“İSO-Özbekistan Ülke Günü”nde İki Ülke Arasındaki İş Fırsatları Konuşuldu

  • Etkinlikler
ozbekistan-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği imkanlarını değerlendirmek üzere “Özbekistan Ülke Günü: Türkiye için Fırsatlar” toplantısı düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken ev sahipliğinde Odakule’de yapılan ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar’ın da katıldığı etkinliğe İSO Meclis Üyeleri, çok sayıda sanayici ve iş insanı katılarak yatırım ve ticari işbirliği fırsatlarını ele aldı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Bekir Yelken

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken, Türkiye’nin 16 Aralık 1991 tarihinde Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatarak 4 Mart 1992 tarihinde iki ülke arasında diplomatik ilişkiler tesis edildiğini ve Taşkent’teki ilk Büyükelçiliğin, Türkiye tarafından açıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17-18 Kasım 2016 tarihlerinde Semerkand’a gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi yönünde ortak bir irade ortaya çıktığını belirten Yelken, Özbekistan ile son dönemde gelişen ilişkiler çerçevesinde Mirziyoyev’in 25-27 Ekim 2017 tarihinde, Türkiye’ye yapmış olduğu ziyaret ile iki ülke arasında 26 anlaşma imzalandığını kaydetti.

“İSO-Özbekistan Ülke Günü”nde İki Ülke Arasındaki İş Fırsatları Konuşuldu 01

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Yelken, 2000’li yılların başında 168.4 milyon dolar seviyelerinde olan dış ticaret hacminin, 1.2 milyar dolar seviyesini aştığı bilgisini verdi ve iki ülke arasında ticari ilişkilerin son on yılda düzenli olarak geliştiğini aktardı. 2003 yılından beri sürekli ticaret açığı verdikleri Özbekistan’a olan ihracatlarının son on yılda 176 milyon dolar seviyelerinden yaklaşık 3 kat artış kaydederek 533.3 milyon dolara ulaştığını dile getiren Yelken, aynı dönemde 415.8 milyon dolar olan ithalatın 709.3 milyon dolar düzeylerine ulaştığını ifade etti.

“İSO-Özbekistan Ülke Günü”nde İki Ülke Arasındaki İş Fırsatları Konuşuldu 02

Yelken, Türkiye’nin Özbekistan’ın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında dördüncü, en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında ise beşinci sırada yer aldığını kaydetti. Özbekistan’da tekstil sanayi ve müteahhitlik başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 520 kadar Türk sermayeli firma bulunduğunu aktaran Yelken, Türkiye’de 2015’in Aralık ayı itibarıyla 235 Özbekistan sermayesine sahip şirketin faaliyet gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin Özbek turistlerin en fazla tercih ettiği destinasyonların başında geldiğini dile getiren Yelken, son üç yılda Türkiye’yi ziyaret eden Özbekistan vatandaşlarının sayısında yıllık yüzde 20 oranında artış kaydedildiğini ve 2015 yılında Özbekistan’dan Türkiye’ye 143 bin ziyaretçi geldiğini aktardı.

“İSO-Özbekistan Ülke Günü”nde İki Ülke Arasındaki İş Fırsatları Konuşuldu 03

Derin tarihi ve kültürel bağlarının bulunduğu kardeş Özbek halkıyla artarak ilerleyen ticari ilişkilerin kendileri için büyük bir sevinç kaynağı olduğuna değinen Yelken, ülkeler için faydalı olan bu beraberliğin katlanarak çoğalmasını dilediklerini ekledi.

