarlama, sunum gibi toplamda 150 saat süren girişimcilik hızlandırma eğitimleri alıyor. Ön Kuluçka’da geçirilen bir sene sonucunda Big Bang adını verdiğimiz bir yarışma yapıyoruz. İTÜ Çekirdek’te 3 senede toplam 27 firma kuruldu. Bu firmaların pek çoğu artık kayda değer ihracat rakamlarına ulaşmış durumda. İTÜ Çekirdek’e ilgi her geçen sene katlanarak büyüyor. Sadece bu sene 3 bin 900’e yakın başvuru aldık. Böylelikle İTÜ Çekirdek’e yapılan başvuru sayısı 4 yıl içerisinde toplamda 6400’e ulaştı.. İTÜ Çekirdek’te bu seneki temamız ise ‘Geleceği Kaçırma’ 14 Kasım Cumartesi günü de Geleceği Kaçırmayan firmaları İTÜ Çekirdek Big Bang’de bir kez daha ödüllendireceğiz.”

Kenan Çolpan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü 04

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın Konuşma Metni Attach