İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, TÜMSİAD Üyelerine Sanayi ve Sanayi Stratejilerinin Önemini Anlattı

  • Etkinlikler
tumsiad-02

TÜMSİAD (Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği) tarafından her ay düzenlenen konferansların şubat ayı konuğu İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı oldu.

TÜMSİAD İstanbul Şube Başkanı Eyüp Topal’ın ev sahipliğinde ve “Üretim Ekonomisi Yeniden Önem Kazanırken Sanayinin ve Sanayi Stratejilerinin Önemi” başlığıyla gerçekleşen konferansta, Özhamaratlı, TÜMSİAD üyelerine bu konudaki görüşlerini aktardı, Türkiye ve dünya gündemi ile ilgili gelen soruları yanıtladı.

Konuşmasına öncelikle TÜMSİAD üyelerine İSO hakkında kısa bir bilgi vererek ve İSO’nun misyon ve vizyonunu anlatarak başlayan Özhamaratlı, özellikle yeni yönetim olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, TÜMSİAD Üyelerine Sanayi ve Sanayi Stratejilerinin Önemini Anlattı 01İSO’nun üyelerine daha ulaşabilir olabilmek için geçen yıl Yenibosna ve Dudullu’da iki yeni şube açtıklarını söyleyen Özhamaratlı, İSO bünyesinde özellikle dışa açılmak isteyen KOBİ’lere yönelik ciddi yönlendirmeler yapıldığını, KOSGEB birimleri ile verdikleri hizmet, seminer ve eğitimleri anlattı… Üyelik kriterlerine uyan TÜMSİAD üyelerini de İSO üyeliğine davet etti.

Konuşmasında dünya ekonomisinde neler olduğuna öncelikle değinen Özhamaratlı, ABD ve AB ekonomilerine ilişkin izlenim ve beklentilerini aktardı.

Türkiye ekonomisinin 13 yılda çok büyük kazanımlar elde ettiğini söyleyen Özhamaratlı şöyle dedi:

“Bugün aktık ekonomimizin yeni bir sıçramaya ihtiyacı vardır. Çünkü gerçekten Türkiye 12 yılda hayal dahi edilemeyecek bir noktaya geldi. 3.000 dolarlık milli gelirden 10.000 dolarlara kadar gelmek az değil. Fakat birkaç yıldır bu noktada takıldık. Bunu kırmamız gerekiyor… Bu da ancak Türkiye’nin katma değeri yüksek ürünlere yönelerek ihracatını artırması ile gerçekleşebilir. Biz girişimcilere, sanayicilere bu noktada çok önemli görevler düşüyor.”

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, TÜMSİAD Üyelerine Sanayi ve Sanayi Stratejilerinin Önemini Anlattı 02Bu noktada Güney Kore ve Çin örneğini, bir zamanlar kalitesiz malları ile bilinen Japonya’nın bugün geldiği noktayı hatırlatan İSO Başkan Yardımcısı Özhamaratlı “Türkiye’nin bunu başaramaması için hiçbir neden göremiyorum. Yeter ki iş gücü ve finansal kaynaklarımızı doğru yönetelim” dedi.

Türkiye’nin “orta gelir tuzağı” olarak adlandırılan bu bariyeri aşabilmesi için yüzde 15’lere gerilemiş olan GSMH içindeki sanayi payını yeniden artırması gerektiğini söyleyen Özhamaratlı, İSO olarak bu noktada bu hafta çok önemli bir rapor açıkladıklarını vurguladı.

Özhamaratlı “İstanbul Sanayi Strateji Belgesi”nin Türkiye’de ve özellikle İstanbul’da sanayinin ve sanayileşmenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, TÜMSİAD Üyelerine Sanayi ve Sanayi Stratejilerinin Önemini Anlattı 03İSO Meclis Üyesi Hüseyin Bozdağ’ın da katıldığı toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan TÜMSİAD İstanbul Şubesi Başkanı Eyüp Topal da KOBİ’lerin özellikle yurt dışına açılmaları noktasında çok büyük desteğe ve cesaretlendirici adımlara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Böyle bir adım atıldığında Türk KOBİ’lerinin neler yapabileceğini, Türkiye’ye neler kazandırabileceğini çok iyi bildiğini söyleyen Topal, özellikle DEİK’in sadece büyük şirketlere odaklanmaması gerektiğini, bu kurumda küçük şirketler için de yurt dışına açılmalarını organize edici bir birim oluşturulması gerektiğini söyledi.