Özbekistan Tİcaret ve Yatırım Müşaviri Ulugbek Azamov
Özbekistan Ticaret ve Yatırım
Müşaviri Ulugbek Azamov

Toplantının gerçekleşmesi noktasında İSO’ya destek veren ve birlikte hareket eden Özbekistan Cumhuriyeti Ticaret ve Yatırım Müşaviri Ulugbek Azamov de toplantıda bir konuşma yaptı. Konuşması öncesinde katılımcılara Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alisher Agzamhodjaev‘in mesajını okuyan Azamov, Özbekistan’daki yatırım ve işbirliği fırsatları hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Azamov, ülkenin 32 milyonluk genç bir nüfusa sahip olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’ın 2017-2021 dönemi için acil reformları hayata geçirmeye başladığını aktaran Azamov, ekonominin serbestleşmesi, yabancı yatırımları desteklemek ve döviz yönetmeliklerinin liberalleştirilmesi yönünde politikalar uygulanmaya başlandığını ifade etti. Petrol ve doğal gazın GSYH’nin yüzde 16’sını karşıladığı bilgisini veren Azamov, bu sektörde 120 bin kişiye istihdam sağlandığını ifade etti.

Ekonomi Bakanlığı Müşaviri Ahmet Küçükaslan
Ekonomi Bakanlığı
Özbekistan-Taşkent Eski Ticaret
Müşaviri Ahmet Küçükaslan

Ekonomi Bakanlığı Özbekistan-Taşkent Eski Ticaret Müşaviri Ahmet Küçükaslan da kürsüye gelerek Özbekistan ile ilgili bilgiler aktardı. Dört yıl ülkede görev yaptığını belirten Küçükaslan, ülkedeki en önemli lojistik sorunun denize kıyısı olmaması ve bu konudaki ulaşım sıkıntıları olduğunu söyledi. Ülkenin Dünya Ticaret Örgütü’ne gözlemci üye olduğunu ve tam üyelik için büyük çaba sarf ettiğini aktaran Küçükaslan, Özbekistan’ın en çok İsviçre, Çin, Rusya, Türkiye ve Kazakistan’a ihracata yaparken en çok Çin, Rusya, Güney Kore, Kazakistan ve Türkiye’den ithalat yaptığını anlattı. Ülkede faaliyet gösteren Türk firmalarının yaklaşık yarısının tekstil sektöründe faaliyet gösterdiğini anlatan Küçükaslan, Türkiye ve Özbekistan’ın ortak kurduğu UT Bank’ın da tamamının Ziraat Bankası’na devredilmesinin önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.

Akfa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cihangir Artikkhodjaev
Akfa Şirketler Grubu
Yönetim Kurulu Başkanı
Cihangir Artikkhodjaev

Sonrasında Akfa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cihangir Artikkhodjaev, Türk sanayici ve iş insanlarını Özbekistan’a yatırım yapmaya çağırdı. Bir iş insanı olarak yıllardır şimdiki politikaların hayalini kurduklarını dile getiren Artikkhodjaev, Türkiye’nin ülkeye yatırım konusunda acele etmesi gerektiğini yoksa geç kalınabileceğini dile getirdi. Artikkhodjaev, 20 yıldır Türkiye ile iş yaptığını belirtti ve iki ülke iş insanları için pek çok fırsat olduğunu ekledi.

Konuşmaların ardından İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan’ın yönetiminde “Türk Firmaların Özbekistan Pazarındaki Deneyimleri” başlıklı bir de panel gerçekleştirildi. Panelde Demir Grup Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Adnan Demir, Nobel İlaç Yönetim Kurulu Üyesi Numan Balki ve DAL Holding İcra Kurulu Üyesi / CFO Demircan Köse dinleyicilere Özbekistan deneyimlerini aktarırken, sonrasında da gelen sorular yanıtlandı.

“İSO-Özbekistan Ülke Günü”nde İki Ülke Arasındaki İş Fırsatları Konuşuldu 04

Özbekistan Cumhuriyeti Ticaret ve Yatırım Müşaviri Ulugbek Azamov`un sunumu Attach Ekonomi Bakanlığı Özbekistan-Taşkent Eski Ticaret Müşaviri Ahmet Küçükaslan'ın sunumu Attach Özbekistan Yatırım Kılavuzu Attach